• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

14.04.2011


Стипендиантската програма на Ромския образователен фонд - Будапеща предлага няколко вида стипендии за студенти от ромски произход, които се обучават или тепърва ще кандидатстват във висши учебни заведения. Отпускането на стипендии е на конкурсни начала и в него могат да участват и граждани на България.

Кандидатстващите трябва да се обучават в програма за получаване на бакалавърска, магистърска или докторска степен в редовна форма в акредитирано учебно заведение. Те трябва да бъдат граждани на Албания, България, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Румъния, Словакия, Сърбия, Турция, Унгария, Хърватска, Черна гора или Чехия. Програмата е определила квота за всяка страна въз основа на няколко фактора. Някои от тях са процента на ромите в страната, възможността им за достъп до студентското финансиране от Европейския съюз и наличието на насърчителни мерки във висшето образование.

Програмата може да подпомага един и същи кандидат за обучение в една бакалавърска програма, като се допуска само едно прехвърляне в друг университет, факултет или специалност, една магистърска програма, продължителността, на която не бива да е повече от две години, и една докторска програма за максимум три години.

   Кандидатстването става само чрез Интернет, на страница: http://www.romaeducationfund.hu/how-apply-scholarship-bulgarian .



За по-малко от четвърт час парламентарно представените партии в Балчик се споразумяха за състава на СИК-овете в община Балчик по време на свиканите от кмета Николай Ангелов...
Ръководството на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи проведе среща с представителите на местната власт, с директори на училища и социални заведения.