• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста


ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - БАЛЧИК

 

П Р О Т О К О Л

№ 8

от заседание на Общински съвет - Балчик,

проведено на 22 февруари 2024 година


На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от ЗМСМА, във връзка с чл.55, ал.2, т. 1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет Балчик, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация  на 22 февруари  2024 година от 09.ºº часа, в залата на Общинска администрация, първи етаж, ще се проведе извънредно  заседание на Общински съвет - Балчик,

Г-н Илиян Станоев  - председателстващ на ОбС: Уважаема г-жо Секретар, уважаеми  зам. кметове, уважаеми дами и господа общински съветници, уважаеми кметове на населени места и кметски наместници, в залата присъстват 19 Общински съветници, имаме необходимия кворум, поради неотложни причини председателя на Общински съвет г-н Виктор Лучиянов отсъства и затова  откривам днешното заседание на ОбС. Обявеният дневен ред е от 2 точки. Постъпили са  пет допълнителни точка:


 Вземане на Решение на общински съвет за удължаване на срока на Договор подписан между Община Балчик и „Фонд за органите на местното самоуправление в България -  ФЛАГ" ЕАД.

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

Отпускане на средства за изграждане на санитарни помещения, довършване на оградата и изграждане на декоративни пътеки в градината на джамията в гр. Балчик

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

 Кандидатстване на Община Балчик по Проект "Красива България", мярка М01 „Подобряване на обществената среда в населените места" с обект „Траурен дом находящ се  в Поземлен имот 02508.542.229, област Добрич, Община Балчик, гр. Балчик, м. с. Момчил"

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

Избиране заместник на председателя на Общински съвет - Балчик за извънредно заседание на 22.02.2024 г.

Вносител: Галин Началников - общински съветник:

Участие в редовно заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация в обособената територия, обслужвана от „ВиК Добрич" АД гр.Добрич на 22.03.2024г.

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик


Имате думата за изменение и допълнение на Дневния ред. Моля колеги да гласуваме с вдигане на ръка за включване на пет допълнителни точки в Дневния ред, има предложение точка 6 да стане т.1 , моля да гласуваме с вдигане на ръка:

 „За" - 16 „Против" - 2; „Въздържали се" - 0;

Г-н Илиян Станоев  - председателстващ на ОбС: Приема се, точка 6 да става т.1. Преминаваме към гласуване с вдигане на ръка за т.3:

„За" - 14 „Против" - 2; „Въздържали се" - 2;

Г-н Илиян Станоев  - председателстващ на ОбС: Приема се. Преминаваме към гласуване с вдигане на ръка за т.4 за включване в Дневния ред::

„За" - 14 „Против" - 2; „Въздържали се" - 2;

Г-н Илиян Станоев  - председателстващ на ОбС: Приема се. Преминаваме към гласуване с вдигане на ръка за т.5 за включване в Дневния ред::

„За" - 16 „Против" - 2; „Въздържали се" - 0;

Г-н Илиян Станоев  - председателстващ на ОбС: Приема се. Преминаваме към гласуване с вдигане на ръка за т.6 за включване в Дневния ред::

Предлагам да гласуваме целия дневния ред, който е от 7 точки:

 „За" - 19.; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0,

Дневният ред е приет.


.Д н е в е н  р е д:

1. Избиране заместник на председателя на Общински съвет - Балчик за извънредно заседание на 22.02.2024 г.

Вносител: Галин Началников - общински съветник:

2. Утвърждаване броя на кметствата и кметските наместници на територията на община Балчик и определяне на правомощията им за мандат 2023-2027г.

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

3. Вземане на Решение на общински съвет за удължаване на срока на Договор подписан между Община Балчик и „Фонд за органите на местното самоуправление в България -  ФЛАГ" ЕАД.

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

4. Отпускане на средства за изграждане на санитарни помещения, довършване на оградата и изграждане на декоративни пътеки в градината на джамията в гр. Балчик

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

5. Кандидатстване на Община Балчик по Проект "Красива България", мярка М01 „Подобряване на обществената среда в населените места" с обект „Траурен дом находящ се  в Поземлен имот 02508.542.229, област Добрич, Община Балчик, гр. Балчик, м. с. Момчил"

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

6. Участие в редовно заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация в обособената територия, обслужвана от „ВиК Добрич" АД гр.Добрич на 22.03.2024г.

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

7. Разни.

