• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

31.10.2022

Процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ към Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) все още не е отворена за кандидатстване. Очаква се да стартира от средата на месец ноември тази година. Министерството на регионалното развитие и благоустройството прави това уточнение във връзка с получени сигнали за обявен прием на документи.

До момента разработеният проект на документи и насоките за кандидатстване бе в процес на обществено обсъждане. Те могат да бъдат намерени на интернет страницата на МРРБ и в информационната система за НПВУ – ИСУН. Предстои окончателното им утвърждаване. Възможно е в процеса на разглеждане и отразяване на постъпилите становища и коментари пакетът документи по процедурата да претърпи изменение. Затова гражданите все още не трябва да подават документи към общините, допълват от министерството.


Как ще се кандидаства:

Многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост, ще могат да кандидатстват по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – eтап I”. Това означава, че в тях трябва да има поне четири обекта и да принадлежат на поне двама собственици. За целта ще трябва се да изготвят обследвания за енергийна ефективност и за установяване на техническите характеристики на сградата, архитектурно заснемане и технически паспорт. Мерките ще се изпълняват във всички 265 общини в страната.

Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане проект на Насоки за кандидатстване за предоставяне на средства чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиция по процедурата, която ще се финансира със средства от Механизма за възстановяване и устойчивост.

Публикуваният от Министерството на регионалното развитие и благоустройството проект на документи предвижда още предложения за изпълнение на инвестиция по процедурата да могат да бъдат подавани само в партньорство с общинската администрация на общината, където се намира сградата. Сред изискванията е също сградите да са проектирани преди 26 април 1999 г.

Чрез изпълнението на мерките ще трябва да бъде постигнато поне 30% спестяване на първична енергия и клас на енергопотребление „В” или по-висок. За целта се предвижда възможността за финансиране на подмяна на дограма, топлинно изолиране на външни стени, покриви, подове, изграждане на системи за оползотворяване на енергията от възобновяеми източници за енергийните потребности на сградата, ако са посочени в енергийното обследване, ремонт или подмяна на амортизирани общи части на системите за отопление, охлаждане и вентилация на сградата за повишаване на енергийната ефективност. Предвижда се допустими да са реконструкцията на вертикалната система за отопление в хоризонтална при осигуряване на индивидуално отчитане на разхода на топлина за всеки собственик на самостоятелен обект в сградата, ремонт или подмяна на електрическата инсталация и изпълнение на енергоспестяващо осветление в общите части на сградата, инсталиране на системи за централизирано управление на топлоподаването при локални източници и на осветлението в общите части на жилищната сграда.

Няма да се финансира подмяната на отоплителни тела в самостоятелните обекти, на асансьори, обзавеждане и оборудване в самостоятелните обекти, изпълнение на дейности по вертикална планировка около сградата или ремонт и подмяна на ВиК инсталации.

Важно условие е, че сдружения на собственици подали заявления за интерес и финансова помощ по Националната програма за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради, няма да ползват  предимство при кандидатстване по настоящата процедура и следва да подадат всички изискуеми документи.

Процедурата ще има два крайни срока за кандидатстване. Първият е до 23:59 часа на 15.02.2023 г. Вторият срок е до 23:59 часа на 31.03.2023 г.

Първият етап предвижда предоставяне на 100% безвъзмездна финансова помощ за обновяване на многофамилни жилищни сгради. Предвидените за него средства са в размер на 1 129 881 600 лева с включен ДДС. Общият размер на средствата по проекта възлиза на 1,4 млрд. лв.

Предвижда се минималният размер на заявените средства по всеки индивидуален проект за сграда или блок-секция да е 100 000 лева, а максималният да не може да надхвърля 6 500 000 лева.

Проектът на Насоки за кандидатстване и пакета документи към тях са публикувани на интернет страницата в секция „За обществено обсъждане" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България.

Кино-концерт, посветен на видния български пианист и композитор Димитър Ненов, ще се проведе в Балчик на 25 март от 17:30ч. на сцена “Мелницата”.
При извършено на 12.02.2024 г. и 26.02.2024 г. пробонабиране и изследване по показателите от група „А“ от пунктове при крана на потребителя в 08. Зона Оброчище 1, с. Сен