• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста



ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - БАЛЧИК

                                                                                                         

П Р О Т О К О Л

№ 6

от заседание на Общински съвет - Балчик,

проведено на 31 януари 2024 година


На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от ЗМСМА, в залата на Общинска администрация, първи етаж ще се проведе заседание на Общински съвет - Балчик.

Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбС: Уважаеми г-н Ангелов, уважаеми  зам. кметове, уважаеми дами и господа общински съветници, уважаеми кметове на населени места и кметски наместници, в залата присъстват ...... Общински съветници, имаме необходимия кворум, откривам днешното заседание на ОбС. Обявеният дневен ред е от 13 точки. Постъпила е една допълнителна точка:

 

1.Годишна програма за управление и разпореждане с имотите - общинска собственост през 2024г.

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик


Имате думата за изменение и допълнение на Дневния ред. Моля колеги да гласуваме с вдигане на ръка за включване на една допълнителна точка в Дневния ред:

„За" - 19 „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Предложението се приема.

Предлагам да гласуваме целия дневния ред, който е от 14 точки:

 „За" - 20; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0,

Дневният ред е приет.



.Д н е в е н  р е д:


1. Определяне на представител по актуализация на представител в Областният съвет за развитие на Област Добрич.

Вносител: Виктор Лучиянов - председател на ОбС Балчик

2. Кандидатстване на Община Балчик с проект в сектор „Управление на отпадъците" пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС)

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

3. Утвърждаване на списък на длъжностите и лицата, които имат право на транспортни разходи за 2024г.

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

4. Предложение за приемане на годишен План за младежта за 2023г. на Община Балчик и Общински план за младежта за 2024г. на Община Балчик

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

5. Приемане на Доклад на Община Балчик за извършените дейности и предприети мерки през 2023 година в изпълнение на Областната стратегия за интегриране на ромите (2021 - 2030г.) и на План за  действие за изпълнение на Общинския план за интеграция на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация през 2024 година.

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

6. Приемане на Програма за опазване на околната среда на Община Балчик за периода 2021-2028 г.

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

7. Отчет за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през 2023г.

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

8. Разглеждане заявление от Милена Господинова Димова за учредяване право на строеж за изграждане на пристройка към собствен апартамент.

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

9. Разглеждане заявление от Татяна Димитрова Йорданова за учредяване право на строеж за изграждане на пристройка към собствен апартамент.

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

10. Отдаване под наем чрез търг с тайно наддаване на части от имот публична-общинска собственост, представляващи терен за поставяне на 3 броя рекламно-информационни елементи с обща площ 36 кв. м

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

11. Приемане на Решение за актуализиране на Годишен план за паша, предоставяне и актуализиране на ползването на пасищата и мерите - общинска собственост, за общо и индивидуално ползване за стопанската 2024/2025 година

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

12. Определяне на начална наемна цена за отдаване под наем на свободни земеделски земи от общинския поземлен фонд при провеждане на публичен търг с тайно наддаване за срок от 5 год., считано от стопанската 2024/2025 г.

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик


Допълнителни точки:

 

13. Годишна програма за управление и разпореждане с имотите - общинска собственост през 2024г.

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

14. Разни.






Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбС: По първа точка -  Определяне на представител по актуализация на представител в Областният съвет за развитие на Област Добрич., понеже аз съм вносител, ще помоля г-н Станоев да води заседанието:

Г-н Илиян Станоев - водещ заседание на ОбС: По първа точка от дневния ред - Определяне на представител по актуализация на представител в Областният съвет за развитие на Област Добрич., давам думата на вносителя г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбС:

 

 

 

 

По първа точка от дневния ред:


Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбС: Колеги по първа точка  - Постъпило е писмо от Областен управител Добрич с вх. № 80/10.01.2024 г., регистрирано в деловодството на Общински съвет - Балчик, с което във връзка с проведени местни избори 2023 г. и писмо с №99-00-6-629/24.11.2023 г. на Заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството, сме уведоми за възникналата необходимост от обновяване на състава на Регионалния съвет за развитие на Североизточен район и областния съвет за развитие на област Добрич.

Предвид горното и съгласно разпоредбата на чл. 22, ал. 2 от Закона за регионалното развитие председател на областния съвет за развитие е областният управител, а постоянни членове са кметовете на общините в областта, по един представител на общинския съвет на всяка община, делегирани представители на областните структури на представителните организации на работодателите и на работниците и служителите на национално равнище.

За успешното провеждане на заседанията на Регионалния съвет за развитие и Областния съвет за развитие, следва на заседание на Общински съвет - Балчик, да бъде включена точка в дневния ред за определяне на един общински съветник, който да бъде представител в Областния съвет за развитие на Област Добрич. Областния управител определя поименния състав на областния съвет за развитие чрез заповед, след като новоизбраните общински съвети определят представителите си в него, за да се проведе процедура за избор на представителите на общините в Регионалния съвет за развитие.

Копие на протокола с решението на Общински съвет, следва да бъде изпратено в Областна администрация - Добрич, заедно с имената на представителя и данни за контакт.  

С оглед горното предлагам следното


ПРОЕКТ-РЕШЕНИЕ!


1.    Приема решение  „На основание чл. 21, ал. 1, т. 23 от ЗМСМА, във връзка с чл. 22, ал. 2 от Закона за регионалното развитие, при пълна съгласуваност Общински съвет - Балчик определя Илиян Стефанов Станоев - общински съветник, за представител в Областния съвет за развитие на Област Добрич."

2.    Приема решение „Незабавно, следва да се изпрати в Областна администрация

- Добрич протокола с решението на Общинския съвет заедно с имената на представителя и данни за контакт."

 Приложение: Писмо с вх. № 80/10.01.2024 г., регистрирано в деловодството на Общински съвет - Балчик от Министерство на здравеопазването.


Г-н Илиян Станоев - водещ заседание на ОбС: Благодаря ви господин Лучиянов, колеги моля имате думата  по точката,  за мнения, изказвания и предложения. Не виждам такива и  ще подложа на гласуване така предложения проект, моля който е „За" да гласуваме с вдигане на ръка:


Гласували със „За" - 15; „Против" - 2; „Въздържали се" - 3; „Не гласувал" - 1;

Точката е приета

РЕШЕНИЕ № 51: 1. На основание чл. 21, ал. 1, т. 23 от ЗМСМА, във връзка с чл. 22, ал. 2 от Закона за регионалното развитие, при пълна съгласуваност Общински съвет - Балчик определя Илиян Стефанов Станоев - общински съветник, за представител в Областния съвет за развитие на Област Добрич."

2. „Незабавно, следва да се изпрати в Областна администрация - Добрич протокола с решението на Общинския съвет заедно с имената на представителя и данни за контакт."

Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбС: Благодаря ви г-н Станоев, колеги продължаваме към втора точка от дневния ред - Кандидатстване на Община Балчик с проект в сектор „Управление на отпадъците" пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС)- давам думата на вносителя г-н Николай Ангелов - кмет на Община Балчик:

По втора точка от дневния ред:

 

Г-н Николай Ангелов - кмет на Община Балчик Уважаеми г-н председател, уважаеми съветници, Във връзка с Приложение 2 към Протокол № 2 на УС на ПУДООС от 03.05.2022г. за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за Проекти в сектор „Управление на отпадъците", Община Балчик подготви проектно предложение „Предоставяне на домакинствата в община Балчик на компостери за зелени и други биоотпадъци".

Проектът има за цел намаляване на количеството депонирани зелени и биоразградими отпадъци на територията на общината и тяхното вредно въздействие върху околната среда и здравето на населението, както и постигането на ефективно използване на ресурсите. Описаната цел е и важна част от Програмата за управление на отпадъците на община Балчик за периода 2021 - 2028 г. и е предпоставка за създаването на максимални условия за предотвратяване образуването на отпадъци. За постигане на заложените цели ще бъдат изпълнени следните дейности:

1.      Информиране на населението за проекта и ползите от компостиране.

2.      Провеждане на кампания за безвъзмездно предоставяне на компостери за домашно компостиране  за населението по населените места на територията на общината.

3.      Подготовка и провеждане на тръжна процедура за избор на изпълнител за доставка на компостери.

4.      Предоставяне на компостери на домакинствата на територията на община Балчик.

Реализирането на проекти в областта на управление на отпадъците се подпомага със средства от ПУДООС под формата на безвъзмездна помощ размер до 100%.       

Предвид гореизложеното и на основание чл.87, ал.1 от ПОДОбСНКВОбА, предлагам на Вашето внимание следния проект на решение,


ПРОЕКТО-РЕШЕНИЕ:

 

         На основание чл.21, ал.2, във връзка с ал.1, т.12 от ЗМСМА и във връзка с кандидатстването на Община Балчик с проект в сектор „Управление на отпадъците" пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), Общински съвет- гр. Балчик реши:

1. Дава съгласие Община Балчик да кандидатства с проект „Предоставяне на домакинствата в община Балчик на компостери за зелени и други биоотпадъци" към сектор „Управление на отпадъците" финансиран от ПУДООС.

2. Възлага на Кмета на Община Балчик да осъществи всички необходими стъпки по реализацията и отчитането на проекта.

3. Упълномощава кмета на Община Балчик да извърши последващите правни и фактически действия по изпълнение на приетото в т. 1 и т. 2 от настоящото решение.

Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбС:   Благодаря виколеги моля ако няма други въпроси да преминем към  поименно гласуване на  проекта:


1. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

2. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

3. Велко Георгиев Михайлов                            „За"

4. Виктор Лучиянов Митраков                          „За"

5. Владимир Бориславов Лафазански               „За"

6. Галина Гаврилова Димитрова                       „За"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Джем Салим Акиф                                         „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „За"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Илиян Стефанов Станоев                            „Отсъства"

13. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

14. д-р Маргарита Калинова Вичева                „За"

15. Мелих Мехмедов Хаджиев                          „За"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „Отсъства"

18. д-р Парсек Саркис Салбашян                      „За"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „За"

21.  Христо Петров  Христов                             „За"

Гласували със „За" - 19; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Точката е приета.

РЕШЕНИЕ № 52: На основание чл.21, ал.2, във връзка с ал.1, т.12 от ЗМСМА и във връзка с кандидатстването на Община Балчик с проект в сектор „Управление на отпадъците" пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), Общински съвет- гр. Балчик:

1. Дава съгласие Община Балчик да кандидатства с проект „Предоставяне на домакинствата в община Балчик на компостери за зелени и други биоотпадъци" към сектор „Управление на отпадъците" финансиран от ПУДООС.

2. Възлага на Кмета на Община Балчик да осъществи всички необходими стъпки по реализацията и отчитането на проекта.

3. Упълномощава кмета на Община Балчик да извърши последващите правни и фактически действия по изпълнение на приетото в т. 1 и т. 2 от настоящото решение.

Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбС: Колеги продължаваме към трета точка от дневния ред - Утвърждаване на списък на длъжностите и лицата, които имат право на транспортни разходи за 2024г., давам думата на г-н  Николай Ангелов - кмет на община Балчик:

 

 

По трета точка от дневния ред:

 

Г-н  Николай Ангелов - кмет на община Балчик: Уважаеми господин председател, уважаеми общински съветници, На основание чл. 21, ал. 1, т. 6 от ЗМСМА, в съответствие с чл. 39 от Закона за публичните финанси и Наредбата за условията и реда за съставяне на бюджетна прогноза за местните дейности и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на общинския бюджет на общината, предлагам следния проект за


РЕШЕНИЕ

1.Общински съвет Балчик утвърждава списък на длъжностите и на лицата, които имат право на транспортни разходи за 2024г. съгласно Приложения №11-А, №11-Б-1, №11-Б-2 и №11-В:

1.1  За служители изпълняващи задълженията си свързани с чести пътувания или при неколкократно прекъсване на работното време в гр. Балчик / Приложение №11-А/ - 100%

1.2  За служители, пътуващи от местоживеене до месторабота в населени места в рамките на общината / Приложение №11-Б-1/ и от други общини, когато в Община Балчик няма съответните специалисти / Приложение №11-Б-2 / -90%

1.3  За педагогически специалисти, пътуващи от местоживеене до месторабота /Приложение №11-В/ - 100%

2.Задължава Кмета на Община Балчик да предприеме последващи действия за изпълнение на решението.

Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбС:   Благодаря ви г-н Ангелов,  колеги моля ако няма други въпроси да преминем към  поименно гласуване на  проекта:


1. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

2. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

3. Велко Георгиев Михайлов                            „За"

4. Виктор Лучиянов Митраков                          „За"

5. Владимир Бориславов Лафазански               „За"

6. Галина Гаврилова Димитрова                       „За"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Джем Салим Акиф                                         „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „За"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Илиян Стефанов Станоев                            „Отсъства"

13. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

14. д-р Маргарита Калинова Вичева                „За"

15. Мелих Мехмедов Хаджиев                          „За"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „Отсъства"

18. д-р Парсек Саркис Салбашян                      „За"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „За"

21.  Христо Петров  Христов                             „За"

Гласували със „За" - 19; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Точката е приета.