 

Г-н Илиян Станоев - водещ заседание на ОбС: По първа точка от дневния ред - Избиране заместник на председателя на Общински съвет - Балчик за извънредно заседание на 22.02.2024 г.., давам думата на вносителя г-н Галин Началников - вносител на предложението:

 

По първа точка от дневния ред:

 

Г-н Галин Началников - общински съветник: Колеги по първа точка  - Във връзка с отсъствието на Председателя на Общински съвет - Балчик поради лични причини, е възникнала необходимостта за избиране на негов заместник за провеждането на извънредно заседание на 22.02.2024 г. Предвид на това и съгласно разпоредбата чл. 24, ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка с чл. 14, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Балчик, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация (ПОДОбСНКВОбА) (приет с Решение № 28 Протокол № 5 от 21.12.2023 г.), предлагам за негов заместник да бъде избран г-н Илиян Станоев със следното:

РЕШЕНИЕ!


„Съгласно разпоредбата чл. 24, ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка с чл. 14, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Балчик, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация (ПОДОбСНКВОбА) (приет с Решение № 28 Протокол № 5 от 21.12.2023 г.), избира за негов заместник на днешното извънредно заседание да бъде г-н Илиян Станоев.

Г-н Илиян Станоев - председателстващ на ОбС:Благодаря ви, колеги моля имате думата  по точката,  за мнения, изказвания и предложения. Ако няма моля който е „За" да гласува с вдигане на ръка:


Гласували със „За" - 16; „Против" - 2; „Въздържали се" - 0;

Точката е приета.

РЕШЕНИЕ № 72: Общински съвет -  Балчик:

„Съгласно разпоредбата чл. 24, ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка с чл. 14, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Балчик, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация (ПОДОбСНКВОбА) (приет с Решение № 28 Протокол № 5 от 21.12.2023 г.), избира за негов заместник на днешното извънредно заседание да бъде г-н Илиян Станоев.

Г-н Илиян Станоев - председателстващ на ОбС: Благодаря ви господин Началников, по втора  точка от дневния ред - Утвърждаване броя на кметствата и кметските наместници на територията на община Балчик и определяне на правомощията им за мандат 2023-2027г. - давам думата на г-жа Къймет Тургут - Секретар на Община Балчик:


По втора точка от дневния ред:

 

Г-жа Къймет Тургут - Секретар на Община Балчик: Уважаеми колеги, по силата на разпоредбата на § 67 от Преходните и Заключителни разпоредби на  Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс в сила от 01.05.2021 г. (Обн. ДВ. бр.36 от 1 Май 2021 г., изм. ДВ. бр.58 от 13 Юли 2021 г.) в населените места, които към деня на обнародването на Указа на Президента на републиката за насрочване на общи избори за общински съветници и за кметове отговарят на изискванията на чл. 14 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България (население над 100 души), придобиват статут на кметство и в тях се произвеждат избори за кметове на кметства едновременно с произвеждането на общи избори за общински съветници и за кметове.

В резултат на автоматичното действие на закона, се измени статута на досегашните кметски наместничества в с.Бобовец, с.Дропла, с.Дъбрава, с.Змеево, с.Кремена, с.Преспа, с.Рогачево, с.Царичино и с.Църква и те придобиха статут на кметство.

На 29.10.2023 г. в тези населени места бяха произведени избори за кмет на кметство. В резултат на това броят на кметствата на територията на община Балчик се увеличи от 8 на 17 кметства. Тази промяна трябва да бъде отразена в новата численост и структура на община Балчик и да бъде утвърдена от Общинския съвет.

Съгласно чл.46а, ал.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), в населените места, които не са административен център на кметства, кметът на общината може да назначи за срока на мандата кметски наместници в съответствие с утвърдената численост и структура на общинската администрация. Кметските наместници към датата на назначаването им трябва да отговарят на условията по чл. 397, ал. 1 от Изборния кодекс, а именно: да са български граждани, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място.

Предлагам Общински съвет Балчик да утвърди кметски наместници за срока на мандат 2023-2027 г. в следните населени места на територията на община Балчик:  с.Тригорци и с.Храброво.

Мотиви: С изменението на ЗАТУРБ се промени статуса на населените места, което трябва да намери отражение в новата численост и структура на Общинска администрация Балчик. От 11 кметски наместничества, 9 придобиха статут на кметства и правомощията на кметовете на кметства са детайлно уредени в ЗМСМА.

С назначаването на кметски наместници в населените места, които нямат статут на кметство, ще се създаде възможност за ефективно местно самоуправление - по-добро и качествено обслужване, бързо и навременно реагиране и разрешаване на възникнали проблеми и задоволяване на различните потребности на населението.
Предвид гореизложеното предлагам Общински съвет- Балчик да приеме следното

Р Е Ш Е Н И Е :

На основание чл. 21, ал. 1, т. 2 и чл.46а, ал.4 от Закон за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с чл.14 от Закон за административно-териториалното устройство на Република България  и Докладна записка от Кмета на община Балчик, Общински съвет - Балчик

 

Р Е Ш И :

1. За срока на мандат 2023-2027 г. утвърждава 17 кметства (с.Безводица, с.Бобовец, с.Гурково, с.Дропла, с.Дъбрава, с.Змеево, с.Кранево, с.Кремена, с.Ляхово, с.Оброчище, с.Преспа, с.Рогачево, с.Сенокос, с.Соколово, с.Стражица, с.Царичино и с.Църква) и 2 кметски наместничества (с.Тригорци и с.Храброво) в структурата на Общинска администрация Балчик.

