• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

24.07.2021

С концерт на клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров днес се открива дванадесетото издание на фестивала "Дни на класиката в Балчик". Традиционното музикално събитие ще събере многонационална публика на открита сцена "Мелницата" в Белия град в 19.30 часа. 

Фестивалът се утвърди като водещ в поредицата от летни артистични прояви, подкрепяни от Община Балчик. Организатор на проявата е фондация "Академия Класика". В тазгодишната програма място ще намерят изявени български камерни състави и оркестри. Голяма част от гостите на сцена имат постоянна ангажираност в артистични формации в Европа. Поради рестрикциите за пътуване, свързани с пандемията, тази година някои от поканените музиканти от чужбина отложиха своето гостуване в Балчик.  

Клавирното дуо Генова-Димитров са сред най-търсените по света български пианисти. Двамата музиканти живеят в Германия и САЩ и заедно с концертните си изяви имат сериозна преподавателска дейност. 

През 2017 на артистите бе присъдена награда ECHO KLASSIK и бяха номинирани за „Best Recordings List на Германската Звукозаписна Критика“ за компактдиска им «Бела Барток и Виктор Бабин - Концерти за две пиана», а през 2019 те получиха Номинация за наградата OPUS KLASSIK за компактдиска «Карл Черни и Макс Брух – Концерти за Клавирно дуо» 

Наскоро 16-ят им компактдиск, световната премиера на интеграла «Сергей Рахманинов, бе записан в радио Кьолн и стана веднага №1 в световните класации.

Тази вечер пред публиката в Балчик ще бъдат представени творби от руски композитори.

Кино-концерт, посветен на видния български пианист и композитор Димитър Ненов, ще се проведе в Балчик на 25 март от 17:30ч. на сцена “Мелницата”.
При извършено на 12.02.2024 г. и 26.02.2024 г. пробонабиране и изследване по показателите от група „А“ от пунктове при крана на потребителя в 08. Зона Оброчище 1, с. Сен