РЕШЕНИЕ № 53: На основание чл. 21, ал. 1, т. 6 от ЗМСМА, в съответствие с чл. 39 от Закона за публичните финанси и Наредбата за условията и реда за съставяне на бюджетна прогноза за местните дейности и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на общинския бюджет на Общината:

1.Общински съвет Балчик утвърждава списък на длъжностите и на лицата, които имат право на транспортни разходи за 2024г. съгласно Приложения №11-А, №11-Б-1, №11-Б-2 и №11-В:

1.1.За служители изпълняващи задълженията си свързани с чести пътувания или при неколкократно прекъсване на работното време в гр. Балчик / Приложение №11-А/ - 100%

1.2.За служители, пътуващи от местоживеене до месторабота в населени места в рамките на общината / Приложение №11-Б-1/ и от други общини, когато в Община Балчик няма съответните специалисти / Приложение №11-Б-2 / -90%

1.3.За педагогически специалисти, пътуващи от местоживеене до месторабота /Приложение №11-В/ - 100%

2.Задължава Кмета на Община Балчик да предприеме последващи действия за изпълнение на решението.

Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбС: Колеги продължаваме към четвърта точка от дневния ред- Предложение за приемане на годишен План за младежта за 2023г. на Община Балчик и Общински план за младежта за 2024г. на Община Балчик,  давам думата на г-н  Николай Ангелов - кмет на община Балчик:

 


По четвърта точка от дневния ред:

Г-н  Николай Ангелов - кмет на община Балчик: Уважаеми господин председател, уважаеми общински съветници, План за младежта се приема ежегодно от Общинския съвет по предложение на кмета на общината в изпълнение на разпоредбите на Закона за младежта. В общинския план се залагат приоритетите и индикаторите от Националната стратегия за младежта и се отразяват в голяма степен нуждите на младите хора и участието им в живота на общините и регионите. В изпълнение на нормативните изисквания предлагаме на вниманието на Общинския съвет годишен доклад с информация за извършените дейности през 2023 година по приоритети на политиката за младите хора в страната и Общината и План за 2024 година. Предлагам следното:

Проекто - решение:

 

На основание чл. 21, ал. 2, във връзка с ал. 1, т. 23 от ЗМСМА, във връзка с чл. 15 и чл. 16 от Закона за младежта (Обн. - ДВ, бр. 31 от 20.04.2012 г.,изм.и доп. ДВ. бр. 68/2.08.2013г., бр.14/20.02.2015г., бр. 24/16.03.2018 г. и доп. Бр. 77/18.09.2018 г.), Общински съвет - Балчик

Р Е Ш И :


1. Приема Годишен доклад за младежта за 2023 година в Община Балчик.

2. Приема Общински план за младежта за 2024 година в Община Балчик.

3. Упълномощава кмета на Община Балчик да предприеме всички правни и фактически действия за изпълнение на настоящото решение. 

ОБЩИНА БАЛЧИК

ГОДИШЕН ПЛАН ЗА МЛАДЕЖТА

2024 ГОДИНА

Годишният план за младежта в Община  Балчик определя стратегическите цели на работата и дейностите за младите хора, планира младежката политика на местно ниво и се разработва в съответствие с чл. 15 от Закона за младежта и Националната стратегия за младежта. Младежката политика цели подобряване качеството на живот на младите хора от Община Балчик и на условията за успех на всеки от тях, чрез устойчиви механизми за инвестиране в младежта за мобилизиране потенциала й като значим социален капитал.

 Общинският план, като документ за изпълнение на националната политика за младите хора е насочен към насърчаване на икономическата активност и кариерното развитие, подобряване на достъпа до информация и качествени услуги, насърчаване на здравословния начин на живот, превенция на социалното изключване на млади хора в неравностойно положение.

Специфичните цели за провеждане на общинската политика за младежта са:

1.      Информационни и консултантски услуги в подкрепа на личностното, общественото и кариерното развитие на младежта.

2.      Дейности, насочени към подкрепа на младежите за успешната им трудова и житейска реализация.

3.      Дейности за организация на свободното време.

4.      Насърчаване на неформалното обучение.

5.      Дейности в подкрепа на младежкото доброволчество.

6.      Дейности за задържане и връщане на младежите на територията на Общината.

            Основните принципи за постигане на целите са посочени в Национална стратегия за младежта, които ще се използват в реализирането на дейностите в настоящата програма:

- Реализирането на дейностите изискват съвместни усилия на всички отговорни субекти;

- Постигнатите резултати да се базират на съчетаване на обществената активност с общинската и държавната политика за младежта;

            - При работа с младите хора да се прилагат европейски принципи, норми и стандарти;

- Организирането и изпълнението на дейностите да е съобразено с действащата нормативна уредба.

            Средствата за реализиране на плана се осигуряват в рамките на бюджета на общината, средства от проекти и дарения.

Общинска администрация си сътрудничи с териториалните структури на централни държавни органи и гарантират участието на младите хора при формулирането, изпълнението и отчитането на общинските политики за развитие на младежта.

1.      Анализ на предизвикателствата пред младежта в община Балчик

Разположението на Община Балчик в Североизточна България и границата й с Черно море се оценява като благоприятно  от гледна точка на възможностите за нейното икономическо развитие. В общината са включени 21 населени места / 1 град и 20 села/ с население общо 15 910 души. През последните години миграцията на населението в други населени места и в чужбина с цел работа бележи постоянство с изразена тенденция на покачване. Икономиката на общината се определя от отраслите: туризъм, селско стопанство, търговия и услуги.

За младежите, които са отпаднали от образованието, нямат придобита степен на професионална квалификация, възможностите им за  задържане на пазара на труда са ограничени.

Основната характеристика на младежката общност в община Балчик, както и предизвикателствата пред нея, не са по-различни от тези на младежите в национален мащаб. Характеристиката и дефинирането на предизвикателствата, изтъкнати в Националната стратегия, са присъщи и определящи поведението и житейската ориентация на младежите и от нашата община. Стремежът към независимост и самореализация е доминираща черта сред младите хора в общината ни. През последните години се наблюдава засилване на желанието за емиграция особено сред по-ниско образованата част. Високообразованите млади хора от общината не правят изключение от общата за страната тенденция да търсят реализация в големите градове на България, а част от тях и в чужбина. Част от младите хора над 18 години проявяват интерес към временна трудова миграция в чужбина, те са преди всичко със средно образование и/ или без трудова квалификация.

Основните теми и широкият обхват на проблемите, които засягат младите хора, налага прилагането на интегриран многосекторен подход в изпълнението на плана, като Общината осъществява тясно сътрудничество с други сектори - образование, трудова заетост, социално включване, равнопоставеност на половете, здравеопазване, конкурентоспособност и др.

ДЕЙНОСТИ ПО ПРИОРИТЕТИ

Приоритет 1. Насърчаване на икономическата активност и кариерното развитие на младите хора.

Стратегическа цел 1:  Създаване на благоприятна, насърчаваща и подкрепяща среда за качествен живот и професионална реализация на младите хора в община Балчик.

-         Д 1: Използване на разнообразните програми и проекти на национално ниво за разкриване на нови работни места и кариерно развитие на младите хора;

-         Д 2: Подобряване на достъпа до информация и качествени услуги, стимулиращи икономическата активност на младите хора;

-         Д 3: Публикуване на сайта на Община Балчик на информация за национални и европейски програми, даващи възможност за обучение, стажуване и мобилност на младите хора;

Дата

Инициатива

Бюджет

Организатор

Март-април

Срещи с представители на средни училища за професионално насочване на седмокласниците.

Не

Училищата

Април

Състезание по информационни технологии

Бюджет ЦПЛР-ОДК

ЦПЛР-ОДК

Май

Кулинарно състезание между професионалните паралелки в средните училища

Дарители

Община Балчик

Инер Уил

СУ „Хр. Ботев",

СУ „Хр. Смирненски"

Април - юни

Провеждане на срещи и сключване на договори  между училищата и работодателски организации за провеждане на дуално обучение и практика в реална среда

Делегирани бюджети

Училищата

Април-май

Посещение на 12-класници във висши училища от съседни области - Варна, Шумен и др.

Не

Средните училища

Приоритет 2. Насърчаване здравословен начин на живот.

Специфична цел 1: Превенция на факторите, създаващи риск за здравето на младите хора;

Специфична цел 2:  Осигуряване на възможности за здравословен начин на живот и превенция на негативни социални явления;

Дата

Инициатива

Бюджет

Организатор

Февруари - март

Общински ученически игри

Общински бюджет

Община Балчик

Февруари - октомври

Информационни кампании, дискусии, лектории и др. за „Месец на трезвеността", „Ден без тютюнев дим", Ден на розовата фланелка и др.

Не

Училища

РЗИ

20-30 март

Кампания в училищата с участие на родители, на тема ,,Превенция на зависимости, сексуално поведение и здравословен начин на живот";

Дарители

Община Балчик

Инер Уил Балчик



Април

Тренинг - обучение на млади хора и общински състезания ,,Оказване на първа медицинска помощ" и ,,Поведение при бедствия и аварии", „Млад огнеборец"

Общински бюджет

Здравни специалисти в училищата

БЧК

РСПАБ

17 май Ден на спорта

Организиране на спортен празник - различни спортни занимания и привличане на голям брой млади хора от общината под мотото „Заедно в спорта - против агресията"

Общински бюджет

Училища, ЦПЛР-ОДК

22 май

Традиционен общински крос „Не на дрогата"

Общински бюджет

Дарители

Община Балчик

Ротари клуб Балчик

Юни         

Градско спортно състезание за 5 и 6 клас с мото „Има и друг път"

Дарители

Община Балчик

Инер Уил

Юли

Международен Зумба фестивал

ОБ

Община Балик

Август

Плувен маратон „Балчик"

ОБ

Община Балчик

22 октомври - Международен ден без насилие

Лектория  и дискусия за противодействие на агресията

Общински бюджет

ЦПЛР-ОДК

Ноември

Общински футболен турнир

Общински бюджет

ФК „Черноморец"

1 декември- Световен ден за борба със СПИН

Информационна кампания; презентации

Общински бюджет

Училища,

РЗИ Добрич

Приоритет 3. Превенция на социалното изключване на млади хора.

Специфична цел: Превенция на социалното изключване на младежи в неравностойно положение.

Дата

Инициатива

Бюджет

Организатор

1 март- Баба Марта

Изработване на мартенички в ЦПЛР-ОДК, ДГ, училища

Общински бюджет

Общински ученически парламент

8 април

Международен ден на ромите

Общински бюджет

Община Балчик, кметства

Юни

Национална кампания „Аз съм тук, мога да ти бъда приятел"

Дарители

Соник Старт

Април - декември

Празници на селата, религиозни, национални и др. традиционни празници

ОБ

Община Балчик

Кметства

Читалища

Училища

Приоритет 4. Развитие на младежкото доброволчество.

Специфична цел: Популяризиране на доброволчеството;

Дата

Инициатива

Бюджет

Организатор


април

Участие на  Общински ученически парламент Балчик в национална среща на младежките парламенти в град Силистра

Общински бюджет,

Бюджет ЦПЛР-ОДК

ЦПЛР-ОДК, ОбУП

22 април Ден на Земята

„Зелено училище" и др. инициативи по училища. Засаждане на цветя, храсти и дръвчета

Общински бюджет

Училища, ДГ, ЦПЛР-ОДК Балчик

Април - декември

Инициативи, кампании и акции за почистване, опазване и подобряване на природата - „Ден на гората, Да изчистим България, Ден на Черно море и др.

ОБ

Община Балчик, училища, ЦПЛР-ОДК, НПО и др.

Април - декември

Благотворителни инициативи в училищата, ОДК и читалищата - за подпомагане на деца и младежи в нужда - изложби, базари, дрехи, книги и др.

не

Община Балчик, училища,

ЦПЛР-ОДК, читалища

 

Приоритет 5: Повишаване на гражданската активност, подпомагане развитието на таланта, творческите умения и културното изразяване на младите хора.

Специфична цел:  Развитие на таланта, творческите умения и културното изразяване на младите хора;

Специфична цел:  Формиране  на гражданското самосъзнание и насърчаване на участие в обществения живот;

Специфична цел:  Развитие на неформалното образование за пълноценно използване на свободното време на младите хора, за придобиване на полезни знания и умения;

Дата

Инициатива

Бюджет

Организатор

Март - април

Общински конкурс „Моята България" - изобразително, приложно, музикално, танцово изкуство, мултимедия, фотография.

Общински бюджет

Бюджет ЦПЛР-ОДК

ЦПЛР-ОДК Балчик

25 май



Празник на абитуриентите - официално изпращане от площада

Общински бюджет

Община Балчик, СУ „Христо Ботев", СУ „Хр. Смирненски"

юни

Празник на зрелостниците - връчване на дипломи

ОБ

Община Балчик, СУ „Христо Ботев", СУ „Хр. Смирненски"

юни

Международен хоров Фестивал „Черноморски звуци" - с участие на младежи от цялата страна и от чужбина;

Общински бюджет, програма за развитие на туризма

Община Балчик, Сдружение „Музикален свят"

Юни

Фестивал на цацата в село Кранево

ОБ


Юли-август

Международни детски фестивали „Трикси", „Светът в детските длани",

Общински бюджет

Община Балчик,

„Стриндженто",

Школа по английски език

Август

Представяне на платформата за музикално обучение Omni's Cool

не

НЧ „Паисий Хилендарски" - Балчик

Септември

Международен фестивал - „Море от ритми", с участието на млади хора от страната

Общински бюджет, програма за развитие на туризма

Община Балчик, сдружение „Море от ритми"

Септември

Фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика"

Общински бюджет, програма за развитие на туризма

Община Балчик

Сдружение „Виа Понтика 2010"

Ноември Ден на народните будители

Организиране на инициативи за отбелязване на деня с участие на младежи

Общински бюджет

Училища,

ЦПЛР-ОДК, читалища

Декември

Общински конкурс „Здравей Коледа" - картички, рисунки, сурвачки, литературно творчество

Общински бюджет, ЦПЛР-ОДК

ДГ, ЦПЛР-ОДК, училища

Приоритет 6: Развитие на младите хора в малките населени места и селските райони.

