• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

24.07.2021

С концерт на клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров днес се открива дванадесетото издание на фестивала "Дни на класиката в Балчик". Традиционното музикално събитие ще събере многонационална публика на открита сцена "Мелницата" в Белия град в 19.30 часа. 

Фестивалът се утвърди като водещ в поредицата от летни артистични прояви, подкрепяни от Община Балчик. Организатор на проявата е фондация "Академия Класика". В тазгодишната програма място ще намерят изявени български камерни състави и оркестри. Голяма част от гостите на сцена имат постоянна ангажираност в артистични формации в Европа. Поради рестрикциите за пътуване, свързани с пандемията, тази година някои от поканените музиканти от чужбина отложиха своето гостуване в Балчик.  

Клавирното дуо Генова-Димитров са сред най-търсените по света български пианисти. Двамата музиканти живеят в Германия и САЩ и заедно с концертните си изяви имат сериозна преподавателска дейност. 

През 2017 на артистите бе присъдена награда ECHO KLASSIK и бяха номинирани за „Best Recordings List на Германската Звукозаписна Критика“ за компактдиска им «Бела Барток и Виктор Бабин - Концерти за две пиана», а през 2019 те получиха Номинация за наградата OPUS KLASSIK за компактдиска «Карл Черни и Макс Брух – Концерти за Клавирно дуо» 

Наскоро 16-ят им компактдиск, световната премиера на интеграла «Сергей Рахманинов, бе записан в радио Кьолн и стана веднага №1 в световните класации.

Тази вечер пред публиката в Балчик ще бъдат представени творби от руски композитори.

Община Балчик ще се включи в кампанията на bTV "Да изчистим България заедно". Събитието ще се проведе на 14 септември, като през деня всеки, които иска да се включи,
През ДСК Директ можете да платите своя данък МПС и други местни данъци и такси към Община Балчик.