ОБЯВЛЕНИЕ

по чл. 26, ал. 3 от Закона за нормативните актове

 

ОТНОСНО: Провеждане на обществена консултация относно Приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местни такси и цени на услуги на територията на община Балчик, приета с Решение № 31 по Протокол № 5 от 22.12.2016 г.


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,


С настоящото уведомяваме гражданите и заинтересованите страни, че ще бъдат проведени обществени консултации под формата на „Писмени консултации" с предмет: Приемане на изменение и допълнение на НАРЕДБА за условията и реда за установяване на жилищни нужди на граждани, за настаняване в общински жилища, ползване и управление на Община Балчик.


1. Становища, мнения и коментари могат да бъдат изпращани, както следва: 

 

На хартиен носител:

  • Адрес: гр. Балчик, пл. „21-септември" № 6, Общински съвет Балчик
  • На вниманието на: Виктор Лучиянов-Председател на ОбС  Балчик

Относно: Обществени консултации по Приемане на изменение и допълнение на НАРЕДБА за условията и реда за установяване на жилищни нужди на граждани, за настаняване в общински жилища, ползване и управление на Община Балчик.

 

По електронен път:

Относно: Приемане на изменение и допълнение на Наредба за изменение и допълнение на НАРЕДБА за условията и реда за установяване на жилищни нужди на граждани, за настаняване в общински жилища, ползване и управление на Община Балчик.

 

2. Форма на обществената консултация - „Писмени консултации"

 

3. Период на консултацията: 30 (тридесет) дни - от 28.06.2024г. до 28.07.204г. вкл.

 

4. Съдържание на документацията: Предложение за изменение и допълнение на НАРЕДБА за условията и реда за установяване на жилищни нужди на граждани, за настаняване в общински жилища, ползване и управление на Община Балчик.

 

5. Място на публикуване на отговори: Официалната страница на Общински съвет-Балчик, където е публикувано настоящото съобщение. Всички граждани, граждански групи и организации могат да изпращат на посочения в съобщението пощенски/електронен адрес своите писмени становища и коментари, които ще бъдат публикувани във вида, в който са постъпили.

Във връзка с горното на основание чл. 26, ал.4 от Закона за нормативните актове предлагам следният Проекта на Наредба за изменение и допълнение на

 

Н А Р Е Д Б А

ЗА

УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИ НУЖДИ НА ГРАЖДАНИ,

ЗА НАСТАНЯВАНЕ В ОБЩИНСКИ ЖИЛИЩА, ПОЛЗВАНЕ И УПРАВЛЕНИЕ НА ОБЩИНА БАЛЧИК

 

Чл. 43. (1) Наемател на общинско жилище, който е настанен в него по административен ред, може да го закупи, ако отговаря на следните условия:

т. 3. Да е наемател на общинско жилище, на основание на настанителна заповед, не по-малко от пет години без прекъсване;


се променя както следва:

 

Чл. 43. (1) Наемател на общинско жилище, който е настанен в него по административен ред, може да го закупи, ако отговаря на следните условия:

т. 3. Да е наемател на общинско жилище, на основание на настанителна заповед, не по-малко от десет години без прекъсване;

Чл.  44.   (3) Цената се определя като данъчната оценка на жилището се увеличава с 20 на сто. При продажба на жилищна сграда с прилежащо дворно място, на наемателя, настанен по административен ред, цената на прилежащото дворно място се определя, като данъчната му оценка се увеличи с 20 на сто;

се променя както следва:

Чл.  44.   (3) Цената се определя като данъчната оценка на жилището се увеличава с 200 /двеста/ на сто. При продажба на жилищна сграда с прилежащо дворно място, на наемателя, настанен по административен ред, цената на прилежащото дворно място се определя, като данъчната му оценка се увеличи с 200 /двеста/ на сто;

М О Т И В И

1.   Причини, налагащи изменение и допълнение на наредбата: Актуализация и осъвременяване разпоредбите на Наредба за условията и реда за установяване на жилищни нужди на граждани, за настаняване в общински жилища, ползване и управление на Община Балчик относно продажните цени на общински жилища и съобразяването им с тези на цените имотите в Община Балчик. Осигуряване на средства от продажбата на общински жилища в бюджета на общината, което ще създаде  благоприятни условия за развитие и подобряване на качеството на живот на гражданите на гр. Балчик. Освен това, съгласно изнесени данни на Националния статистически институт е налице средно годишната инфлация за периода януари-декември 2023г. спрямо периода януари-декември, възлиза на 9.5 %.

2.   Цели, които се поставят с предлаганият проект на Наредбата: Целта на проекта за изменение на Наредбата е да се приведе нормативният акт в съответствие със законовите изисквания от по висока степен, приложими при продажба на общински жилища. Отделно от това направеното предложение за изменение цели усъвършенстване на настоящата уредба, чрез създаването на ясна и конкретна регламентация на обществените отношения възникващи по повод  продажбата на общински жилища, която да съответства на нормите на действащото законодателство, при облекчени административни процедури, целесъобразно и законосъобразно разпореждане с наличния жилищен фонд. Не на последно място, е осигуряване на средства от продажбата на общински жилища в бюджета на общината, което ще създаде  благоприятни условия за развитие и подобряване на качеството на живот на гражданите на гр. Балчик.

3.   Очаквани резултати от приемането на предлагания проект на Наредба: Подобряване управлението на общинските жилища, като се спазват условията и реда за тяхната продажбата.

4.   Финансови средства, необходими за прилагането на Наредбата: За прилагането на нормативния акт не се необходими финансови средства.

5.   Анализ за съответствие с правото на Европейския съюз: Предлаганият проект на Наредба е разработен в съответствие с европейското законодателство, Европейската харта за местно самоуправление и директивите на Европейската общност, свързани с тази материя. Предлаганият проект не противоречи на действащата нормативна база и е в синхрон със законовите норми.



ВИКТОР ЛУЧИЯНОВ,

Председател на

ОбС-Балчик