Специфична цел:  Осигуряване на ефективен достъп до образование, обучение, информация на младите хора в малките населени места.

Д 1: Използване на национални програми за кариерно развитие на младите хора;

Д 2: Подобряване на достъпа до информация и качествени услуги;

Д 3: Публикуване на сайта на Община Балчик на информация за национални и европейски програми, даващи възможност за обучение, стажуване и мобилност на младите хора;

Проект

Оперативна програма

Обхват/

Целеви групи

По „Стратегия за Водено от общностите местно развитие"

МИГ Балчик-Генерал Тошево

Увеличаване на териториалната конкурентоспособност на двете общини

„Насърчаване достъпа до заетост на уязвимите групи от Община Балчик"

ОПРЧР

Подкрепа за намиране на работа и подобряване достъпа до заетост .

„Старт в кариерата"

НП „Старт в кариерата"

Осигуряване на заетост на лица с висше образование в ОбА - Балчик

Приоритет 7: Развитие на междукултурния и международен диалог.

Специфична цел:  Популяризиране на човешките права и европейските институции;

Д 1: Информационни кампании;

Д 2: Техническа подкрепа от Община Балчик на младежи, желаещи да участват в различни проекти от новия програмен период;

Приоритет8: Повишаване на ролята на младите хора в превенцията на престъпността.

 Специфична цел:  Формиране на информационна политика, насочена към младите хора;

Д 1:Информационни дни на Общински ученически парламент и Ученическите съвети за противодействие на агресията и превенция на престъпността.

Д.2: Провеждане на информационна кампания от МКБППМН за насърчаване активното участие на младите хора в превантивни програми и кампании

Д.3: Развитие на дейността на Детската полицейска академия      

Дата

Инициатива

Бюджет

Организатор

Март и октомври

„Безопасно движение по улиците и пътищата" -  срещи на инспектори от КАТ с ученици за запознаване с пътните правила.

не

РУ на МР, училища



Ноември

Беседи на полицейски служители в училищата по класове за превенция на младежката престъпност

не

РУ на МР, училища



Май

Посещения на ученици от средните училища в Районен съд Балчик - „Ден на отворените врати"

ОБ

Община Балчик, СУ „Хр. Ботев", СУ „Хр. Смирненски

Юни

Практическо занятие на Детското полицейско управление в училищата в община Балчик

ОБ

Община Балчик

РПУ Балчик

училища

Ноември

Ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия

 „Цветна пътека" - поставяне на цветя от ученици на пешеходните пътеки в близост до училищата

Общински бюджет

Общински ученически парламент, ученически съвети

За изпълнението на общинския план за младежта и във връзка с разпоредбата на чл. 18, ал. 1 от Закон за младежта, Община Балчик подпомага дейностите и проектите на младежките организации, имащи това качество по смисъла на закона за младежта. Финансирането на дейностите, заложени в плана се осигурява от Общински бюджет, приложенията ,,Спорт", „Култура", „Туризъм", „Читалища" и др., от национални и европейски програми и други източници.

Изключително важно условие за ефективното изпълнение на плана е координацията и оперативното взаимодействие между Общинска администрация Балчик и следните институции:

-  Училища и детски градини, ЦПЛР-ОДК в община Балчик

- Читалища в община Балчик

-  Социалните услуги в общността - ЦНСТ, ЦОП, ЦСРИ

- Дирекция "Социално подпомагане" - Балчик

-  "Бюро по труда" - Балчик

- РУ на МВР, Районен съд Балчик, МКБППМН

-  НПО за работа с младежи - спортни клубове, сдружения и др.

- местни фирми и работодателски организации.

Оценка на плана ще бъде извършена с изготвяне на отчет за 2024 г. по изпълнение на Националната стратегия за младежта.

Дейностите за реализация на плана ще се популяризират чрез местните медии, сайта на Община Балчик и други подходящи начини.

Годишният план за младежта е приет с Решение № 54, Протокол 6 от 31.01.2024 год. на Общински съвет - Балчик.

Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбСБлагодаря виколеги  имате ли въпроси към точката, моля ако няма други въпроси да преминем към  поименно гласуване на  проекта:


1. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

2. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

3. Велко Георгиев Михайлов                            „За"

4. Виктор Лучиянов Митраков                          „За"

5. Владимир Бориславов Лафазански               „За"

6. Галина Гаврилова Димитрова                       „За"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Джем Салим Акиф                                         „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „За"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Илиян Стефанов Станоев                            „Отсъства"

13. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

14. д-р Маргарита Калинова Вичева                „За"

15. Мелих Мехмедов Хаджиев                          „За"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „Отсъства"

18. д-р Парсек Саркис Салбашян                      „За"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „За"

21.  Христо Петров  Христов                             „За"

Гласували със „За" - 19; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Точката е приета.

РЕШЕНИЕ № 54: На основание чл. 21, ал. 2, във връзка с ал. 1, т. 23 от ЗМСМА, във връзка с чл. 15 и чл. 16 от Закона за младежта (Обн. - ДВ, бр.31 от 20.04.2012 г, изм. и доп. ДВ. бр. 68/2.08.2013г., бр.14/20.02.2015г., бр. 24/16.03.2018 г. и доп. Бр. 77/18.09.2018 г.), Общински съвет - Балчик:

1. Приема Годишен доклад за младежта за 2023 година в Община Балчик.

2. Приема Общински план за младежта за 2024 година в Община Балчик.

3. Упълномощава кмета на Община Балчик да предприеме всички правни и фактически действия за изпълнение на настоящото решение. 

Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбСКолеги продължаваме към пета точка от дневния ред Приемане на Доклад на Община Балчик за извършените дейности и предприети мерки през 2023 година в изпълнение на Областната стратегия за интегриране на ромите (2021 - 2030г.) и на План за  действие за изпълнение на Общинския план за интеграция на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация през 2024 година., давам думата на г-н  Николай Ангелов - кмет на община Балчик:

По пета точка от дневния ред:

 

Г-н  Николай Ангелов - кмет на община Балчик: Уважаеми господин председател, уважаеми общински съветници, В изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2021-2030) Министерският съвет ежегодно изготвя мониторингов доклад в съответствие с извършените дейности и мерки по областните стратегии и общинските планове за действие. За целта всяка община представя писмена информация. Предлагам следното

П р о е к т о  -  р е ш е н и е :


На основание чл. 21, ал. 1, т. 23 и чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА, във връзка с изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2021-2030 г.), Общински съвет - Балчик 

                                               Реши:


1.Приема Доклад на Община Балчик извършените дейности и предприети мерки за периода 01.01.2023 - 31.12.2023 година в изпълнение на Областната стратегия за интегриране на ромите (2021 - 2030 г.)

2.Приема План за действие през 2024 година за изпълнение на Общинския план за интеграция на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация.

3.Упълномощава кмета на Община Балчик да извърши всички последващи правни и фактически действия по изпълнение на решението.

Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбС: Колеги моля да преминем към поименно  гласуване на  предложението:


1. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

2. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

3. Велко Георгиев Михайлов                            „За"

4. Виктор Лучиянов Митраков                          „За"

5. Владимир Бориславов Лафазански               „За"

6. Галина Гаврилова Димитрова                       „За"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Джем Салим Акиф                                         „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „За"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Илиян Стефанов Станоев                            „Отсъства"

13. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

14. д-р Маргарита Калинова Вичева                „За"

15. Мелих Мехмедов Хаджиев                          „За"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „Отсъства"

18. д-р Парсек Саркис Салбашян                      „За"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „За"

21.  Христо Петров  Христов                             „За"

Гласували със „За" - 19; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Точката е приета.

РЕШЕНИЕ № 55: На основание чл. 21, ал. 1, т. 23 и чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА, във връзка с изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2021-2030 г.), Общински съвет - Балчик:                                           

1.Приема Доклад на Община Балчик извършените дейности и предприети мерки за периода 01.01.2023 - 31.12.2023 година в изпълнение на Областната стратегия за интегриране на ромите (2021 - 2030 г.)

2.Приема План за действие през 2024 година за изпълнение на Общинския план за интеграция на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация.

3.Упълномощава кмета на Община Балчик да извърши всички последващи правни и фактически действия по изпълнение на решението.


Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбСКолеги продължаваме към шеста точка от дневния ред -Приемане на Програма за опазване на околната среда на Община Балчик за периода 2021-2028 г.;, давам думата на г-н  Николай Ангелов - кмет на община Балчик:



По шеста точка от дневния ред:

 

Г-н  Николай Ангелов - кмет на община Балчик: Уважаеми господин председател, уважаеми общински съветници, Програмата за опазване на околната среда (ПООС) на Община Балчик за периода 2021 - 2028 г. е изложение на основните цели и задачи на Общината в областта на опазване на околната среда. ПООС е ключов инструмент за подобряване състоянието на околната среда, чрез който целенасочено са планирани и подробно разписани конкретните дейности, които Общината ще предприеме за посочения времеви диапазон.

Следвайки водещите принципи в политиките за устойчиво развитие, ПООС поставя рамки за дейностите в областта на опазване на околната среда като отчита влиянието и на икономическите и социалните фактори. ПООС се основава на концепцията, че предотвратяването на отрицателните изменения на екосистемите и нарушаването на техните функции в следствие на антропогенни въздействия е ключов фактор за постигане на устойчиво развитие и чрез това - подобряване на качеството на живот и благосъстоянието на настоящото и бъдещите поколения и постигане на просперитет.

При разработването на ПООС са взети под внимание основните стратегически документи на Европейския съюз (ЕС) и Организацията на обединените нации (ООН), имащи отношение към устойчивата околна среда, най-новите политики на Европейската комисия (ЕК) в областта на околната среда и устойчивото развитие, както и рамковите директиви и национални и регионални стратегически документи в областта на управление на отпадъците. ПООС е съобразена с европейското и националното законодателство в областта на опазване на околната среда, Национална стратегия за околна среда 2021-2030 г., одобрена с Решение №765/02.11.2023 г. на МС, Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда в Р. България , приет на заседание на МС на 13.07.2022 г., Общинския план за развитие (ОПР) на община Балчик 2014-2020 г., План за интегрирано развитие на Община Балчик, приет с Решение №308/29.04.2021 г. на ОбС Балчик, Областната стратегия за развитие на област Добрич 2014-2020 г., Националните доклади на Изпълнителна агенция за околната среда (ИАОС) за 2023 г. и от предходни години и Екологични индикатори, Годишни регионални доклади за състоянието на околната среда на Регионална инспекция по околната среда и водите - Варна (РИОСВ-Варна) за 2022 г. и предходни и др.   
            ПООС на Община Балчик е изготвена на основание и в съответствие с изискванията на чл. 79, т. 1 от Закона за опазване на околната среда (Обн. ДВ. бр.91 от 25 септември 2002 г., посл. изм. ДВ. бр.102 от 01.12.2020 г.) (ЗООС) и другите нормативни разпоредби от приложимото законодателство.

Проектът на програмата е публикуван на електронната страница на Община Балчик на 27.11.2023 г. По подадено от кмета на Община Балчик Уведомление до РИОСВ Варна от 24.11.2023 г. (съгласно чл. 85 ЗООС и Наредбата за условията и реда за извършване на екологична оценка на планове и програми) за преценяване необходимостта от извършване на екологична оценка е съответно постъпило с писмо с вх. №23-БЧ-011245_001/13.12.2023 г. на директора на РИОСВ - Варна. Във връзка с гореизложеното и на основание чл. 87, ал.1 от ПОДОбСНКВОбА, предлагам на Вашето внимание  следното


ПРОЕКТО-РЕШЕНИЕ:

 

На основание чл. 21, ал. 2, във връзка с ал. 1, т. 12 от ЗМСМА и чл. 79, ал. 4 от Закона за опазване на околната среда:

1.Общински съвет гр. Балчик приема Програмата за опазване на околната среда на Община Балчик за период 2021-2028 г.

2.Възлага на Кмета на Община Балчик всички последващи правни и фактически действия във връзка с  реализирането, при необходимост допълване и актуализация, както и отчети за изпълнението на програмата.

Контролът по изпълнение на програмата се осъществява от ОбС Балчик.

Приложение: Проект - Програма за опазване на околната среда (ПООС) на община Балчик за периода 2021-2028 г.

Г-н Виктор Лучиянов- председател на ОбС: Благодаря ви колеги, моля ако няма  други въпроси, да преминем към  поименно гласуване на  предложението:


1. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

2. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

3. Велко Георгиев Михайлов                            „За"

4. Виктор Лучиянов Митраков                          „За"

5. Владимир Бориславов Лафазански               „За"

6. Галина Гаврилова Димитрова                       „За"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Джем Салим Акиф                                         „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „За"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Илиян Стефанов Станоев                            „Отсъства"

13. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

14. д-р Маргарита Калинова Вичева                „За"

15. Мелих Мехмедов Хаджиев                          „За"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „Отсъства"

18. д-р Парсек Саркис Салбашян                      „За"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „За"

21.  Христо Петров  Христов                             „За"

Гласували със „За" - 19; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Точката е приета.

