• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

01.08.2016

Златна монета с образите на Богородица и византийския император Никифор Фока е намерена при археологически разкопки в крепостта Хоризонт в Балчик. Уникалната находка е от Средновековието, твърдят археолозите от СУ "Св. Климент Охридски", които са на лятна практика, ръководени от д-р Чавдар Кирилов и д-р Румяна Колева. По думите на директора на Историческия музей Радостина Енчева монетата е толкова запазена, че може веднага да постъпи в експозицията на музея.
Разкопките ще продължат още 20 дни и до момента са открити бронзов пръстен и зидове от жилищни сгради. 7
Тази вечер от 18.00 ч. във възстановената стара мелница ще бъде представена откритата миналата събота златна монета, а също ще бъде изнесена публична лекция на студентите от ІІІ курс Археология в Софийския университет, посветена на резултатите от проучванията на крепостта в квартал Хоризонт в Балчик.

Ръководството на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи проведе среща с представителите на местната власт, с директори на училища и социални заведения.
Кино-концерт, посветен на видния български пианист и композитор Димитър Ненов, ще се проведе в Балчик на 25 март от 17:30ч. на сцена “Мелницата”.