2. В съответствие с утвърдената численост и структура, утвърждава кметски наместници в следните населени места - с.Тригорци и с.Храброво.

3. Определя правомощията на кметските наместници, както следва:

3.1. Изпълнява бюджета на общината в частта му за населеното място;

3.2. Организира провеждането на благоустройствени, комунални и други мероприятия;

3.3. Отговаря за стопанисването на определени от общинския съвет обекти на общинската собственост;

3.4. Приема мерки за подобряване и възстановяване на околната среда и организира охраната на полските имоти;

3.5. Води регистрите на населението и за гражданското състояние и изпраща актуализационни съобщения до ЕСГРАОН;

3.6. Осигурява спазването на обществения ред;

3.7. Осигурява извършването на административни услуги на физически и юридически лица;

3.8. Организира и ръководи защитата на населението при бедствия и аварии;

3.9. Организира изпълнението на актовете на общинския съвет и на кмета на общината, отнасящи се до територията на наместничеството;

3.10. Извършва връчването на документи, изпратени от компетентен съд, прокуратура, община и други държавни органи, съгласно изискванията на действащото законодателство;

3.11. Може да участва в заседанията на Общински съвет с право на съвещателен глас. Изслушва се задължително при обсъждане на въпроси, отнасящи се до съответното населено място.

3.12. Изпълнява функции, възложени му от кмета на общината.

Г-н Илиян Станоев - председателстващ на ОбС:   Благодаря ви г-жо Секретарколеги моля ако няма други въпроси да преминем към  поименно гласуване на  проекта:


1. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

2. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

3. Велко Георгиев Михайлов                            „За"

4. Виктор Лучиянов Митраков                          „Отсъства"

5. Владимир Бориславов Лафазански               „Не гласува"

6. Галина Гаврилова Димитрова                       „За"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Джем Салим Акиф                                         „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „За"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Илиян Стефанов Станоев                            „За"

13. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

14. д-р Маргарита Калинова Вичева                „За"

15. Мелих Мехмедов Хаджиев                          „За"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „За"

18. д-р Парсек Саркис Салбашян                      „Не гласува"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „Отсъства"

21.  Христо Петров  Христов                             „Отсъства"

Гласували със „За" - 14; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0; „Не гласували" - 2;

Точката е приета

РЕШЕНИЕ № 73: На основание чл. 21, ал. 1, т. 2 и чл.46а, ал.4 от Закон за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с чл.14 от Закон за административно-териториалното устройство на Република България  и Докладна записка от Кмета на община Балчик, Общински съвет - Балчик:

1. За срока на мандат 2023-2027 г. утвърждава 17 кметства (с.Безводица, с.Бобовец, с.Гурково, с.Дропла, с.Дъбрава, с.Змеево, с.Кранево, с.Кремена, с.Ляхово, с.Оброчище, с.Преспа, с.Рогачево, с.Сенокос, с.Соколово, с.Стражица, с.Царичино и с.Църква) и 2 кметски наместничества (с.Тригорци и с.Храброво) в структурата на Общинска администрация Балчик.

2. В съответствие с утвърдената численост и структура, утвърждава кметски наместници в следните населени места - с.Тригорци и с.Храброво.

3. Определя правомощията на кметските наместници, както следва:

3.1. Изпълнява бюджета на общината в частта му за населеното място;

3.2. Организира провеждането на благоустройствени, комунални и други мероприятия;

3.3. Отговаря за стопанисването на определени от общинския съвет обекти на общинската собственост;

3.4. Приема мерки за подобряване и възстановяване на околната среда и организира охраната на полските имоти;

3.5. Води регистрите на населението и за гражданското състояние и изпраща актуализационни съобщения до ЕСГРАОН;

3.6. Осигурява спазването на обществения ред;

3.7. Осигурява извършването на административни услуги на физически и юридически лица;

3.8. Организира и ръководи защитата на населението при бедствия и аварии;

3.9. Организира изпълнението на актовете на общинския съвет и на кмета на Общината, отнасящи се до територията на наместничеството;

3.10. Извършва връчването на документи, изпратени от компетентен съд, прокуратура, община и други държавни органи, съгласно изискванията на действащото законодателство;

3.11. Може да участва в заседанията на Общински съвет с право на съвещателен глас. Изслушва се задължително при обсъждане на въпроси, отнасящи се до съответното населено място.

3.12. Изпълнява функции, възложени му от кмета на Общината.

