публикувано 24.07.2024 г.

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

съгласно чл. 62а, ал. 1 от Закона за водите


        На основание чл. 62а, ал. 1, във връзка с чл. 46, ал. 1, т. 2 и чл. 52, ал. 1, т. 3, буква „б" от Закона за водите (ЗВ), и договор за наем № 410/27.07.2021 г. за язовир Ляхово - публична общинска собственост (АПОС № 501/06.11.2020 г. ПИ с идентификатор 53120.45.27 по кадастралната карта на с. Оброчище, община Балчик, област Добрич,

и постъпило в Община Балчик заявление от „Бул Хънтинг" ЕООД за откриване на процедура за издаване на разрешително за ползване на повърхностен воден обект - язовир Ляхово. Заявлението е комплектовано с изискващите се по чл. 60, ал. 1, ал. 2 и ал. 4, т. 5 от Закона за водите данни и документи.

  • 1. Цел на заявеното използване на водите: Аквакултури и свързаните с тях дейности - риборазвъждане и спортен риболов.

  • 2. Водно тяло, в което се предвижда ползването на водите: язовир Ляхово - публична общинска собственост, ПИ с идентификатор 53120.45.27 по кадастралната карта на с. Оброчище, община Балчик, област Добрич, попада в обхвата на повърхностно водно тяло (ПВТ) "Река Батова - от с. Батово до вливане в Черно море" с код BG2DO800R001. ПВТ е определено в добро екологично състояние и непостигащо добро химично състояние.

    • 2а. Фактически основания, при които се издава разрешителното, включително състояние на водното тяло, определените цели и мерки в действащите ПУРБ и ПУРН, имащи отношение към разрешителното, и друга специфична информация, определена в наредбите по чл. 135, ал. 1, т. 1а, 2 и 13: Заявителят е входирал в община Балчик заявление по образец с необходимите приложения - за платена такса; скица на имота/язовира; проект за дейността; номер, дата и срок на договор за наем на язовира; последния протокол (2022г.) от комисия за технически преглед на язовира и съоръженията. Решение на РИОСВ с внесено уведомление за промяна/облекчаване на дейностите по риборазвъждане и спортен риболов. Документите са на хартиен носител с представен цифров аналог на електронен носител.

      След преглед на заявлението и представената документация към него е установено, че те отговарят на изискванията на Закона за водите и Наредбата за ползване на повърхностни води.

      В хода на административната процедура, на основание чл.60, ал.13, т.4 от ЗВ, във връзка с подаденото заявление от „Бул Хънтинг" ЕООД, е изискана служебно информация от ТД-НАП Добрич за наличие или липса на задължения на дружеството заявител. Проверката е установила, че заявителя няма задължения.

      Община Балчик е направила служебна проверка по чл.68, т.10, буква „б" от ЗВ за липса на задължения към ПУДООС - установено е, че заявителя няма задължения.

      Община Балчик е направила служебна проверка по чл. 60, ал.13, т.4 от ЗВ за липса задължения към община Балчик - установено е, че заявителя няма задължения.

      Направена е преценка по реда на чл. 62, ал. 1 на ЗВ, която е положителна. ИП попада във водно тяло (ПВТ) "Река Батова - от с. Батово до вливане в Черно море" с код BG2DO800R001. ПВТ е определено в добро екологично състояние и непостигащо добро химично състояние. Съгласно ПУРБ заявеното ползване попада в 3 бр. зони за защита на водите по чл.119а, ал.1 на ЗВ, пояс II на СОЗ на сондажи от защитен Малм-валанжски водоносен хоризонт, две защитени зони по Натура 2000. В Програмата от мерки на ПУРБ има 5 бр. мерки, като пряко отношение към рибовъдството има мярката за защита на „южен гребенест тритон".

      Съгласно ПУРН, ИП не попада в РЗПРН и предвидените дейности - риборазвъждане и спортен риболов, не са в противоречие с мерките в Програмата от мерки за намаляване риска от наводнения. Има мерки, казаещи техническото състояние на язовира и неговите съоръжения.

      Преценката за допустимост № 05-09-626(А4)/18.03.2022 г. на БДЧР е, че разглежданото ИП е допустимо спрямо ПУРБ и ПУРН при спазване на предвидените мерки и законови изисквания.

  • 3. Системи или съоръжения, чрез които ще се реализира използването: Язовир Ляхово - ПИ с идентификатор 53120.45.27 по кадастралната карта на с. Оброчище, с площ на имота - 52485 м2, язовирна стена, с основен изпускател, преливник и бързоток. ПИ не включва речно корито до 500 м след язовирната стена, което оператора на язовира е ангажиран да поддържа като осигурява достатъчна проводимост.

    Предвижда се отглеждане на риба в целия язовир, като за тази цел ще се използват съществуващите хидротехнически съоръжения, без плаващи садки и понтони.

  • 4. Място на използването на водите, местността, административно-териториалната и териториалната единица, кода по единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици: ПИ с идентификатор 53120.45.27 по кадастралната карта на с. Оброчище с код 9630, община Балчик, област Добрич. Разглежданото инвестиционно предложение не попада в защитени територии по смисъла на ЗЗТ, но акваторията попада в в границите на ЗЗ „Батова" с код BG0002082 и ЗЗ „Долината на река Батова" с код BG00000102.

