• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

15.11.2009

В писмо на кмета на Община Балчик Николай Ангелов до Националния институт за опазване на недвижимите културни ценности се настоява в едномесечен срок да бъде издаден декларационен акт за храма на Кибела. Документът е в съответствие със Закона за културното наследство и съгласно него /чл.58/ се определя научната и културната стойност на недвижимия обект, предварителната му класификация и категория, както и временните режими за неговото опазване. Чл.59 от същия нормативен акт посочва, че общинските администрации трябва да получат копие от този документ. През последните три години Общината многократно е настоявала за издаването му, като последното писмо до НИОНКЦ е от 4.09.2009г.
Николай Ангелов уведомява културната институция, че Община Балчик е осигурила средства и ресурс за своевременно реагиране за запазване на паметника от атмосферните влияния, но тригодишното бездействие на НИОНКЦ за издаване на декларационен акт и изготвяне на комплексна оценка във връзка с регистрирането му пречи за предприемане на каквито и да са действия в частния имот.


Концерт “Нека бъдем добри! “НЕ” на домашното насилие на деца и насилието в училище” се проведе в залата на читалище “Паисий Хилендарски 1870” в Балчик.
5 133 са гласувалите за депутати в Народното събрание в община Балчик. Това е 29,49% от имащите право на глас. 4 866 души /29,05%/