• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

Адрес: гр. Балчик, ул. Янтра №1,

кв. "Балик", п.к. 9601

Председател: Даниела Райчева Димитрова

Секретар: Елица Русева Стайкова

e-mail: balchik.v.levski.1959@abv.bg

Тел.: 0579/7 20 86

фейсбук страница: https://www.facebook.com/profile.php?id=100003698036500

__________________________________________________________________________________


Читалището е построено през 1959 г. със средства на хората от квартала и с техните задружни усилия и безвъзмезден труд. Към него има библиотека и самодейни състави. Читалището е единственото в общината, което занимава децата с фолклор. Читалището е член на Асоциация "Съвременни читалища".

Читалищни форми:

1.  Хор "Добруджанки" е създаден през 1959 г. заедно с основаването на читалище "Васил Левски" в град Балчик. В групата участват 24 певици на различна възраст, обединени от желанието да музицират заедно. Съставът е любителски и включва в репертоара си предимно аранжименти на песни от различни български автори, както и автентични добруджански песни.
От своето създаване до сега певиците от "Добруджанки" участват в множество концерти и фестивали в региона и страната. Изявите в Националния събор "Копривщица", съборите в Тервел и Дебрене, Старопланинския събор във Велико Търново, Международния фолклорен фестивал в Албена и др. оправдано привличат интереса на специалистите към групата заради чистото интониране и изпълнението на неподправен изворен фолклор. Песните на формацията са познати и зад граница от гостуванията в Украйна, Чехия и Унгария.
През 2005 г. "Добруджанки" участваха в Международен фестивал в унгарския град Балатонфюред, където получиха първо място в раздел "вокал". Съставът получи и специалната награда на кмета на град Хевиз.
Ръководител на състава е Сава Тихолов.

2. Фолклорен танцов ансамбъл "Балик", създаден още при основаването на читалището през 1959 г.
Към настоящия момент съставът има четири групи: детска фолклорна танцова школа, юношеска танцова формация, фолклорен танцов ансамбъл "Балик", работнически танцов състав с общо около 150 танцьори на възраст от 7 до 58 години. Фолклорен танцов ансамбъл "Балик" е участвал в много тържества, концерти и фестивали в региона и страната, участвал е и във фестивали и концертни турнета в Украйна, Гърция, Сърбия, Франция, Холандия, Румъния, Турция, Испания, Португалия.

Фолклорен танцов ансамбъл "Балик" е включил в репертоара си танци от различни етнографски области на България - Добруджа, Тракия, Мизия, Родопите и Шоплука.

Ръководител на състава е Галина Гавраилова.

3. Информационно-обучителен център, тел. 0579 76775

През декември 2002 г. отвори врати Интернет център, създаден с подкрепата на Проект "Читалища", министерството на културата на Р България, Програмата "Матра" на Правителството на Кралство Холандия, Програмата на ООН за развитие и Американската агенция за международно развитие. Хората от общността  получиха възможност да използват висококачествени и професионални интернет и компютърни услуги - предпечатна подготовка и печат, сканиране на снимки, формуляри, документи, запис на архиви върху магнитни и оптични носители, консултации и компютърно обучение, IP-телефония, заснемане с цифров фотоапарат, обработка на снимки и видеоматериали. Информационно-обучителният център е и локална Cisco Networking Academy.

4. В музикалната школа към читалището се изучават гайда и кавал. Децата от школата по гайда вземат участия във фестивалите: Международен фолклорен фестивал "Усмивките на морето" - гр. Балчик, Фестивал "Море от перли" - гр. Балчик, Фолклорен фестивал "Вълшебни ритми" - гр. Нови пазар, Национален фестивал "Диньо Маринов" - гр. Варна. Ръководител на школата е Стойчо Стойчев