• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста


ЗАПОВЕД № 1111

12.09.2024г

гр. Балчик

На осн. чл.44, ал.2 от ЗМСМА и съгласно чл.56, т. 42  от Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Балчик,

(приета с Решение № 31 по Протокол № 5/22.12.2016 г.; изм. с Решение № 264 от 13.06.2017 г. по адм. дело № 150 от 2017 г. на Административен съд Добрич - отм. чл. 29, ал. 1; чл. 33, ал. 1 и ал. 2 и чл. 43, т. 10, публикувано на 17.07.2017 г.; изм. и доп. с Решение 222 по Протокол № 15 от 19.10.2017 г.; изм. и доп. с Решение № 353 по Протокол № 23 от 26.04.2018 г; доп. с Решение № 531 по Протокол № 37 от 29.03.2019 г.; отменя чл. 48, ал. 2, т. 1, т. 2 и т. 3 по Решение № 486  от 26.11.2019 г. по Адм. дело № 536/2019 г. на Административен съд - Добрич; доп. нов § 6 с Решение № 91 по Протокол № 8 от 23.04.2020 г. на ОбС Балчик);  доп. нов § 7 с Решение № 186 по Протокол № 14 от 29.10.2020 г. на ОбС Балчик; изм. доп. нов Чл. 57 и Чл. 58 с Решение № 268 по Протокол № 18 от 25.02.2021г. на ОбС Балчик; изм. доп. с Решение № 462 по Протокол № 29/21.01.2022г.) по адм. дело № 740 /2020г. Решение № 86/27.02.2023г. на Административен съд Добрич - отм.  в чл. 17, ал. 1; в частта : "и не са тяхно основно жилище, изм.с Решение № 739 по Протокол 42 от 23.03.2023 год. във връзка с Ре­ше­ние № 699 от Про­то­кол № 41 от 23.02.2023г. на ОбС Бал­чик) и във връзка с чл. 180 и чл.187 от Изборния кодекс

 

УТВЪРЖДАВАМ:

I. ЦЕНИ ЗА ПУБЛИКАЦИИ и агитационни материали на регистрираните за участие партии, коалиции и инициативни комитети в избори за народни представители на 27 октомври 2024 г. в общински седмичен вестник "Балчик"

-         за първа страница,цветна                                  0.40 лв./кв.см

-        каре до главата на вестника                               0.50 лв./кв.см

-        каре за вътр. страница                                         0.25 лв./кв.см

-        каре за външна стр. цветна                                 0.35 лв./кв.см


Вмъкване на рекламни/агитационни материали.....     0,10 лв./бр.

*не включва цена за изпълнение на услугата влагане от печатница

*Върху цените на услуги е включен ДДС

ІІ. РАЗМЕР на колоните

1 колона - 4,2 см        3 колони - 13,2 см         5 колони - 22,2 см

2 колони - 8,7 см        4 колони - 17,7 см         6 колони - 26,7 см

*Височината на каретата се закръгля на цяло число; междуколонно разстояние  3 мм


III. УСЛОВИЯТА И РЕДА за публикуване на обявления от политически организации и инициативни комитети по време на предизборната кампания (регистрирани в ОИК), съгласно ПРИЛОЖЕНИЕ № 1, което е неразделна част от настоящата заповед.


Контрол по заповедта възлагам на г-н Митко Петров - зам.-кмет по финансите на община Балчик, на г-жа Къймет Тургут - секретар на Община Балчик и г-жа Албена Иванова - главен редактор в общински седмичен вестник "Балчик".

Препис от заповедта да се връчи на Звеното за вътрешен одит,  отдел "Бюджет, Финанси, Счетоводство" и съответните длъжностни лица за сведение и изпълнение.

 

 

Николай АНГЕЛОВ

Кмет на Община Балчик

 

ПРИЛОЖЕНИЕ №1 към т. III към Заповед № 1111/12.09.2024 год. гр. Балчик


ОБЩИ ПРАВИЛА ОТНОСНО УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПУБЛИКУВАНЕ НА ОБЯВЛЕНИЯ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ ОРГАНИЗАЦИИ И ИНИЦИАТИВНИ КОМИТЕТИ ПО ВРЕМЕ НА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ

(регистрирани в ЦИК/РИК)

            1.Ред за публикуване

Всички публикации се поместват съгласно изискванията на Конституцията на Република България, Изборния кодекс, Закона за политическите партии, Общи правила на ЦИК относно условията и реда за провеждане на предизборната кампания за избори за народни представители на 27 октомври 2024 г.

       Всички обявления, инициирани и предоставени от политически партии и коалиции, се заплащат предварително според избраната площ по утвърдени цени за съответната страница. Информациите се поместват задължително на български език, с надпис платено съобщение, подател, обособено поле с надпис "купуването и продаването на гласове е престъпление", който заема не по-малко от 10% от площта на материала. Текстовете не трябва да уронват авторитета на институции и граждани, да не нарушават добрите нрави, да не съдържат обидни думи и фрази и друга непочтена и заблуждаваща информация, за която може да бъде потърсена съдебна отговорност.

Материали, които редакцията не е поръчвала, свързани с дадени избори (президентски, парламентарни, местни и за европейски парламент, референдум), се считат за агитационни и се публикуват при спазване на законовите изисквания за отчетност на политическите организации, в това число и поздравления, благодарности и други информации, подадени от непартийни организации и граждани.

Не се публикуват анонимни материали, свързани с предизборната кампания.