РЕШЕНИЕ № 56: На основание чл. 21, ал. 2, във връзка с ал. 1, т. 12 от ЗМСМА и чл. 79, ал. 4 от Закона за опазване на околната среда:

1.Общински съвет гр. Балчик приема Програмата за опазване на околната среда на Община Балчик за период 2021-2028 г.

2.Възлага на Кмета на Община Балчик всички последващи правни и фактически действия във връзка с  реализирането, при необходимост допълване и актуализация, както и отчети за изпълнението на програмата.

Контролът по изпълнение на програмата се осъществява от ОбС Балчик.

Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбСКолеги продължаваме към седма точка от дневния ред - Отчет за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през 2023г., давам думата на г-н  Николай Ангелов - кмет на община Балчик:


По седма точка от дневния ред:

 

Г-н  Николай Ангелов - кмет на община Балчик: Уважаеми господин председател, уважаеми общински съветници, Във връзка с разпоредбите на чл. 66а от Закона за общинската собственост и чл. 7 от НОРПУРОИ на ОбС-Балчик, Кметът на общината съставя и предоставя на Общинския съвет отчети за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление за предходната година по категории и видове обекти до края на месец март на текущата година. В тази връзка предлагам на Вашето внимание следното:


                                                      проекто - решение:

 

На основание чл.21, ал.1, т.8 и т.12 и ал.2 от ЗМСМА; чл. 66а от  Закона за общинската собственост и чл. 7 от НОРПУРОИ на ОбС-Балчик, Общински съвет - Балчик приема Отчет за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през 2023 г., съгласно приложението.  

О Т Ч Е Т

за състоянието на общинската собственост на Община Балчик и за резултатите                                              от нейното управление през 2023 година

Настоящият отчет за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през 2023 година е разработен  в изпълнение на разпоредбите на чл. 66а от Закона за общинската собственост и чл. 7 от НОРПУРОИ на ОбС-Балчик.

Водещ документ за дейността през отчетния период е Годишната програма за управление и разпореждане с имотите общинска собственост през 2023 година, приета с Решение № 705/23.02.2023 г. на Общински съвет - Балчик и допълвана с последващи решения на общинския съвет.


НОРМАТИВНА БАЗА


Ø  Закон за общинската собственост;

Ø  Закон за местните данъци и такси;

Ø  Закон за собствеността и ползването на земеделските земи и правилника за приложението му.

Ø  Наредба определяща реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество;

Ø  Наредба  за условията и реда за установяване на жилищни нужди на гражданите, за настаняване в общински жилища, ползване и управление на Община Балчик; 

Ø  Наредба за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти на територията на Община Балчик;

Ø  Други нормативни актове, съдържащи специфични правила по предоставяне на права върху обекти, общинска собственост.


Дейността по управлението на общинската собственост беше организирана в следните направления:                            

   І. Актуване на имоти - общинска собственост и завеждането им в регистри.

            През отчетния период продължи  работата по актуването на имотите - общинска собственост, съгласно образците на актове за общинска собственост, на досие на имот - общинска собственост, съгласно Наредба №8/17.12.2009 год. за утвърждаване на образците на актове за общинска собственост, на досие на имот - общинска собственост и на регистрите, предвидени в Закона за общинска собственост, и за определяне реда за съставянето, воденето и съхраняването им, утвърдени от министъра на регионалното развитие и министъра на правосъдието. През 2023 година са съставeни и пресъставени 32 броя актове за частна общинска собственост и 20 броя за публична общинска собственост.

    Всички издадени  актове  за общинска собственост, в съответствие с изискванията на ЗОС, се вписват  в Службата по вписванията гр. Балчик. Копие от акта се изпраща на Службата по геодезия, картография и кадастър гр. Добрич и на Областния управител на област Добрич, съгласно разпоредбата на чл. 58, ал.2  от ЗОС. Продадените имоти и части от имоти се отписват от актовите книги за общинска собственост със заповед на Кмета на Община Балчик, като отдел БФС отразява настъпилите промени в счетоводните сметки на общината. 

  ІІ.  Управление на общински имоти

В Таблица 1 е отразено разпределението на имотите по предназначение, за които има сключени договори за наем  към 31.12.2023 г.    

№ по ред

Предназначение на имота

Отдаден под наем

бр. договори

За безвъзмездно ползване и управление

бр. заповеди и договори

1.

Помещения

12

22

2.

Терен за поставяне на РИЕ

23

 

3.

Тераса пред ЗХР

12

 

4.

Терен за поставяне на преместваем обект за търговия, производство

29

 

5.

Медицински кабинети

21

 

6.

Аптека

0

 

7.

Наем общинско имущество -павилион

18

 

8.

Паркинг

3


                                                                                                                           Таблица

През отчетната година са проведени 34 търга  с тайно наддаване  за отдаване под наем на общински имоти. Не се явиха кандидати за три търга с тайно наддаване. Сключени бяха 41 договора за наем.

На основание чл. 31 от Закон за политическите партии, чл. 14, ал.4 от Закон за общинската собственост и чл. 23, ал. 1 от Наредба, определяща реда за придобиване ,управление и разпореждане с общинско имущество, със заповеди бяха предоставени помещения за безвъзмездно право на ползване върху общински имот на шест политически партии.

Към 31.12.2023 г., след приключване на процедурите по отдаване под наем на земеделски земи от ОПФ са сключени и анексирани вече сключени договори, както следва:

Договори за наем на земеделски земи - ниви от ОПФ на основание чл.37в, ал.10 от ЗСПЗЗ (бели петна) - за стопанската 2023/2024 год. са сключени 14 бр. договори за наем на земеделски земи от ОПФ с обща площ 520.968 дка, като получените приходи са 33 610.10 лв.

На основание чл.37и, ал.12 от ЗСПЗЗ - пасища и мери за индивидуално ползване и Решение №693 по Протокол №43/27.04.2023 г. на общински съвет - Балчик са сключени 7 бр. договори за наем за период от пет години, като отдадената площ е 2373.52 дка, а получените приходи са 18 100.74 лв.

На основание чл. 37и, ал. 13 от ЗСПЗЗ, след проведен търг, са сключени 2 бр. договори за наем за една стопанска година, отдадената площ е 668.240 дка, а получените приходи 6 800.00 лв.

 На основание чл.37и, ал.15 от ЗСПЗЗ, отдадената площ, която попада извън специализирания допустим слой, наемателят не дължи наем за първите две стопански години.

През 2023 г., след приключване на процедура по анексиране и индексиране с индекса на инфлацията с 15.3% от НСИ за земеделски земи от ОПФ с НТП - пасища и мери на основание чл.37и, ал.12 от ЗСПЗЗ и след проведен търг на основание чл. 37и, ал.13 от ЗСПЗЗ, общо получените приходи са 51 494.14 лв.

            За стопанската 2023/2024 г., след извършено индексиране с индекса на инфлацията от 15.3% от НСИ за земеделски земи от ОПФ с НТП - нива, получените приходи са  996 271.31 лв.

            По Договор за наем на язовир „Ляхово" с. Оброчище, за 2023 г. е получена сума  в размер на 4 587.70 лв.

           Общо получените приходи през 2023 г. от наеми на земи от ОПФ и наем на язовир „Ляхово" са в размер на 1 085 629.26 лв.

            ІІІ. Разпореждане с имоти и вещи - общинска собственост

През 2023 г. са изготвени са 37 броя проекти за решения на ОбС-Балчик, касаещи разпореждането с имоти - общинска собственост. 

В изпълнение на взетите решения са проведени 10 търга, на които са продадени общо 20 броя имоти -  незастроени терени и дворни места в гр. Балчик, с. Кранево и с. Пряспа. Сключени са 8 броя договори за прекратяване на съсобственост между общината и физически и юридически лица чрез изкупуване на общинската част по пазарни цени. По реда на чл. 35, ал.3 от Закона за общинската собственост са продадени 4 общински имота на собственици на законно построени сгради. През 2023 г. не е извършена продажба на апартаменти на настанените в тях наематели, поради наложен мораториум от Общински съвет - Балчик.

            През годината са издадени 19 броя заповеди за право на прокарване на отклонения от общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура през имоти - общинска собственост по реда на Закона за устройство на територията. Комисията по чл. 210 от ЗУТ е изготвила 20 броя протоколи за определяне на размера на дължимите обезщетения за право на прокарване, както и обезщетения за възникнали сервитути в земеделски земи. 

            Във връзка с изграждането на обект от национално значение „Нова ВЛ 110 кV п/ст „Варна север" - п/ст „Каварна" от Електроенергиен системен оператор ЕАД гр. София, са издадени 2 броя заповеди и преведени обезщетения в размер на 4 230.00 лв. на собствениците на земеделски земи, попадащи в сервитута на съоръжението. Процедурата ще продължи и през 2024 г.     

            През  изтеклата година, постоянната комисия по чл. 210 от ЗУТ е определила обезщетения за нанесени щети на земеделски култури в сервитутната зона при извършен ремонт на обект: «Реконструкция на /ВЛ/ 110 кV «Момчил»  - подстанция «Албена» до подстанция «Балчик» от «ЕСО» ЕАД. Изплатени са обезщетения на 7 броя засегнати лица, в размер на 5 851.19 лв.

            По същия ред са определени обезщетения при възникване на безсрочни сервитути върху имоти, попадащи в сервитутната зона на обект «Вятърна електрическа централа (ВяЕЦ) „Стражица" и „Вятърна електрическа централа (ВяЕЦ) „Кремена - Тригорци". Изплатени са обезщетения в размер на 137 349.00 лв. на собствениците на 68 поземлени имота.      

            Съгласно разпоредбите на ЗОС се поддържа и актуализира публичния регистър за разпоредителните сделки с имоти  общинска собственост, който е публикуван на Интернет страницата на Община Балчик.

ІV. Постъпили приходи в общинския бюджет от управление и разпореждане с общински имоти

В таблица две е посочено изпълнението на планираните приходи от управление и разпореждане с имоти - общинска собственост през 2023 г., заложено в Годишната програма за управление и разпореждане с имотите общинска собственост през 2023 година, приета с Решение № 705/23.02.2023 г. на Общински съвет - Балчик.

                                                                                                                      Таблица 2

Вид дейност

Планирани приходи, лева

Постъпили приходи, лева

Управление на общински имоти

Приходи от отдаване под наем на помещения и терени

    310 000 лв.

     363 728 лв.

Отдаване под наем на земеделска земя от ОПФ

  1 100 000 лв.

 1 085 629 лв.

Разпореждане с общински имоти

Продажба на земя  общинска собственост

    850 000 лв.

     853 051 лв.

Продажба на сгради

    300 000 лв.

         5 398 лв.

Учредяване на ограничени вещни права

      10 000 лв.


Общо постъпили приходи

 2 570 000 лв.

  2 307 806 лв.     

Г-н Виктор Лучиянов- председател на ОбС: Благодаря ви г-н Ангелов, колеги имате думата , ако не да преминем към  поименно гласуване на  проекта:


1. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

2. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

3. Велко Георгиев Михайлов                            „За"

4. Виктор Лучиянов Митраков                          „За"

5. Владимир Бориславов Лафазански               „За"

6. Галина Гаврилова Димитрова                       „За"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Джем Салим Акиф                                         „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „За"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Илиян Стефанов Станоев                            „Отсъства"

13. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

14. д-р Маргарита Калинова Вичева                „За"

15. Мелих Мехмедов Хаджиев                          „За"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „Отсъства"

18. д-р Парсек Саркис Салбашян                      „За"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „За"

21.  Христо Петров  Христов                             „За"

Гласували със „За" - 19; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Точката е приета.

РЕШЕНИЕ № 57: На основание чл.21, ал.1, т.8 и т.12 и ал.2 от ЗМСМА; чл. 66а от  Закона за общинската собственост и чл. 7 от НОРПУРОИ на ОбС-Балчик, Общински съвет - Балчик приема Отчет за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през 2023г., съгласно приложението.

Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбСКолеги продължаваме към осма точка от дневния ред - Разглеждане заявление от Милена Господинова Димова за учредяване право на строеж за изграждане на пристройка към собствен апартамент., давам думата на г-н  Николай Ангелов - кмет на община Балчик:


По осма точка от дневния ред:

 

Г-н  Николай Ангелов - кмет на община Балчик: Уважаеми господин председател, уважаеми общински съветници, Постъпило е заявление вх.№23-БЧ-011907/13.12.2023 г. от Милена Господинова Димова, за изграждане на пристройка - тераса с площ от 12 м2 към собствен апартамент, представляващ самостоятелен обект в сграда 02508.55.219.1.2 по кадастралната карта на гр. Балчик. Милена Димова е собственик на апартамент №2, ет.1, бл.№9 „ВВС-блокове" гр. Балчик, съгласно Договор за продажба на държавен имот от 31.12.1993 г., издаден от Министерство на отбраната, удостоверение за наследници № ГР-2016-584/16.08.2023 г., Нот. акт, вписан в служба по вписванията под № 125 том VІІ, дело 1184/07.09.2023 г. и Нот. акт, вписан в служба по вписванията под № 126, том VІІ, дело 1185/07.09.2023 г. Към заявлението е приложен протокол от проведено общо събрание на етажната собственост  в ж.к. „ВВС" блок №9, с изразено съгласие за изграждане на тераса към апартамент №2.