  • 5. Проектни параметри на използванетоо, включително: а)количество на водите; б)индивидуални емисионни ограничения и срока на достигането им - при разрешителните за заустване на отпадъчни води; в)понижение на водното ниво - при разрешителните за водовземане от подземни води; г)възможни промени на температурните характеристики на водното тяло в различните случаи на водоползване: Количеството на водите в язовир Ляхово са определят от естествените хидроложки условия на района. Титуляра няма право за водовземане, а само да ползва водния обект за рибовъдство и спортен риболов. При достигане на водното ниво под мъртвия обем, ще се предприемат действия, вкл. временно спиране на ползването за риборазвъждане. Подточки а/, б/ и в/ са неприложими по отношение ползване на язовира за аквакултури.

  • 6. Условия при които би могло да се предостави правото за използване на водите:

    • 6.1. Забранява се източването на язовира с цел риболов.

    • 6.2. Да не се водовзема от язовира, вкл. за напояване или друго неразрешено водовземане.

    • 6.3. Забранява се изземване на наносни отложения от чашата на язовира.

    • 6.4. Да се осъществява оптимално дейността рибовъдство (хранене и здравословно състояние на рибите) с цел предотвратяване на негативен ефект върху водната система.

    • 6.5. Режима на спортния риболов да се осъществува съгласно „Закона за рибарството и аквакултурите".

    • 6.6. Да се изпълнява стриктно разработения авариен план (съгласуван и утвърден през 2022 г.) за действие при възникване на непредвидими и/или извънредни обстоятелства причинени от природни бедствия или аварийни ситуации по време на ползване на водния обект.

    • 6.7. Да не се извършва засаждане на дървета и храсти, изхвърляне на отпадъци, предмети и други материали в близост до язовира.

    • 6.8. Да се изпълнява собствен мониторинг на екологичното състояние на повърхностните води, като се вземат проби веднъж годишно, в периода 1.06-30.09, водни проби за определяне качеството на водите в язовира, по показатели: разтворен кислород, рН, БПК5, , общ фосфор изразен като ортофосфати (РО4), нитрити, амониеви йони/общо, нейонизиран амоняк и суспендирани вещества. Пробовземането и анализите да се изпълняват от акредитирана лаборатория. Копие от протоколите да се представят в община Балчик и БДЧР в срок до 7 дни от датата на получаване.

    • 6.9. Да се изпълняват разпоредбите на Наредба № 4/20.10.2000 г. за качеството на водите за рибовъдство и за развъждане на черупкови организми.

    • 6.10. Ежегодно до 31 януари на следващата година да титуляра да представя в Община Балчик доклад за изпълнение на условията на разрешителното, неразделна част от който са всички измервания и резултати от извършения мониторинг.

    • 6.11. Да се обследва язовира за наличието на вида „южен гребенест тритон". В случай, че се установи наличието на такъв, се забранява зарибяването на язовира с хищни видове.

    • 6.12. При изпускане на води от язовира при преминаване на високи вълни, при аварийни условия, при извършване на ремонтни работи или при допуснато замърсяване, оператора да уведомява незабавно община Балчик, БДЧР и органите на МВР.

    • 6.13. При извършване на дейността да се спазват изискванията на Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническа и безопасна експлоатация на язовирните стени и на съоръженията към тях, както и на контрол за техническото им състояние. Да се изпълняват предписанията на компетентните органи от проверки на комисиите по чл.212, ал.1 от същата наредба.

    • 6.14. Да се следи за техническото състояние на язовирната стена и съоръженията към нея - непрекъснато наблюдение.

    • 6.15. Да не се допуска разполагането и достъпа на плаващи съдове и съоръжения не разстояние по-малко от 10 пъти височината на стената на малкия язовира. Изключение се допуска за целите на техническата експлоатация на язовира.

    • 6.16. Оператора на язовира да поддържа и осигурява достатъчна проводимост на речното корито на разстояние до 500 м след стената на язовира.

    • 6.17. След язовирната стена да се изпуска минимално водно количество, което е необходимо за функциониране на водните екосистеми. При неблагоприятни хидроложки условия, суша и достигане на мъртвия обем на язовира, оператора да уведоми община Балчик за проверка.

    • 6.18. Да се спазват ограниченията и забраните за извършване на дейности, които могат да доведат до пряко или непряко отвеждане на замърсители и опасни вещества в подземните води.

    • 6.19. Да се спазват забраните и ограниченията на чл. 134, 143 и 146, ал.1 на Закона за водите.

    • 6.20. Да се предвидят мерки за опазване на водите на язовира от замърсяване и увреждане. Да се предвидят мерки за недопускане на влошаване състоянието на повърхностните и подземните води.

    • 6.21. Титуляра на разрешителното е длъжен да допуска по всяко време контролиращия орган до мястото на ползване с оглед извършването на контрол на изпълнението на условията на разрешителното.

    • 6.22. Титуляра на разрешителното е длъжен да представя на контролиращия орган необходимите документи, данни, справки и обяснения, свързани с разрешеното ползване и предмета на проверката.

    • 6.23. Да се уведоми община Балчик и БДЧР при приключване използването на водния обект - в 14-дневен срок преди крайния срок на действие на разрешителното.

  • 7. Място за предоставяне на писмени възражения или предложения от заинтересованите лица:

    На първия етаж в сградата на общинска администрация в рамките на работното време от 8.00 часа до 16.30 часа, на Община Балчик на адрес: п.к. 9600, гр. Балчик, обл. Добрич, пл. „21 -ви септември" № 6.  или на официалния email: mayor@balchik.bg


Съгласно чл. 64, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Закона за водите заинтересованите лица могат да възразят срещу издаването на разрешителното или да предложат условия, при които същото да бъде издадено, с оглед гарантиране на лични или обществени интереси, в 14 дневен срок от обявяването на съобщението.

Прикачени файлове: