• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

01.11.2022

Община Балчик закупи и ще дари на всички читалища книгата „Старите българи: преселниците в Нова Камена“ с автор д-р Галя Грозданова-Радева. Тя представя резултатите от проведено теренно изследване на българските преселници от Северна Добруджа, живели до 1940 г. в пределите на Румъния. За пръв път се изследват севернодобуджанските преселници от с. Камана, Тулчанска област, след завръщането им в границите на българската държава по силата на Крайовския договор и заселването им в с. Нова Камена, общ. Тервел, Добричка област. Текстът представя историята, фолклорната музикална култура – обичаи, песни, музика и културния живот в селото. Книгата съдържа богат песенен и снимков материал и е адресирана към широк кръг читатели – родолюбци, краеведи, любители на българската фолклорна музика и специалисти в областта на музикалното обучение и образование, етномузикологията, фолклористиката, музикологията, културната антропология, етнологията, културологията, социологията.

Дарението е по повод 1 ноември - Ден на народните будители.

Кино-концерт, посветен на видния български пианист и композитор Димитър Ненов, ще се проведе в Балчик на 25 март от 17:30ч. на сцена “Мелницата”.
При извършено на 12.02.2024 г. и 26.02.2024 г. пробонабиране и изследване по показателите от група „А“ от пунктове при крана на потребителя в 08. Зона Оброчище 1, с. Сен