Съгласно чл. 38, ал.2 от ЗОС и чл. 54 от НОРПУРОИ на ОбС-Балчик право на надстрояване и/или на пристрояване на сграда, построена върху имот - частна общинска собственост, се учредява от кмета на общината без търг или конкурс на собственика на сградата, както и на собственици на жилища в сгради - етажна собственост или на техни сдружения. Във връзка с разпоредбите на чл.54, ал.3 от НОРПУРОИ за одобряване на пазарната оценка на правото на присторяване от ОбС- Балчик предлагам да внесете за обсъждане следното                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

                                                

                                                        проекто - решение:

 

            1. На основание чл.21, ал.1 т.8 от ЗМСМА; чл.38, ал.2 от ЗОС; чл. 54, ал.3 от НОРПУРОИ на ОбС-Балчик и във връзка със заявление вх. № 23-БЧ-011907/13.12.2023 г. Общински съвет - Балчик одобрява пазарна оценка в размер на 257.00 лв. /двеста петдесет и седем лева/ за учредяване право на строеж за изграждане на пристройка с площ от 12 м2 върху общинска земя към самостоятелен обект в сграда 02508.55.219.1.2 по кадастралната карта на гр. Балчик, представляващ апартамент №2, ет.1, бл.№9 „ВВС-блокове" гр. Балчик, собственост на Милена Господинов Димова.  

Г-н Виктор Лучиянов- председател на ОбС: Благодаря ви г-н Ангелов, колеги имате думата , ако не да преминем към  поименно гласуване на  проекта:


1. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

2. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

3. Велко Георгиев Михайлов                            „За"

4. Виктор Лучиянов Митраков                          „За"

5. Владимир Бориславов Лафазански               „За"

6. Галина Гаврилова Димитрова                       „За"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Джем Салим Акиф                                         „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „За"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Илиян Стефанов Станоев                            „Отсъства"

13. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

14. д-р Маргарита Калинова Вичева                „За"

15. Мелих Мехмедов Хаджиев                          „За"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „Отсъства"

18. д-р Парсек Саркис Салбашян                      „За"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „За"

21.  Христо Петров  Христов                             „За"

Гласували със „За" - 19; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Точката е приета.

РЕШЕНИЕ № 58: 1. На основание чл.21, ал.1 т.8 от ЗМСМА; чл.38, ал.2 от ЗОС; чл. 54, ал.3 от НОРПУРОИ на ОбС-Балчик и във връзка със заявление вх. № 23-БЧ-011907/13.12.2023 г. Общински съвет - Балчик одобрява пазарна оценка в размер на 257.00 лв. /двеста петдесет и седем лева/ за учредяване право на строеж за изграждане на пристройка с площ от 12 м2 върху общинска земя към самостоятелен обект в сграда 02508.55.219.1.2 по кадастралната карта на гр. Балчик, представляващ апартамент №2, ет.1, бл.№9 „ВВС-блокове" гр. Балчик, собственост на Милена Господинов Димова.

Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбСКолеги продължаваме към девета точка от дневния ред - Разглеждане заявление от Татяна Димитрова Йорданова за учредяване право на строеж за изграждане на пристройка към собствен апартамент, давам думата на г-н  Николай Ангелов - кмет на община Балчик:

 

 

По девета точка от дневния ред:

 

Г-н  Николай Ангелов - кмет на община Балчик: Уважаеми господин председател, уважаеми общински съветници, постъпило е заявление вх.№23-БЧ-011908/13.12.2023 г. от Т. Димитрова Йорданова, собственик на апартамент в бл.№9 „ВВС-блокове" гр.Балчик, съгласно Договор за продажба на държавен имот от 26.11.1992 г., издаден от Министерство на отбраната, представляващ самостоятелен обект в сграда 02508.55.219.1.6 по кадастралната карта на гр. Балчик, за изграждане на   пристройка с площ от 12 м2. Към заявлението е приложен протокол от проведено общо събрание на етажната собственост  в ж.к. „ВВС" блок №9, с изразено съгласие за изграждане на тераса към апартамент №6.

Съгласно чл. 38, ал.2 от ЗОС и чл. 54 от НОРПУРОИ на ОбС-Балчик право на надстрояване и/или на пристрояване на сграда, построена върху имот - частна общинска собственост, се учредява от кмета на общината без търг или конкурс на собственика на сградата, както и на собственици на жилища в сгради - етажна собственост или на техни сдружения. Във връзка с разпоредбите на чл.54, ал.3 от НОРПУРОИ за одобряване на пазарната оценка на правото на пристрояване от ОбС- Балчик предлагам да внесете за обсъждане следното:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

                                                

                                                        проекто - решение:

 

            1. На основание чл.21, ал.1 т.8 от ЗМСМА; чл.38, ал.2 от ЗОС; чл. 54, ал.3 от НОРПУРОИ на ОбС-Балчик и във връзка със заявление вх. № 23-БЧ-011908/13.12.2023 г. Общински съвет - Балчик одобрява пазарна оценка в размер на 257.00 лв. /двеста петдесет и седем лева/ за учредяване право на строеж за изграждане на пристройка с площ от 12 м2 върху общинска земя към самостоятелен обект в сграда 02508.55.219.1.6 по кадастралната карта на гр. Балчик, представляващ апартамент №6 в бл.№9 „ВВС-блокове" гр. Балчик, собственост на Й. Б. Йорданов и Т. Димитрова Йорданова.   

Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбС: Колеги моля да преминем към поименно  гласуване на  предложението:

1. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

2. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

3. Велко Георгиев Михайлов                            „За"

4. Виктор Лучиянов Митраков                          „За"

5. Владимир Бориславов Лафазански               „За"

6. Галина Гаврилова Димитрова                       „За"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Джем Салим Акиф                                         „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „За"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Илиян Стефанов Станоев                            „Отсъства"

13. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

14. д-р Маргарита Калинова Вичева                „За"

15. Мелих Мехмедов Хаджиев                          „За"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „Отсъства"

18. д-р Парсек Саркис Салбашян                      „За"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „За"

21.  Христо Петров  Христов                             „За"

Гласували със „За" - 19; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Точката е приета.

РЕШЕНИЕ № 59: 1. На основание чл.21, ал.1 т.8 от ЗМСМА; чл.38, ал.2 от ЗОС; чл. 54, ал.3 от НОРПУРОИ на ОбС-Балчик и във връзка със заявление вх. № 23-БЧ-011908/13.12.2023 г. Общински съвет - Балчик одобрява пазарна оценка в размер на 257.00 лв. /двеста петдесет и седем лева/ за учредяване право на строеж за изграждане на пристройка с площ от 12 м2 върху общинска земя към самостоятелен обект в сграда 02508.55.219.1.6 по кадастралната карта на гр. Балчик, представляващ апартамент №6 в бл.№9 „ВВС-блокове" гр. Балчик, собственост на Йордан Борисов Йорданов и Татяна Димитрова Йорданова.  


Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбСКолеги продължаваме към десета точка от дневния ред - Отдаване под наем чрез търг с тайно наддаване на части от имот публична-общинска собственост, представляващи терен за поставяне на 3 броя рекламно-информационни елементи с обща площ 36 кв.м., давам думата на г-н  Николай Ангелов - кмет на община Балчик:


По десета точка от дневния ред:

 

Г-н  Николай Ангелов - кмет на община Балчик: Уважаеми господин председател, уважаеми общински съветници, Във връзка с изтичане на Договор за наем № 146/05.02.2021  г. на „Здравец 59" ЕООД, ЕИК 124048175 относно отдаване под наем на части от имот общинска собственост, представляващи терен за поставяне на 3 броя рекламно-информационни елементи с обща площ 36 кв. м. Предвид разпоредбите на Закона на общинската собственост /ЗОС/, съгласно които отдаването под наем на имоти - публична общинска собственост, както и части от тях, се извършва след решение на Общински Съвет Балчик и на основание чл. 87, ал.1 от ПОДОбСНКВОА, предлагам на Вашето внимание следното

 

ПРОЕКТО - РЕШЕНИЕ :

На основание чл.21, ал.1, т.8 от ЗМСМА и  чл.14, ал.7 от ЗОС, Общински съвет Балчик реши:

1.Дава съгласието си за отдаване под наем части от имоти публична, общинска собственост както следва:

т.1.1 Част от поземлен имот, представляващ ПИ№ 02508.19.251 по кадастрална карта на гр. Балчик, съгласно скица, за поставяне на 1 /един/ брой рекламно- информационен елемент с площ 12  кв.м., за срок от 3 години.

т.1.2 Част от поземлен имот, представляващ ПИ№ 02508.7.141 по кадастрална карта на гр. Балчик, съгласно скица, за поставяне на 1 /един/ брой рекламно- информационен елемент с площ 12  кв.м., за срок от 3 години.

т.1.3 Част от поземлен имот, представляващ ПИ№ 02508.525.105 по кадастрална карта на гр. Балчик, съгласно скица, за поставяне на 1 /един/ брой рекламно- информационен елемент с площ 12  кв.м., за срок от 3 години.


2. Утвърждава начална годишна наемна цена:

По т.1.1 за площ  от 12 кв.м.  в размер на 594 лв. /петстотин деветдесет и четири лева / без ДДС.

По т.1.2 за площ  от 12 кв.м.  в размер на 594 лв. /петстотин деветдесет и четири лева / без ДДС .

По т.1.3 за площ  от 12 кв.м.  в размер на 594 лв. /петстотин деветдесет и четири лева / без ДДС.

При провеждане на процедурата за отдаване под наем чрез търг с тайно наддаване, съгл. Раздел VІІ, чл. 22, ал.1 от Наредба за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти на територията на Община Балчик.

3.Да бъде заложено изискване в договора за наем, с което след спечелване на търга и сключване на Договор за наем, наемателят се задължава да спазва предмета на дейност, заложен в тръжните условия.

След сключване на договора за наем, наемателят се задължава да направи необходимите постъпки, съгласно чл. 57 от ЗУТ за издаване на разрешение за поставяне.

4.Упълномощава кмета на Община Балчик да извърши всички последващи правни и фактически действия по изпълнение на решението.


Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбС: Благодаря ви г-н Ангелов, колеги моля има ли други да се изкажат по точката, ако не да преминем към  поименно гласуване на  проекта:


1. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

2. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

3. Велко Георгиев Михайлов                            „За"

4. Виктор Лучиянов Митраков                          „За"

5. Владимир Бориславов Лафазански               „За"

6. Галина Гаврилова Димитрова                       „За"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Джем Салим Акиф                                         „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „За"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Илиян Стефанов Станоев                            „Отсъства"

13. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

14. д-р Маргарита Калинова Вичева                „За"

15. Мелих Мехмедов Хаджиев                          „За"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „Отсъства"

18. д-р Парсек Саркис Салбашян                      „За"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „За"

21.  Христо Петров  Христов                             „За"

Гласували със „За" - 19; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Точката е приета.

РЕШЕНИЕ № 60: На основание чл.21, ал.1, т.8 от ЗМСМА и  чл.14, ал.7 от ЗОС, Общински съвет Балчик:

1.Дава съгласието си за отдаване под наем части от имоти публична, общинска собственост както следва:

т.1.1 Част от поземлен имот, представляващ ПИ№ 02508.19.251 по кадастрална карта на гр. Балчик, съгласно скица, за поставяне на 1 /един/ брой рекламно- информационен елемент с площ 12  кв.м., за срок от 3 години.

т.1.2 Част от поземлен имот, представляващ ПИ№ 02508.7.141 по кадастрална карта на гр. Балчик, съгласно скица, за поставяне на 1 /един/ брой рекламно- информационен елемент с площ 12  кв.м., за срок от 3 години.

т.1.3 Част от поземлен имот, представляващ ПИ№ 02508.525.105 по кадастрална карта на гр. Балчик, съгласно скица, за поставяне на 1 /един/ брой рекламно- информационен елемент с площ 12  кв.м., за срок от 3 години.

2. Утвърждава начална годишна наемна цена:

По т.1.1 за площ  от 12 кв.м.  в размер на 594 лв. /петстотин деветдесет и четири лева / без ДДС.

По т.1.2 за площ  от 12 кв.м.  в размер на 594 лв. /петстотин деветдесет и четири лева / без ДДС .

По т.1.3 за площ  от 12 кв.м.  в размер на 594 лв. /петстотин деветдесет и четири лева / без ДДС.

При провеждане на процедурата за отдаване под наем чрез търг с тайно наддаване, съгл. Раздел VІІ, чл. 22, ал.1 от Наредба за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти на територията на Община Балчик.

3.Да бъде заложено изискване в договора за наем, с което след спечелване на търга и сключване на Договор за наем, наемателят се задължава да спазва предмета на дейност, заложен в тръжните условия.

След сключване на договора за наем, наемателят се задължава да направи необходимите постъпки, съгласно чл. 57 от ЗУТ за издаване на разрешение за поставяне.

4.Упълномощава кмета на Община Балчик да извърши всички последващи правни и фактически действия по изпълнение на решението.


Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбСКолеги продължаваме към единадесета точка от дневния ред - Приемане на Решение за актуализиране на Годишен план за паша, предоставяне и актуализиране на ползването на пасищата и мерите - общинска собственост, за общо и индивидуално ползване за стопанската 2024/2025 година.., давам думата на г-н  Николай Ангелов - кмет на община Балчик:


По единадесета точка от дневния ред:

 

Г-н  Николай Ангелов - кмет на община Балчик: Уважаеми господин председател, уважаеми общински съветници, ползването на пасищата е важно условие за поддържането и подобряването им и за директно подпомагане на животновъдите, отглеждащи пасищни селскостопански животни при кандидатстването им по различни схеми, мерки и интервенции за плащане на площ в рамките на стратегическия план за развитие на земеделието. През предходната стопанска година, поради закриване на животновъдните обекти и лошото състояние на пасищата от общинския поземлен фонд, които изцяло или частично не попадат в специализирания слой „Площи допустими за подпомагане", са прекратени няколко договора.

