• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

25.11.2010

Днес следобед бе направена символичната първа копка за изпълнението на проекта за укрепване на свлачище „Сборно място” в Балчик. В рамките на 105 дни се предвижда да бъдат изградени две вертикални шахти, към които ще се отвеждат подпочвените води от вилната зона. Така ще бъдат укрепени около 300 хиляди квадратни метра площ и ще бъде подобрена сигурността на около 2000 души население в района на вилната зона на Балчик. Целта е да се ограничи разрастването на свлачището и възстановяване на прекъснатата велосипедна и пешеходна алея между Балчик и Албена. Ще бъдат направени и контролно-измервателни съоръжения, а по оперативната програма “Регионално развитие” ще се усвоят над 577 хиляди лева, 85% от които са безвъзмездно осигурени от Европейския фонд за регионално развитие. Останалата сума е от държавния бюджет. Изпълнител на обекта е специализираната фирма в хидротехническото и тунелно строителство “Станилов” ЕООД. Същата компания успешно завърши брегозащитното съоръжение дамбата между Балчик и Албена. “Това е най-известното свлачище в област Добрич, искрено се надявам, че след приключване на проекта то ще бъде укрепено и земните пластове ще спрат да се движат към морето”, каза кметът Николай Ангелов на откриването преди да направи първата копка.
Свещениците Стратия Александров и Георги Петков извършиха водосвет за стартирането на обекта в присъствието на кметската управа, изпълнители, строители и журналисти.

Ръководството на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи проведе среща с представителите на местната власт, с директори на училища и социални заведения.
Кино-концерт, посветен на видния български пианист и композитор Димитър Ненов, ще се проведе в Балчик на 25 март от 17:30ч. на сцена “Мелницата”.