• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

03.03.2012

Уважаеми съграждани,
На 3 март отново отбелязваме националния празник на България и почитаме паметта на загиналите за нейната свобода. Благодарим на руските мужици, пролели кръвта си и помогнали на картата на Европа да се възстанови една държава.
Санстефанският мирен договор не е подарък за българския народ. Освободителната война е органична част и продължение на българското Възраждане.
Водачите на българското национално-освободително движение отиваха на заколение, не защото вярваха, че могат да победят една триконтинентална империя, а защото разбираха, че техният обречен героизъм един ден ще бъде забелязан от европейския свят и ще бъде политически оползотворен.
Трети март разчупи веригите на петвековното турско робство и ние бяхме избавени от заплахата за физическо унищожение като нация. От тогава до днес продължаваме да осъзнаваме какъв ужасен геноцид е бушувал по нашите земи, какви опустошения е нанесъл на държавното ни съществуване, културата и духовната ни самоличност, а в последно време трябваше с огорчение да разберем каква бомба със закъснител е оставило робството пред нас. За да стигнем до мисълта, че и в идните години ще трябва да се борим с рецидивите му и да постигнем целите, които ни завещаха дедите ни. Да не сме на опашката на Европа, децата ни да не търсят препитание в други
държави и горди да можем да заявим: „Ние сме българи!”
Трети март свързва всички нас, дори когато ни разделят много неща. Прави ни българи, прави ни народ!
В днешния труден период този ден ни подсказва, че трябва да се опираме на историческите ценности, които ни сродяват в единно човешко и национално битие. Чистотата и възродителната сила лъха от Трети март. Ранните пролетни цветя са за неговите паметни места и всички ние сме готови да кажем: „Така ще бъде, докато има на света България!”

Честит празник!

Николай Ангелов
Кмет на Община Балчик

Кино-концерт, посветен на видния български пианист и композитор Димитър Ненов, ще се проведе в Балчик на 25 март от 17:30ч. на сцена “Мелницата”.
При извършено на 12.02.2024 г. и 26.02.2024 г. пробонабиране и изследване по показателите от група „А“ от пунктове при крана на потребителя в 08. Зона Оброчище 1, с. Сен