Разпоредбите на чл.24а, ал.6, т.4 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) предоставя възможност общинските пасища и мери да се предоставят без търг или конкурс на собственици или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ.

Съгласно чл.37и, ал.3 от ЗСПЗЗ, Общинският съвет определя с решение пасищата, мерите и ливадите за общо и индивидуално ползване, които се разпределят между правоимащите, които имат регистрирани животновъдни обекти, съобразно броя и вида на регистрираните пасищни селскостопански животни, от комисия назначена от кмета на общината. Списък на имотите за индивидуално ползване с категории се обявява в общините и кметствата и се публикува на интернет страницата на общината в срок до 1 март.

Съгласно разпоредбата на чл. 37и, ал.1 и ал.12 от ЗСПЗЗ, отдаването под наем на пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд се извършва по цена, определена по пазарен механизъм.

Съгласно разпоредбата на чл. 37о, ал.1, ал.2 и ал.4 от ЗСПЗЗ, Общинският съвет определя с решение, прието с мнозинство от общия брой на съветниците, размера и местоположението на пасища и мерите за общо и индивидуално ползване, правилата за ползване на мерите и пасищата на територията на Община Балчик и предоставяне и актуализиране на ползването на мерите, пасищата и ливадите, което съдържа:

1.  Годишен план за паша;

2. Съгласие за предоставяне на мерите, пасищата и ливадите за индивидуално и общо ползване;

3. Задълженията на общината и на ползвателите за поддържането на мерите, пасищата и ливадите.      

В тази връзка,  моля да бъде прието следното:


ПРОЕКТО- РЕШЕНИЕ:


На основание чл. 21, ал. 1, т. 8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл.37и, ал.3 и ал.4; чл.37о, ал.1, ал.2 и ал.4, във връзка чл.24а, ал.6, т.4 от Закона за собствеността и ползване на земеделските земи, чл.98, ал.4 от Правилника за прилагане на закона за собствеността и ползването на земеделските земи, чл.14, ал.7 от Закона за общинската собственост, Общински съвет - Балчик:

РЕШИ:

I.                   Приема актуализиран годишен план за паша на мерите и пасищата за

стопанската 2024/2025 г.

Настоящият Годишен план за паша е разработен на основание чл.37о, ал.4, т. 1 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Плана определя годишното разпределение и ползване на имотите с начин на трайно ползване (НТП) „пасища и мери" от Общинския поземлен фонд (ОПФ) в землищата на територията на Община Балчик.

Целта на плана е да се подобри стопанисването, контролът и редът за ползването, опазването, поддържането и/ или  възстановяването на мерите и пасищата като ресурс,  както и да се повиши положителното въздействие върху околната среда, биоразнообразието и съхранението на почвата, спазвайки добрите селскостопански практики.


II.                Приема правила за ползване на пасища и мери на територията на Община

Балчик:

1. Перспективният експлоатационен план за паша в землищата на Община Балчик е съобразен с осигуряване на минимално ниво на поддръжка на естествените местообитания, определени със стандарти. Със заповед на министъра на земеделието и храните са одобрени условията за прилагане на Стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС). Стандартите отчитат в по- висока степен екологичните и климатичните предизвикателства и новата екологичната архитектура на Общата селскостопанска политика (ОСП) и имат за цел да допринесат за развиването на устойчиво земеделие.           

2. Частите от мерите и пасищата, предназначени за общо и индивидуално ползване през стопанската 2024/2025г. са описани в т. IV, 1 и 2.

3. За прокари за отвеждането на селскостопански животни до местата за паша и водопой, следва да се ползват съществуващите полски пътища.

4. Мерки, свързани с пашуването:

4.1.При свободна паша се спазват следните основни положения:

Начало на пашата - в края на фаза на вретенене на тревните култури при височина на тревостоя 8-10 см. за овцете и на 15 см. - за крави;

Да не се допуска паша на животните през ранна пролет и късна есен;

При силно охрастени пасища да се прилага т.н. целенасочена паша в началото на вегетацията;

Да не се допуска струпване на животните на едно и също място, за да се избегне селективното изпасване.

4.2.При регулирана паша се прави парцелиране при спазване на следните основни положения:

Броя на животните да се съобрази с продуктивното състояние на пасището;

Броят, големината и формата на парцелите зависят от периода на възстановяване на тревостоя - при сухи условия броя им е от 10 до 17 дни, а при поливни 5-10 дни;

Пашата започва при достигане на пасищна зрялост на тревите;

Животните престояват във всеки парцел до 6 дни;

Пашата приключва при използване на 75% от тревостоя;

След всяко използване на парцела се почива  20-30  дни при поливни условия и 40-50 дни при сухи условия.

4.3.Комбинирано използване - сенокосно и пасищно:

Редуване по години.

Двуполна система, при която площта се разделя на две части, в едната се пасе до края на юли, а в другата се коси, след което начина на ползване на парцелите се сменя.

5.  Мерки за опазване, поддържане и подобряване на мерите и пасищата:

5.1. Да не се допуска строителство в мерите и пасищата без промяна на предназначението им с решение на Общински съвет.

5.2. При построяване на навеси следва да се спазват разпоредбите на Закона за устройство на територията и Закона за опазване на земеделските земи.

5.3. Да не се разорават и превръщат в обработваема земя - нива.

5.4. Кмета на населеното място и специализираните органи да осъществяват контрол за провеждането на мероприятията по осигуряване на пожарна безопасност в пасищата и мерите. Мероприятията по осигуряване на пожарна безопасност, се извършва от и за сметка на ползвателите.

5.5. Почистване от камъни:

при равни терени почистването да се извършва ръчно, като се събират на купчинки и след това се изнасят;

при стръмни и застрашени от ерозия терени събраните камъни се подреждат на кордони-тераси по хоризонталите на релефа на разстояние от 20 до 100 м.

5.6. Възстановяване на изоставени пасища  (чрез умерена паша или косене).

5.7. Почистване от храсти:

чрез целенасочена паша;

механично почистване чрез изрязване.

      5.8. Борба с плевелната растителност:

чрез навременна коситба;

регулирана паша;

окосяване на не опасаната трева.

6. Ветеринарна профилактика се прилага при доказано заболяване на животните причинено от кърлежи.  За целта заразените пасища се поставят в изолация и не се допуска паша на животни в заразени участъци. При необходимост да се премине към химизация на неблагополучните райони със специфични ветеринарни препарати.

            7. При необходимост, частите от мерите и пасищата, предназначени за изкуствени пасища да се засяват с подходящи тревни смески.

            8. Охрана на наетите мери и пасища от общински поземлен фонд е съответно за

сметка на ползвателите, които са поели ангажимента да ги поддържат в добро земеделско

и екологично състояние.

            9. Режим на ползване, забрани и ограничения:

9.1.Въвеждат се ограничения за ползване на пасища, включени в Натура 2000.

Забранява се:

превръщането на ливади или пасища в обработваеми земи;

коситба в размножителния период на птиците;

използването на определени торове или средства за растителна защита;

унищожаването на видове от флората- късане, изкореняване, изкопаване и сеч, промени в ландшафта;

преминаване и престой с моторни превозни средства в самото пасище;

паша на животни над допустимия вид и брой;

изхвърлянето на селскостопански, битови и други отпадъци в и до синорите. Собственикът на животните е длъжен да осигури и гарантира изнасянето на битовите отпадъци извън пасището;

оставянето на пашуващите животни без надзор;

опожаряване на дървесна, храстова и тревна растителност по пасищата с цел предизвикване нов подраст;

9.2.За пасища при тревно покритие по-малко от 50% стадата задължително се пренасочват към друго пасище.

9.3. Допуска се минимум 1 коситба за съответната година - до 15 юли за равнинните райони. Косенето да се извършва ръчно или с ръчни косачки за бавно косене, като се започва от средата към периферията, а когато това е невъзможно, от единия край към другия, като използват ниска скорост.

10. Водачите на пътни превозни средства с животинска тяга, на животни или на стада трябва непрекъснато да направляват животните, така че да не създават пречки и опасности за движението, и да не ги оставят без надзор в обхвата на пътя.

III. Приема следните задължения на общината и на ползвателите за поддържането на общинските пасища и мери:

1.Задължения на общината:

      1.1.Да осигури безпрепятствено ползване на предоставените общински мери и пасища

от местното население за извеждане на паша на притежаваните от тях животни.

      1.2.Да предоставя периодична информация и методически указания на ползвателите,

относно необходимите мероприятия по поддържане и опазване на мерите и пасищата.

1.3.Кметовете и кметските наместници по населените места на територията на Община Балчик, се задължават да следят за изпълнението на Правилата за ползване на Общинските мери и пасища от страна на ползвателите. При констатирани нарушения следва да уведомяват Кмета на Община Балчик.

2.Задължения на ползвателите:

      2.1. Да ползват общинските мери и пасища,  предоставени им за ползване единствено за

паша на притежаваните от тях тревопасни животни;

2.2. Да осигуряват свободен достъп до мерите и пасищата на всички тревопасни

животни, отглеждани в населеното място, независимо от техния вид и възраст;

      2.3. Да не разорават мерите и пасищата и да не променят предназначението им;

      2.4. Да почистват мерите и пасищата от нежелана храстовидна растителност, камъни,

битови, строителни, промишлени и др. отпадъци;

      2.5. Да не наторяват с изкуствени торове и с утайки от пречистването на отпадъчни води;

      2.6. Да провеждат борба с агресивни устойчиви растителни видове /орлова папрат,

чемерика, къпина, клек, хвойна, драка, паламида, магарешки бодил и др./

      2.7. Да районират пашата, така че да се избягва преизпасването на тревостоя,

включително с електропастири;

      2.8. Да окосяват прорасналата, не изпасана трева;

      2.9. Да не се палят сухи треви и храсти в пасището;

      2.10. Да опазват пасищата в близост до гори от навлизане на дървесна и храстовидна

растителност;

      2.11.При необходимост да се извършва пръскане с препарати за обезпаразитяване;

      2.12.Да не се ограждат с какъвто й да е вид заграждение /с изключение на

електропастири/  предоставените им мери и пасища;

      2.13.При необходимост ползвателя организира за своя сметка охрана на мерите и

пасищата след съгласуване с кмета /кметски наместник/ на населеното място;

      2.14.При необходимост и при предписание на ветеринарномедицинските органи да

извършват ветеринарна профилактика на наетите от тях парцели;

      2.15.Да поддържат в добро състояние местата за водопой /където има такива/;

      2.16.Да не ги преотстъпват за ползване на трети лица;

      2.17.Лично да съпровождат стадото по пътя до пасището и да се грижат за него в

пасището, да не оставят животните без надзор, или да ангажират и изрично посочат друго

лице, което да извършва това от тяхно име и за тяхна сметка;

      2.18.Да поддържат мерите и пасищата в добро земеделско и екологично състояние за

своя сметка.


IV. Определя размера и местоположението на пасищата и мерите от ОПФ за общо и индивидуално ползване за стопанската 2024/2025г.:

1. Дава съгласие да се предоставят за общо ползване /чл.37о от ЗСПЗЗ/ свободните пасищата и мерите от ОПФ, както следва:

№ по ред

Землище

Поземлен имот с идентификатор по КК

Категория на земята

Начин на трайно ползване

Площ на имота/дка

1

Балчик

02508.508.238

3

Пасище,мера

15.567

2

Бобовец

04515.11.24

3

Пасище,мера

10.016

3

Бобовец

04515.11.25

3

Пасище,мера

119.841

4

Гурково

18160.41.6

3

Пасище,мера

90.637

5

Дропла

23769.28.2

3

Пасище,мера

220.509

6

Дропла

23769.51.19

3

Пасище,мера

42.691

7

Змеево

31245.118.69

3

Пасище,мера

17.223

8

Змеево

31245.118.10

3

Пасище,мера

29.624

9

Змеево

31245.118.11

3

Пасище,мера

15.334

10

Кремена

39623.12.4

3

Пасище,мера

27.240

11

Сенокос

66250.28.73

3

Пасище,мера

16.204

12

Соколово

67951.48.29

3

Пасище,мера

27.965

13

Соколово

67951.55.50

3

Пасище,мера

12.280

14

Соколово

67951.55.47

3

Пасище,мера

4.649

15

Соколово

67951.47.19

3

Пасище,мера

27.762

16

Соколово

67951.47.17

3

Пасище,мера

3.707

17

Соколово

67951.47.23

3

Пасище,мера

21.130

18

Тригорци

73095.20.49

4

Пасище,мера

19.303

19

Тригорци

73095.20.42

4

Пасище,мера

17.901

20

Тригорци

73095.20.46

4

Пасище,мера

31.350

21

Църква

78639.15.163

6

Пасище,мера

22.193

22

Църква

78639.23.59

6

Пасище,мера

26.971

 

2. Дава съгласие да се предоставят за индивидуално ползване /чл.37и от ЗСПЗЗ/ свободните пасищата и мерите от ОПФ, както следва:

