• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

Адрес: с. Гурково, ул. "Възход" №2, п.к. 9644

Председател: Наталия Георгиева

Тел.: 0885 341380

Секретар: Дияна Георгиева Плугчиева

Тел.: 0877526424

E-mail: nchsvoboda@abv.bg

facebook: https://www.facebook.com/svoboda1897/

__________________________________________________________________________________

Едно от най-старите читалища в община Балчик и Добричка област.

През 1897 г. родолюбиви млади гурковлии, събрани около Тодор Иванов, създават читалище в с. Гурково.

На учредително събрание през 1940 г. се дава име на читалището - "Свобода".

Сградата на читалището е построена през 1951 г. от дарения и участие на читалищните дейци и населението.

Към читалището, през 1937 г. от будни млади българи се изгражда първият самодеен театрален състав, който е събирал многобройна публика в салона със своите представления. Съставът е подготвил и изнесъл над 35 многоактни и едноактни пиеси. Театралната трупа в момента работи само с едноактни пиеси и сценки и активно участва във всички съвместни концерти на останалите групи, изградени към читалището.

Театралният съставът е носител на грамоти, отличия и други награди за доброто си представяне на републикански, общински и др. прегледи в Каварна, Спасово, Варна, Добрич, Балчик и др.

През 1957 г. се създава битов хор за обработен фолклор, който по-късно поради намаление на самодейците, става женска група за народни и автентични песни. Тяхното участие е възнаградено от представянето им на ІІІ-ти и ІV-ти републикански преглед на любителското художествено творчество, където имат завоювани сребърен и златен медал.

Завидно им е било и второто и трето място в Копривщица през 1990 г. и 2000 г.

За доброто им представяне и участие в "Балкан фолк" във Велико Търново, Варна, Добрич, Тервел, Тошево, Балчик, Орешак и Троян, са възнаградени с дипломи, грамоти и други отличия.


По-късно към читалището се изгражда и група за стари градски песни, които са участвали най-активно в смесени концерти с другите състави и активно в "Балкан фолк" - Велико Търново, Варна, Добрич, Балчик и досега са изпяти над 25 песни от самодейки на групата за стари градски песни "Бели хризантеми". Съставът винаги бе посрещан от публиката с големи аплодисменти. Носители са на много грамоти, дипломи и отличия.


Детската фолклорна група "Коледари" е млада група, изградена през 2005 г., участията на групата са малко, само на концерти в селото и при традиционното отпразнуване на "Коледа". Носители са на грамоти за добро представяне в гр. Каварна на фолклорния събор "С България в сърцето" и Дебрене-2005 г.


През 2006 г. се изградиха две групи от млади хора от ромски произход. Младежката група за народни песни "Младост" с ръководител Маргарита Николова, се представиха много добре в гр. Балчик на Пролетния фестивал на любителското художествено творчество и фолклорния събор "С България в сърцето" - гр. Каварна, където получиха грамоти за добро представяне и призив "Първенец".

Втората младежка група за спортни и модерни танци "Младост" е още прохождаща, но с желанието на младежите и техния стремеж за усъвършенстване са участвали в смесени и индивидуални концерти в селото и в гр. Балчик на пролетния фестивал на любителското художествено творчество, където се представиха много добре.


ЧИТАЛИЩНИ ФОРМИ:


- Група за автентичен фолклор "Преселски накит" с ръководител - Димка Кирчева.

През април 2022 г. групата взе участие на 17-тия общински фестивал на любителското творчество "Лазаровден" в гр. Балчик.

  

                                                16.04.2022 г. "Лазаровден" - гр. Балчик


- Група за народни песни "Авлиги" - през 2019 г. участва в общинския фестивал "Лазаровден", както и има участие във фолклорния фестивал "Песните и танците от слънчева Добруджа" в село Дебрене.

 


- Танцова формация "Фолклорна магия" през юли 2019 г. взе участие в събора в село Преселенци, както и участие в девети национален фолклорен фестивал "Фолклорен извор" в село Царевец, община Свищов и завоюва специалната награда на генералния спонсор на фестивала, взе участие и в седмия национален фестивал "Дар от природата" в село Говедарци и завоюва първо място, участва във фолклорния фестивал "Море от ритми" -  гр. Балчик.


- Детска вокална група "Гурковски гласчета" - през 2019 г. групата взе участие в общински конкурс "Моята България" и завоюва трето място в направление "Музикално изкуство".

           


- Детска група за художествено слово "Буратино"

- Вокална група "Фолквижън"

- Група за пресъздаване на народни обичаи "Живи корени"

- Мъжка певческа група

- Мини театрална трупа


  Към днешния момент, наличният библиотечен фонд към читалището е около 12 000 тома,

в библиотеката се провеждат различни културни мероприятия, а компютърната техника, получена от "Глобални библиотеки - България", дава възможност за използване на интернет.

През 2021 г. от НЧ "Свобода-1897" бе организирано първо издание на лятна Академия "Ваканция на село" за деца от 8 до 15 годишна възраст, което след двумесечното си провеждане, остави след себе си нови приятелства, съпреживени съвместни приключения, нови знания и умения.

Сертификат за сторено добро дело получиха всички спонсори и приятели на „Ваканция на село“ - първо издание, които участваха с труд или дарени средства, като идеята за второто издание е да обхване не само децата от селото и община Балчик, но и да прерасне в лагер с академия и за участници от цялата страна.

           

През 2019 г. за четвърти път в село Гурково се проведе фестивалът “Село Гурково пее и танцува”, организиран от НЧ “Свобода-1897"” и Кметсво Гурково в лицето на кмета Тодор Георгиев.

Участие с български фолклорни изпълнения са взели над 70 състава от цяла България.

През 2021 г., Народно читалище „Свобода-1897“, по инициатива на Наталия Георгиева - председател на културния дом, организира първата изложба от поредицата „Гурковлии, майсторлии“, където представи последователно многобройните таланти на населеното място в различни области на изкуствата.

Пилотното издание е първата самостоятелна изложба на Христина Владимирова. Тя представи близо 40 гоблена, шевици и ръчно изработени сувенири – плетени, бродирани, от плъстена хартия.

    

Преди пет години Христина е сполетяна от тежко заболяване и претърпява две операции. Озовава се в инвалидна количка и е абсолютно неподвижна известно време. Тогава по-голямата й сестра й подарява гоблен, за да има мотивацията да раздвижи вкочанените си ръце. Оттогава насам младата жена е ушила близо 70 гоблена, като повечето е подарила на близки и роднини. Нейните творби сияят и спират дъха с прецизността и фината изработка, споделя читалищният председател - Наталия Георгиева.

             

Хриси е дългогодишен член на читалището, на Църковното настоятелство, самодеец.

Тя е един от 15-те финалисти измежду близо 200 участници в националния конкурс за сувенири, организиран от Асоциация „Булгарика“ в рамките на най-голямото арт-изложение – Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“, който се проведе през август.

___________________________________________________________________________________

На 21-ви април 2022 г., НЧ "Свобода-1897" с. Гурково отбелязa 125 годишнината от създаването на читалищната организация в селото с Тържествен Великденски концерт.

                        


                     

                     

                     


                       

            

                                                                       Архив