• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

28.11.2019

Заседание на Консултативния съвет по туризъм се проведе днес в Община Балчик. На него присъстващите представители на съвета обсъдиха туристическия сезон и ситуацията в бранша през отминаващата 2019 година.
Заседанието бе водено от кмета Николай Ангелов, който в изложението си отбеляза, че 8 процента от всички реализирани нощувки в България се извършват в обектите на територията на община Балчик. Между 5 и 10 на сто се очаква да бъде общият спад на нощувките в региона. По думите му причина за това са не толкова лошите атмосферни условия в началото на лятото, а по-скоро неправилните прогнози за времето и многото източници на информация за тях, които ползват туристите.
По мнението на всички присъстващи фалитът на гигант в бранша като "Томас Кук" е затруднил допълнително ситуацията. "Борбата за всеки турист през следващия сезон ще е голяма", отбелязаха представителите на "Албена" АД.
На срещата днес бе направен отчет на Програмата за развитие на туризма през настоящата година и бяха набелязани дейностите в тази посока през следващата 2020-та. По-голямата част от присъстващите на съвета подкрепиха завишаването на туристическия данък. Очаква се през следващата година бюджетът на Програмата да надхвърли 2 милиона лева, което е със 700 хиляди лева повече от парите за отчетения днес период.

Кино-концерт, посветен на видния български пианист и композитор Димитър Ненов, ще се проведе в Балчик на 25 март от 17:30ч. на сцена “Мелницата”.
При извършено на 12.02.2024 г. и 26.02.2024 г. пробонабиране и изследване по показателите от група „А“ от пунктове при крана на потребителя в 08. Зона Оброчище 1, с. Сен