ЕКАТТЕ

Поземлен имот с идентификатор по КК

Землище

Начин на трайно ползване

Категория на земята

Площ на имота/дка

02508

02508.10.288

Балчик

Пасище,мера

9

17.945

18160

18160.66.112

Гурково

Пасище,мера

2

127.387

18160

18160.67.7

Гурково

Пасище,мера

2

19.720

18160

18160.23.28

Гурково

Пасище,мера

9

162.184

18160

18160.13.1

Гурково

Пасище,мера

6

326.056

18160

18160.21.14

Гурково

Пасище,мера

3

20.933

18160

18160.23.2

Гурково

Пасище,мера

3

29.254

18160

18160.23.30

Гурково

Пасище,мера

9

112.528

18160

18160.25.2

Гурково

Пасище,мера

9

162.838

18160

18160.41.9

Гурково

Пасище,мера

3

38.231

18160

18160.46.2

Гурково

Пасище,мера

6

93.811

18160

18160.53.16

Гурково

Пасище,мера

9

269.951

73095

73095.23.12

Тригорци

Пасище,мера

4

67.023

73095

73095.22.161

Тригорци

Пасище,мера

4

43.148

73095

73095.23.13

Тригорци

Пасище,мера

4

46.254

31245

31245.121.27

Змеево

Пасище,мера

5

36.933

31245

31245.120.43

Змеево

Пасище,мера

5

48.220

53120

53120.20.343

Оброчище

Пасище,мера

10

43.475

53120

53120.45.22

Оброчище

Пасище,мера

7

52.790

53120

53120.24.14

Оброчище

Пасище,мера

5

14.131

53120

53120.29.58

Оброчище

Пасище,мера

5

119.038

53120

53120.104.39

Оброчище

Пасище,мера

10

63.456

39623

Част от 39623.13.2

Кремена

Пасище,мера

4

180.000

39623

39623.31.4

Кремена

Пасище,мера

3

110.304

77390

Част от 77390.24.12

Храброво

Пасище,мера

3

288.000

78639

78639.10.5

Църква

Пасище,мера

5

63.891

 

V. Дава съгласие за предоставяне на мерите и пасищата за общо и индивидуално ползване за стопанската 2024/2025г.

Пасищата и мерите, определени за индивидуално ползване да се отдадат под наем при спазване условията на чл.37и, във връзка чл.24а, ал.6, т.4 от ЗСПЗЗ, за срок от 5 (пет) стопански години на собственици и/ или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ, съобразно броя и вида на регистрираните животни, по цена определена по пазарен механизъм.

Пасищата и мерите определени за индивидуално ползване в IV, т.2 да бъдат разпределени между правоимащите лица от комисия, назначена със заповед на Кмета на Община Балчик.

Съгласно разпоредбата на чл.37и, ал.13 от ЗСПЗЗ, останалите след разпределението свободни пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд следва да се отдадат под наем за срок от 1 (една) стопанска година т.е. за 2024/2025г. чрез провеждане на публичен търг, в който да бъдат допускати до участие само собственици на пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ.

VI. Задължава Кмета на Община Балчик, в съответствие с чл.52, ал.5 от ЗМСМА, 30% от постъпленията от наеми на земеделски земи от ОПФ с НТП- пасища и мери, да бъдат използвани за изпълнение на дейности от местно значение в цитираните по- горе населени места в Община Балчик.

VII. Упълномощава Кмета на Община Балчик да извърши всички правни и фактически действия по реализиране на настоящото решение.


Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбСБлагодаря виколеги моля ако няма други въпроси да преминем към  поименно гласуване на  проекта:

1. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

2. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

3. Велко Георгиев Михайлов                            „За"

4. Виктор Лучиянов Митраков                          „За"

5. Владимир Бориславов Лафазански               „За"

6. Галина Гаврилова Димитрова                       „За"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Джем Салим Акиф                                         „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „За"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Илиян Стефанов Станоев                            „Отсъства"

13. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

14. д-р Маргарита Калинова Вичева                „За"

15. Мелих Мехмедов Хаджиев                          „За"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „Отсъства"

18. д-р Парсек Саркис Салбашян                      „За"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „За"

21.  Христо Петров  Христов                             „За"

Гласували със „За" - 19; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Точката е приета.

РЕШЕНИЕ № 61: На основание чл. 21, ал. 1, т. 8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл.37и, ал.3 и ал.4; чл.37о, ал.1, ал.2 и ал.4, във връзка чл.24а, ал.6, т.4 от Закона за собствеността и ползване на земеделските земи, чл.98, ал.4 от Правилника за прилагане на закона за собствеността и ползването на земеделските земи, чл.14, ал.7 от Закона за общинската собственост, Общински съвет - Балчик:

III.             Приема актуализиран годишен план за паша на мерите и пасищата за

стопанската 2024/2025 г.

Настоящият Годишен план за паша е разработен на основание чл.37о, ал.4, т. 1 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Плана определя годишното разпределение и ползване на имотите с начин на трайно ползване (НТП) „пасища и мери" от Общинския поземлен фонд (ОПФ) в землищата на територията на Община Балчик.

Целта на плана е да се подобри стопанисването, контролът и редът за ползването, опазването, поддържането и/ или  възстановяването на мерите и пасищата като ресурс,  както и да се повиши положителното въздействие върху околната среда, биоразнообразието и съхранението на почвата, спазвайки добрите селскостопански практики.


IV.             Приема правила за ползване на пасища и мери на територията на Община Балчик:

1. Перспективният експлоатационен план за паша в землищата на Община Балчик е съобразен с осигуряване на минимално ниво на поддръжка на естествените местообитания, определени със стандарти. Със заповед на министъра на земеделието и храните са одобрени условията за прилагане на Стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС). Стандартите отчитат в по- висока степен екологичните и климатичните предизвикателства и новата екологичната архитектура на Общата селскостопанска политика (ОСП) и имат за цел да допринесат за развиването на устойчиво земеделие.           

2. Частите от мерите и пасищата, предназначени за общо и индивидуално ползване през стопанската 2024/2025г. са описани в т. IV, 1 и 2.

3. За прокари за отвеждането на селскостопански животни до местата за паша и водопой, следва да се ползват съществуващите полски пътища.

4. Мерки, свързани с пашуването:

4.1.При свободна паша се спазват следните основни положения:

Начало на пашата - в края на фаза на вретенене на тревните култури при височина на тревостоя 8-10 см. за овцете и на 15 см. - за крави;

Да не се допуска паша на животните през ранна пролет и късна есен;

При силно охрастени пасища да се прилага т.н. целенасочена паша в началото на вегетацията;

Да не се допуска струпване на животните на едно и също място, за да се избегне селективното изпасване.

4.2.При регулирана паша се прави парцелиране при спазване на следните основни положения:

Броя на животните да се съобрази с продуктивното състояние на пасището;

Броят, големината и формата на парцелите зависят от периода на възстановяване на тревостоя - при сухи условия броя им е от 10 до 17 дни, а при поливни 5-10 дни;

Пашата започва при достигане на пасищна зрялост на тревите;

Животните престояват във всеки парцел до 6 дни;

Пашата приключва при използване на 75% от тревостоя;

След всяко използване на парцела се почива  20-30  дни при поливни условия и 40-50 дни при сухи условия.

4.3.Комбинирано използване - сенокосно и пасищно:

Редуване по години.

Двуполна система, при която площта се разделя на две части, в едната се пасе до края на юли, а в другата се коси, след което начина на ползване на парцелите се сменя.

5.  Мерки за опазване, поддържане и подобряване на мерите и пасищата:

5.1. Да не се допуска строителство в мерите и пасищата без промяна на предназначението им с решение на Общински съвет.

5.2. При построяване на навеси следва да се спазват разпоредбите на Закона за устройство на територията и Закона за опазване на земеделските земи.

5.3. Да не се разорават и превръщат в обработваема земя - нива.

5.4. Кмета на населеното място и специализираните органи да осъществяват контрол за провеждането на мероприятията по осигуряване на пожарна безопасност в пасищата и мерите. Мероприятията по осигуряване на пожарна безопасност, се извършва от и за сметка на ползвателите.

5.5. Почистване от камъни:

при равни терени почистването да се извършва ръчно, като се събират на купчинки и след това се изнасят;

при стръмни и застрашени от ерозия терени събраните камъни се подреждат на кордони-тераси по хоризонталите на релефа на разстояние от 20 до 100 м.

5.6. Възстановяване на изоставени пасища  (чрез умерена паша или косене).

5.7. Почистване от храсти:

чрез целенасочена паша;

механично почистване чрез изрязване.

      5.8. Борба с плевелната растителност:

чрез навременна коситба;

регулирана паша;

окосяване на не опасаната трева.

6. Ветеринарна профилактика се прилага при доказано заболяване на животните причинено от кърлежи.  За целта заразените пасища се поставят в изолация и не се допуска паша на животни в заразени участъци. При необходимост да се премине към химизация на неблагополучните райони със специфични ветеринарни препарати.

            7. При необходимост, частите от мерите и пасищата, предназначени за изкуствени пасища да се засяват с подходящи тревни смески.

            8. Охрана на наетите мери и пасища от общински поземлен фонд е съответно за

сметка на ползвателите, които са поели ангажимента да ги поддържат в добро земеделско

и екологично състояние.

            9. Режим на ползване, забрани и ограничения:

9.1.Въвеждат се ограничения за ползване на пасища, включени в Натура 2000.

Забранява се:

превръщането на ливади или пасища в обработваеми земи;

коситба в размножителния период на птиците;

използването на определени торове или средства за растителна защита;

унищожаването на видове от флората- късане, изкореняване, изкопаване и сеч, промени в ландшафта;

преминаване и престой с моторни превозни средства в самото пасище;

паша на животни над допустимия вид и брой;

изхвърлянето на селскостопански, битови и други отпадъци в и до синорите. Собственикът на животните е длъжен да осигури и гарантира изнасянето на битовите отпадъци извън пасището;

оставянето на пашуващите животни без надзор;

опожаряване на дървесна, храстова и тревна растителност по пасищата с цел предизвикване нов подраст;

9.2.За пасища при тревно покритие по-малко от 50% стадата задължително се пренасочват към друго пасище.

9.3. Допуска се минимум 1 коситба за съответната година - до 15 юли за равнинните райони. Косенето да се извършва ръчно или с ръчни косачки за бавно косене, като се започва от средата към периферията, а когато това е невъзможно, от единия край към другия, като използват ниска скорост.

10. Водачите на пътни превозни средства с животинска тяга, на животни или на стада трябва непрекъснато да направляват животните, така че да не създават пречки и опасности за движението, и да не ги оставят без надзор в обхвата на пътя.

III. Приема следните задължения на общината и на ползвателите за поддържането на общинските пасища и мери:

1.Задължения на общината:

      1.1.Да осигури безпрепятствено ползване на предоставените общински мери и пасища

от местното население за извеждане на паша на притежаваните от тях животни.

      1.2.Да предоставя периодична информация и методически указания на ползвателите,

относно необходимите мероприятия по поддържане и опазване на мерите и пасищата.

1.3.Кметовете и кметските наместници по населените места на територията на Община Балчик, се задължават да следят за изпълнението на Правилата за ползване на Общинските мери и пасища от страна на ползвателите. При констатирани нарушения следва да уведомяват Кмета на Община Балчик.

2.Задължения на ползвателите:

      2.1. Да ползват общинските мери и пасища,  предоставени им за ползване единствено за

паша на притежаваните от тях тревопасни животни;

4.2. Да осигуряват свободен достъп до мерите и пасищата на всички тревопасни

животни, отглеждани в населеното място, независимо от техния вид и възраст;

      2.3. Да не разорават мерите и пасищата и да не променят предназначението им;

      2.4. Да почистват мерите и пасищата от нежелана храстовидна растителност, камъни,

битови, строителни, промишлени и др. отпадъци;

      2.5. Да не наторяват с изкуствени торове и с утайки от пречистването на отпадъчни води;

      2.6. Да провеждат борба с агресивни устойчиви растителни видове /орлова папрат,

чемерика, къпина, клек, хвойна, драка, паламида, магарешки бодил и др./

      2.7. Да районират пашата, така че да се избягва преизпасването на тревостоя,

включително с електропастири;

      2.8. Да окосяват прорасналата, не изпасана трева;

      2.9. Да не се палят сухи треви и храсти в пасището;

      2.10. Да опазват пасищата в близост до гори от навлизане на дървесна и храстовидна

растителност;

      2.11.При необходимост да се извършва пръскане с препарати за обезпаразитяване;

      2.12.Да не се ограждат с какъвто й да е вид заграждение /с изключение на

електропастири/  предоставените им мери и пасища;

      2.13.При необходимост ползвателя организира за своя сметка охрана на мерите и

пасищата след съгласуване с кмета /кметски наместник/ на населеното място;

      2.14.При необходимост и при предписание на ветеринарномедицинските органи да

извършват ветеринарна профилактика на наетите от тях парцели;

      2.15.Да поддържат в добро състояние местата за водопой /където има такива/;

      2.16.Да не ги преотстъпват за ползване на трети лица;

      2.17.Лично да съпровождат стадото по пътя до пасището и да се грижат за него в

пасището, да не оставят животните без надзор, или да ангажират и изрично посочат друго

лице, което да извършва това от тяхно име и за тяхна сметка;

      2.18.Да поддържат мерите и пасищата в добро земеделско и екологично състояние за

своя сметка.

