• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

01.12.2014

Морето и рибарите са основна тема на фотоизложбата, подредена от днес във фоайето на Община Балчик. Фотосите показват романтиката на балчишкия морски бряг и суровия живот на рибарите. В експозицията са включени предмети, които са неделима част от риболова. Мрежи, игли за плетенето им, оловни тежести, влакна, куки и други материали са предоставени от Историческия музей в Балчик.

Изложбата е в рамките на проект, финансиран чрез Местната инициативна рибарска група, чиято обща стойност е 271 472 лева. Основна негова цел е подобряване качеството на културните ресурси на Община Балчик. Със средствата по проекта се подменя осветлението, озвучаването, зрителските столове и завесите в НЧ „Паисий Хилендарски 1870“. Предвижда се също да бъдат закупени проектор, екран и IP камера, която да предава онлайн концерти и театрални представления.

В рамките на проекта тази година ще се проведе и празника на рибари и моряци – Никулден. Пред Морска гара в Балчик на 6 декември ще бъдат представени рибни ястия и деликатеси от най-добрите местни готвачи. Те ще бъдат продадени на търг с благотворителна цел, а рибният курбан ще бъде осветен и раздаден за здраве на всички присъстващи.

Ръководството на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи проведе среща с представителите на местната власт, с директори на училища и социални заведения.
Кино-концерт, посветен на видния български пианист и композитор Димитър Ненов, ще се проведе в Балчик на 25 март от 17:30ч. на сцена “Мелницата”.