За обявяване на политически коалиционни споразумения, политическа подкрепа, социологически проучвания и други подобни се представят необходимите удостоверяващи документи и име на социологическата агенция, възложител и източник на финансиране.

Редакцията си запазва правото да определя водещото заглавие на първа страница (в размер до 1/3 от страницата) в случаите, когато партийна организация или ИК желае да закупи цялата рекламна площ. Редакцията се задължава да не изразява пристрастия към кандидатите за участие в изборите.

Кметът на община Балчик и всички представители на общинското ръководство - председател на Общински съвет, общински съветници, зам.-кметове, секретар и представители на други институции, се задължават да не публикуват отчитащи дейността информации, които могат да повлияят на изборните резултати, след старта на предизборната кампания. В тази връзка, всеки отчет и доклад се счита за рекламен и агитационен и се заплаща по утвърдените цени.

2. Съдържание на текстовете

Текстовете на предизборната информация не трябва да противоречат на добрите нрави, да не накърняват името на останалите кандидати в предизборната кампания, да не съдържат заблуждаващо избирателите съдържание, обидни и накърняващи личността думи и фрази. При опит за заблуждаване на читателската аудитория и недоказани твърдения, издателят си запазва правото да не публикува поискано платено съобщение след съгласуване с юридическия отдел на Община Балчик. За текста на публикуваните информации отговорност носят техните податели. При неверни данни засегнатите получават право на безплатно опровержение на същото място, в същия шрифт, до обема на материала, на който отговаря. Ако рекламната площ е предплатена, се договаря друга.

При възникване на спорни ситуации се дава възможност за отговор на всички засегнати страни, без коментар.

Текстовете се подготвят от политическите организации. При нужда от снимки, редакционният екип се ангажира да заснеме предизборно събитие/личност, само ако е поканен за тази цел.

3. Срок

Материалите се подават в редакцията на вестник "Балчик": гр. Балчик, улица "Дионисополис" 2, ет. 1 (старото кметство) или е-mail: bkpress@abv.bg, не по-късно от два дни преди отпечатването на съответния тираж - понеделник включително. Ако заплатена площ не бъде попълнена в указания срок, в полза на участника в изборите се публикува кандидатската листа, номера в бюлетината и лого.  Същото важи и ако участник не е изпълнител условията за съдържание на текстовете.


4. Място, обем, заплащане

Мястото и обема на агитационните карета на страниците зависи от реда на подаване, а при необходимост и възникване на спорни ситуации - чрез жребий. Стойността се заплаща предварително от възложителя, в чиято полза е публикацията - партии, коалиции, инициативни комитети, съгласно изготвен договор. Копие от платежния документ, договор и публикуваната информация се съхранява в редакцията на в. "Балчик", за да послужи при поискване от компетентните органи. В срок до три дни от подписването на договора, редакцията се задължава да обяви на интернет страницата си (http://obadm.balchik.net/bkpress/) пълното съдържание на договорите, сключени с всички регистрирани за участие в изборите партии, коалиции от партии и инициативни комитети. Плащанията, свързани с предизборната кампания, на стойност над 1000 лв., се извършват по банков път от възложителя, в чиято полза е агитационният материал:

Получател: Община Балчик

IBAN: BG38UNCR96608497503315

BIC: UNCRBGSF

Банка "Уни Кредит Булбанк" Вид плащане: 444000

Основание за плащане: публикация, общински седмичен вестник "Балчик"

            За суми до 1000 лв. плащанията може да се извършват от възложителя, в чиято полза е агитационният материал, на касата на Община Балчик, пл. „21 септември" №6, Информационен център.

5. Други

Всяко огласяване на резултати от допитвания до общественото мнение или социологически проучвания по повод изборите, извършено чрез медийна услуга, трябва да съдържа информация за възложителя, агенцията, извършила допитването или проучването, и източниците на финансирането му. Информацията се представя пълно и ясно в обособено поле на видно място и заема не по-малко от 5 на сто от общата площ на материала. Това се прилага в случаите, когато агитационни материали на партии, коалиции от партии, инициативни комитети и кандидати съдържат или се позовават на резултати от допитвания до общественото мнение или на социологически проучвания.

В предизборната кампания се забранява използването на елементи от търговска реклама, както и участие на кандидати и представители на партиите, коалициите от партии и инициативните комитети в търговски реклами.

Забранява се в търговска реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на един или друг участник в изборите.

Забранява се финансиране на предизборните кампании: с анонимни дарения под каквато и да е форма; от юридически лица и от еднолични търговци; от чуждестранни физически лица, с изключение на лицата - граждани на друга държава - членка на Европейския съюз, които имат избирателни права; от религиозни институции; от чужди правителства или от чуждестранни  държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел.

За всички неуредени в тези условия въпроси се прилагат разпоредбите на действащото българско законодателство, утвърдени правила относно условията и реда за провеждане на предизборната кампания на ЦИК и др. УПЪЛНОМОЩЕНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати за участие в избори за членове на Европейски парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г., може да подпишат споразумение за спазване на условията и реда за провеждане на предизборната кампания в общински седмичен вестник БАЛЧИК.


Всички спорове, които страните не са успели да решат чрез преговори и по взаимно съгласие, се отнасят за решаване пред компетентните български съдилища.


С приетите цени и условия да бъдат запознати 40 дни преди началото на предизборната кампания: ЦИК, РИК, Сметната палата, местните представители на партии, коалиции и инициативни комитети.