• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

11.09.2019

38 табла с общо 60 сгради, повлияни от архитектурното течение "Баухаус", ще бъдат показани в изложбата "Школата Баухаус и архитектурата на българското Черноморие". Експозицията ще бъде открита на 12 септември от 18.00 часа в Художествената галерия. Изложбата ще бъде официално открита от главния архитект на Варна - Виктор Бузев и проф. Росица Никифорова. В нея могат да се видят обекти в духа на стила "Баухаус" на територията на градовете Балчик, Бургас, Варна, Несебър и Созопол. По-късно пред публиката проф. Росица Никифорова и арх. Мина Георгиева ще прадставят и книгата "Школата Баухаус и архитектурата на българското Черноморие". Изданието е двуезично с изследователски студии на четирима автори. Съдържа 428 илюстрации и ценни архивни документи на характерни сгради от Балчик, Бургас, Варна, Несебър и Созопол, които са били посторени през 30-те и 40-те години на XX век.

Проектът е подкрепен от Фонд "Култура" и Община Варна.

Ръководството на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи проведе среща с представителите на местната власт, с директори на училища и социални заведения.
Кино-концерт, посветен на видния български пианист и композитор Димитър Ненов, ще се проведе в Балчик на 25 март от 17:30ч. на сцена “Мелницата”.