IV. Определя размера и местоположението на пасищата и мерите от ОПФ за общо и индивидуално ползване за стопанската 2024/2025г.:

1. Дава съгласие да се предоставят за общо ползване /чл.37о от ЗСПЗЗ/ свободните пасищата и мерите от ОПФ, както следва:

№ по ред

Землище

Поземлен имот с идентификатор по КК

Категория на земята

Начин на трайно ползване

Площ на имота/дка

1

Балчик

02508.508.238

3

Пасище,мера

15.567

2

Бобовец

04515.11.24

3

Пасище,мера

10.016

3

Бобовец

04515.11.25

3

Пасище,мера

119.841

4

Гурково

18160.41.6

3

Пасище,мера

90.637

5

Дропла

23769.28.2

3

Пасище,мера

220.509

6

Дропла

23769.51.19

3

Пасище,мера

42.691

7

Змеево

31245.118.69

3

Пасище,мера

17.223

8

Змеево

31245.118.10

3

Пасище,мера

29.624

9

Змеево

31245.118.11

3

Пасище,мера

15.334

10

Кремена

39623.12.4

3

Пасище,мера

27.240

11

Сенокос

66250.28.73

3

Пасище,мера

16.204

12

Соколово

67951.48.29

3

Пасище,мера

27.965

13

Соколово

67951.55.50

3

Пасище,мера

12.280

14

Соколово

67951.55.47

3

Пасище,мера

4.649

15

Соколово

67951.47.19

3

Пасище,мера

27.762

16

Соколово

67951.47.17

3

Пасище,мера

3.707

17

Соколово

67951.47.23

3

Пасище,мера

21.130

18

Тригорци

73095.20.49

4

Пасище,мера

19.303

19

Тригорци

73095.20.42

4

Пасище,мера

17.901

20

Тригорци

73095.20.46

4

Пасище,мера

31.350

21

Църква

78639.15.163

6

Пасище,мера

22.193

22

Църква

78639.23.59

6

Пасище,мера

26.971

 

2. Дава съгласие да се предоставят за индивидуално ползване /чл.37и от ЗСПЗЗ/ свободните пасищата и мерите от ОПФ, както следва:

ЕКАТТЕ

Поземлен имот с идентификатор по КК

Землище

Начин на трайно ползване

Категория на земята

Площ на имота/дка

02508

02508.10.288

Балчик

Пасище,мера

9

17.945

18160

18160.66.112

Гурково

Пасище,мера

2

127.387

18160

18160.67.7

Гурково

Пасище,мера

2

19.720

18160

18160.23.28

Гурково

Пасище,мера

9

162.184

18160

18160.13.1

Гурково

Пасище,мера

6

326.056

18160

18160.21.14

Гурково

Пасище,мера

3

20.933

18160

18160.23.2

Гурково

Пасище,мера

3

29.254

18160

18160.23.30

Гурково

Пасище,мера

9

112.528

18160

18160.25.2

Гурково

Пасище,мера

9

162.838

18160

18160.41.9

Гурково

Пасище,мера

3

38.231

18160

18160.46.2

Гурково

Пасище,мера

6

93.811

18160

18160.53.16

Гурково

Пасище,мера

9

269.951

73095

73095.23.12

Тригорци

Пасище,мера

4

67.023

73095

73095.22.161

Тригорци

Пасище,мера

4

43.148

73095

73095.23.13

Тригорци

Пасище,мера

4

46.254

31245

31245.121.27

Змеево

Пасище,мера

5

36.933

31245

31245.120.43

Змеево

Пасище,мера

5

48.220

53120

53120.20.343

Оброчище

Пасище,мера

10

43.475

53120

53120.45.22

Оброчище

Пасище,мера

7

52.790

53120

53120.24.14

Оброчище

Пасище,мера

5

14.131

53120

53120.29.58

Оброчище

Пасище,мера

5

119.038

53120

53120.104.39

Оброчище

Пасище,мера

10

63.456

39623

Част от 39623.13.2

Кремена

Пасище,мера

4

180.000

39623

39623.31.4

Кремена

Пасище,мера

3

110.304

77390

Част от 77390.24.12

Храброво

Пасище,мера

3

288.000

78639

78639.10.5

Църква

Пасище,мера

5

63.891

 

V. Дава съгласие за предоставяне на мерите и пасищата за общо и индивидуално ползване за стопанската 2024/2025г.

Пасищата и мерите, определени за индивидуално ползване да се отдадат под наем при спазване условията на чл.37и, във връзка чл.24а, ал.6, т.4 от ЗСПЗЗ, за срок от 5 (пет) стопански години на собственици и/ или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ, съобразно броя и вида на регистрираните животни, по цена определена по пазарен механизъм.

Пасищата и мерите определени за индивидуално ползване в IV, т.2 да бъдат разпределени между правоимащите лица от комисия, назначена със заповед на Кмета на Община Балчик.

Съгласно разпоредбата на чл.37и, ал.13 от ЗСПЗЗ, останалите след разпределението свободни пасища, мери и ливади от общинския поземлен фонд следва да се отдадат под наем за срок от 1 (една) стопанска година т.е. за 2024/2025г. чрез провеждане на публичен търг, в който да бъдат допуснати до участие само собственици на пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ.

VI. Задължава Кмета на Община Балчик, в съответствие с чл.52, ал.5 от ЗМСМА, 30% от постъпленията от наеми на земеделски земи от ОПФ с НТП- пасища и мери, да бъдат използвани за изпълнение на дейности от местно значение в цитираните по- горе населени места в Община Балчик.

VII. Упълномощава Кмета на Община Балчик да извърши всички правни и фактически действия по реализиране на настоящото решение.      

Г-н Виктор Лучиянов  - председател на ОбСКолеги продължаваме към дванадесета точка от дневния ред Определяне на начална наемна цена за отдаване под наем на свободни земеделски земи от общинския поземлен фонд при провеждане на публичен търг с тайно наддаване за срок от 5 год., считано от стопанската 2024/2025 г., давам думата на г-н  Николай Ангелов - кмет на община Балчик:


По дванадесета точка от дневния ред:

 

Г-н  Николай Ангелов - кмет на Община Балчик: Уважаеми господин председател, уважаеми общински съветници, Съгласно разпоредбите на чл.14, ал.1 и ал.2 от Закона за общинската собственост (ЗОС), свободни земеделски земи- частна общинска собственост, могат да се отдават под наем на трети лица. Отдаването под наем на тези имоти се извършва от Кмета на Община Балчик, след провеждане на публичен търг с тайно наддаване. Въз основа на резултатите от търга се сключва договор за наем.

            Преди извършването на тези действия в съответствие с разпоредбата на чл.14, ал.3 и ал.8 от ЗОС, Общински съвет Балчик следва да определи началната наемна цена на декар за провеждане на търга с тайно наддаване, както и срока за отдаването под наем.

            Към настоящият момент, след изтичане на пет годишни договори за наем, Община Балчик разполага със свободни земеделски земи за отдаване под наем в следните землища: Балчик, Бобовец, Безводица, Гурково, Дропла, Дъбрава, Змеево, Кранево, Карвуна, Кремена, Ляхово, Храброво, Оброчище, Преспа, Рогачево, Сенокос, Соколово, Стражица, Тригорци, Царичино и Църква.

            Началната тръжна наемна цена на декар земеделска земя от общинския поземлен фонд, която предлагам е утвърдената с Решение №766 по Протокол №43/27.04.2023г. от редовно заседание на Общински съвет Балчик, индексирана с индекса на потребителските цени, публикуван от НСИ за периода от 01.04.2023г. до 31.12.2023г. от 1.7 % и е 77.80 лв./дка (седемдесет и седем лева и осемдесет стотинки на декар)

 тази връзка, моля да бъде прието следното:


 

ПРОЕКТО- РЕШЕНИЕ:



На основание чл.21, ал.1, т.8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с чл.14, ал.3 и ал.8 от Закона за общинската собственост, Общински съвет - Балчик, реши:

1. Определя начална тръжна наемна цена на декар земеделска земя от общинския поземлен фонд за провеждане на публичен търг с тайно наддаване в размер на 77.80 лв./дка (седемдесет и седем лева и осемдесет стотинки на декар), и първоначална стъпка за наддаване в размер на 5% от началната тръжна наемна цена  на дка.

2.  Срокът за отдаване на свободни земеделските земи- частна общинска собственост е 5 /пет/ стопански години, считано от 01.10.2024г. до 30.09.2029г. Годишна наемна цена за всяка следваща стопанска година се индексира, съгласно средногодишния индекс на потребителските цени за предходната година, определени от НСИ и се предплаща авансово до 31.07. на съответната година.

3. Упълномощава Кмета на Община Балчик да извърши всички правни и фактически действия по изпълнение на настоящото решение.

4. Задължава Кмета на Община Балчик, в съответствие с чл.52, ал.5 от ЗМСМА, 30% от постъпленията от наеми на земеделски земи от ОПФ, да бъдат използвани за изпълнение на дейности от местно значение в цитираните по- горе населени места в Община Балчик.


Приложение:            Информация от НСИ за индекса на потребителските цени за периода: 01.04.2023г.-31.12.2023г.


Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбСБлагодаря виколеги моля ако няма други въпроси да преминем към  поименно гласуване на  проекта:


1. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

2. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

3. Велко Георгиев Михайлов                            „За"

4. Виктор Лучиянов Митраков                          „За"

5. Владимир Бориславов Лафазански               „За"

6. Галина Гаврилова Димитрова                       „За"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Джем Салим Акиф                                         „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „За"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Илиян Стефанов Станоев                            „Отсъства"

13. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

14. д-р Маргарита Калинова Вичева                „За"

15. Мелих Мехмедов Хаджиев                          „За"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „Отсъства"

18. д-р Парсек Саркис Салбашян                      „За"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „За"

21.  Христо Петров  Христов                             „За"

Гласували със „За" - 19; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Точката е приета.

РЕШЕНИЕ № 62: На основание чл.21, ал.1, т.8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с чл.14, ал.3 и ал.8 от Закона за общинската собственост, Общински съвет - Балчик, реши:

1. Определя начална тръжна наемна цена на декар земеделска земя от общинския поземлен фонд за провеждане на публичен търг с тайно наддаване в размер на 77.80 лв./дка (седемдесет и седем лева и осемдесет стотинки на декар), и първоначална стъпка за наддаване в размер на 5% от началната тръжна наемна цена  на дка.

2.  Срокът за отдаване на свободни земеделските земи- частна общинска собственост е 5 /пет/ стопански години, считано от 01.10.2024г. до 30.09.2029г. Годишна наемна цена за всяка следваща стопанска година се индексира, съгласно средногодишния индекс на потребителските цени за предходната година, определени от НСИ и се предплаща авансово до 31.07. на съответната година.

3. Упълномощава Кмета на Община Балчик да извърши всички правни и фактически действия по изпълнение на настоящото решение.

4. Задължава Кмета на Община Балчик, в съответствие с чл.52, ал.5 от ЗМСМА, 30% от постъпленията от наеми на земеделски земи от ОПФ, да бъдат използвани за изпълнение на дейности от местно значение в цитираните по- горе населени места в Община Балчик.

Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбСКолеги продължаваме към тринадесета точка от дневния ред - Годишна програма за управление и разпореждане с имотите - общинска собственост през 2024г., давам думата на г-н  Николай Ангелов - кмет на община Балчик:


По тринадесета точка от дневния ред:

 

Г-н  Николай Ангелов - кмет на Община Балчик: Уважаеми господин председател, уважаеми общински съветници, в изпълнение разпоредбите на чл.8,ал.8 и ал.9 от Закона за общинската собственост и във връзка с планиране и разчет на очакваните приходи от управление и разпореждане с недвижими имоти - общинска собственост през текущата година, предлагаме на  Вашето внимание следното:


                                                       проекто - решение:

На основание чл.21, ал.1, т.8 и т.12 и ал.2 от ЗМСМА; чл. 8, ал.8 и ал. 9 от  Закона за общинската собственост приема годишна програма за управление и разпореждане с имотите - общинска собственост по реда на ЗОС през 2024 г., съгласно приложението.  

Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбСБлагодаря виколеги моля ако няма други въпроси да преминем към  поименно гласуване на  проекта:


1. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

2. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

3. Велко Георгиев Михайлов                            „За"

4. Виктор Лучиянов Митраков                          „За"

5. Владимир Бориславов Лафазански               „За"

6. Галина Гаврилова Димитрова                       „За"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Джем Салим Акиф                                         „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „За"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Илиян Стефанов Станоев                            „Отсъства"

13. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

14. д-р Маргарита Калинова Вичева                „За"

15. Мелих Мехмедов Хаджиев                          „За"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „Отсъства"

18. д-р Парсек Саркис Салбашян                      „За"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „За"

21.  Христо Петров  Христов                             „За"

Гласували със „За" - 19; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Точката е приета.

РЕШЕНИЕ № 63: На основание чл.21, ал.1, т.8 и т.12 и ал.2 от ЗМСМА; чл. 8, ал.8 и ал. 9 от  Закона за общинската собственост приема годишна програма за управление и разпореждане с имотите - общинска собственост по реда на ЗОС през 2024 г., съгласно приложението.

    

Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбСКолеги продължаваме към четиринадесета точка от дневния ред - Разни.


По четиринадесета точка от дневния ред:

 


Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбСБлагодаря ви, колеги моля ако има  други въпроси към четиринадесета точка - Разни, ако няма закривам заседанието на Общински съвет. Благодаря Ви.



ВИКТОР ЛУЧИЯНОВ,

Председател на

ОбС - Балчик