
13.02.2025
Асоциация "БИО МРЕЖА", България изпълнява проект FoodWISE в партньорство с N(N)LE Международен център за бизнес развитие и насърчаване на инвестициите - Грузия, KARGENC ENVIRONMENT SPORTS CLUB СПОРТЕН КЛУБ ЗА ОКОЛНА СРЕДА КАРГЕНЦ– Турция и INCOMMON – Гърция.
От България партньори са общините Каварна, Балчик, Шабла, Бяла и Поморие.
Общото предизвикателство, с което ще се справи проектът FoodWISE, е да се намалят хранителните отпадъци, свързани с потреблението, да се насърчат гражданите в Черноморския район да преосмислят и възприемат по-устойчиви навици по отношение на консумацията и изхвърлянето на храна. В четирите държави, участващи в проекта, се губят милиони тонове храна годишно. Основните причини за това са неразумното купуване, неправилното съхранение и готвенето без планиране. За да се постигне това, са необходими целенасочени политики и мерки за предотвратяване на разхищението на храни.
Какво ще постигнем?
Ще обединим усилията на 20 малки крайбрежни селски общини от 4 държави от Черноморския район, за да ограничим хранителните отпадъци от техните територии. Проектът ще обучи 50 от техните служители, за да стимулираме заедно напредъка към устойчиво потребление на храни.
Ще повишим потенциала на местните администрации в селските райони, по-специално в населените места с голям туристически натиск през лятото, съвместно да образоват и повишат осведомеността на местните граждани и туристите по отношение на хранителните отпадъци като инструмент за намаляване на всички форми на замърсяване на техните територии.
Четири организации от България, Турция, Грузия и Гърция ще обединят усилията си за разработване на обучение FoodWISE – в превод ИЗПОЛЗВАЙ ХРАНАТА МЪДРО/МЪДРО ХРАНЕНЕ.
След като местните участници са обучени, те ще обединят усилията си в проекта в организирането на иновативни действия за повишаване на осведомеността, насочени към местните домакинства, ученици, туристи, почиващи в региона. Обучаемите ще бъдат неразделна част от съвместната организация и провеждането на:
1 международно ученическо състезание „Аз ценя храната“;
4 инициативи „Патрул за хранителните отпадъци“, информационни кампании;
4 фестивала REPLATE;
1 международна конференция на високо равнище под ръководството на екипа на проекта.
Тези дейности ще научат партньорите и местните власти как да си сътрудничат с организации от различни държави и да разработват и изпълняват съвместни действия, които сближават хората в региона.
В дългосрочен план се очаква местните участници да работят заедно, за да направят територията на ЧР по-устойчива на изменението на климата и да гарантират опазването на общото природно наследство и неговата уникална стойност от нарастващия натиск на човешката дейност. Като се има предвид, че екологичните ресурси на Черноморския басейн се споделят трансгранично и надхвърлят националните интереси, ще постигнем драстично намаляване на хранителните отпадъци и на замърсяването, причинено от тях.