• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

18.10.2024

През тази седмица Комитетът за наблюдение на програмата Interreg VI-A RO-BG одобри 10 проекта за финансиране по Приоритет 2: Зелен регион, Специфична цел 2.7., един от които е проект на Община Балчик в партньорство с румънската община Меджидия. Общата стойност на проектното предложение е 3 302 627,03 евро, разпределени между партньорите.

Проектът  “Let's make nature smile again! - SMILE – Hard” или „Да накараме природата да се усмихне отново – УСМИВКА!“ предвижда изграждане на Екологичен парк в квартал Хоризонт. Общата площ е 117.4 декара, които са в района между Късноантичната крепост и бившия стадион. Целта не е създаването на стандартна зелена площ, а парк, който да съхрани, възстанови, обогати и представи естественото биологично разнообразие и екосистема, характерни за конкретните местни условия, като същевременно даде възможност за тяхното устойчиво използване от жителите.

За постигане на поставените цели и задачи, проектът предвижда премахване на замърсяванията и предотвратяване на бъдещи такива, опазване, възстановяване и обогатяване на растителното биологично разнообразие. Благоустройството и достъпната среда ще бъде също една от целите на проекта. Ще бъдат монтирани паркови съоръжения, ще има площадки за деца и младежи. Работата по изграждането трябва да приключи в рамките на 36 месеца. 

През тази седмица Комитетът за наблюдение на програмата Interreg VI-A RO-BG одобри 10 проекта за финансиране по Приоритет 2: Зелен регион, Специфична цел 2.7., един
Президентът Румен Радев даде Балчик за пример в развитието и опазването на културното и историческо наследство и експонирането му пред хората.