Г-н Илиян Станоев - председателстващ на ОбС: Благодаря ви, колеги продължаваме към трета точка от дневния ред - Вземане на Решение на общински съвет за удължаване на срока на Договор подписан между Община Балчик и „Фонд за органите на местното самоуправление в България -  ФЛАГ" ЕАД, давам думата на г-жа Къймет Тургут - Секретар на Община Балчик:


По трета точка от дневния ред:

 

Г-жа Къймет Тургут - Секретар на Община Балчик: Уважаеми господин председател, уважаеми общински съветници, на основание решение № 606 от 13 юни 2019г., на Общински съвет Балчик, бе сключен договор между Община Балчик и „Фонд за органите на местното самоуправление в България- ФЛАГ„ЕАД  № 1099/12.08.2019г., за кредит в размер на 1 277 367,00лева за покриване  на допустими разходи по Договор за БФП РД-02-29-38/26.02.2019г., и №156725/28.12.2018г., за  проект „ Синергия на природата и културата-потециал за развитие  на Трансграничния регион", финансиран от Оперативна програма (ОП) - програма за Трансгранично сътрудничество INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020г.

Съгласно договора с „ФЛАГ" ЕАД, Община Балчик подписа анекси за удължаване срокът на погасяване на кредита до 25.03.2024г.

           В пред вид на това, че с решение №205 от 25.11.2020г., решение №431 от 25.11.2021г., решение №475 от 24.02.2022г.., решение №593 от 23.09.2022г., решение №698 от 23.02.2023г., и решение №806 от 27.07.2023г.,  предстои подписване на анекс с ФЛАГ ЕАД за удължаване срока на погасяване на остатъка от главницата в размер на 460 078,08 лева с още шест месеца.

Тъй като нашите опасения са, че до 25.03.2024г., няма да ни бъдат възстановени извършените и разплатени разходи по проекта.

         На основание чл. 21, ал. 1, т. 10 и т. 24 от ЗМСМА, във връзка с чл. 17, ал. 1,т.5 от Закона за общинския дълг, предлагам на Общински съвет - Балчик, предлагам на Вашето внимание следният проект за:


РЕШЕНИЕ


1.Общински съвет Балчик изменя т. 1 от Решение 606 по Протокол № 41 от 13.06.2019 година, точка 1 от Решение 205 по Протокол №15 от 25.11.2020г.,   точка 1 от Решение 383 по Протокол №24 от 29.07.2021г., точка 1 от Решение 475 по Протокол №30 от 24.02.2022г., точка 1 от Решение 593 по Протокол №36 от23.09.2022г.,точка 1 от  Решение№698 по Протокол№41от 23.02.2023г., и точка 1 от Решение № 806 по Протокол №46 от 27.07.2023г.,за сключване на договор с Фонд „ФЛАГ" за изпълнение на одобрения по ТГС „2007-2013г." Договор за БФП РД-02-29-38/26.02.2019г., и №156725/28.12.2018г., за  проект„ Синергия на природата и културата-потенциал за развитие  на Трансграничния регион", финансиран от Оперативна програма (ОП) - програма за Трансгранично сътрудничество INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020г., в частта:

•       Условия за погасяване:

-  Срок на погасяване - до 25.09.2024г., с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване.

2.Задължавам кмета на Общината да предприеме последващи действия за изпълнение на решението.


Г-н Илиян Станоев - председателстващ на ОбС: Благодаря виколеги моля ако няма други въпроси да преминем към  поименно гласуване на  проекта:

1. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

2. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

3. Велко Георгиев Михайлов                            „Отсъства"

4. Виктор Лучиянов Митраков                          „Отсъства"

5. Владимир Бориславов Лафазански               „Не гласува"

6. Галина Гаврилова Димитрова                       „За"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Джем Салим Акиф                                         „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „За"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Илиян Стефанов Станоев                            „За"

13. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

14. д-р Маргарита Калинова Вичева                „Отсъства"

15. Мелих Мехмедов Хаджиев                          „Отсъства"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „За"

18. д-р Парсек Саркис Салбашян                      „Не гласува"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „Отсъства"

21.  Христо Петров  Христов                             „Отсъства"

Гласували със „За" - 13; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0; „Не гласували" - 2;

Точката е приета

РЕШЕНИЕ № 74: На основание чл. 21, ал. 1, т. 10 и т. 24 от ЗМСМА, във връзка с чл. 17, ал. 1,т.5 от Закона за общинския дълг, Общински съвет - Балчик:

1.Общински съвет Балчик изменя т. 1 от Решение 606 по Протокол № 41 от 13.06.2019 година, точка 1 от Решение 205 по Протокол №15 от 25.11.2020г.,   точка 1 от Решение 383 по Протокол №24 от 29.07.2021г., точка 1 от Решение 475 по Протокол №30 от 24.02.2022г., точка 1 от Решение 593 по Протокол №36 от23.09.2022г.,точка 1 от  Решение№698 по Протокол№41от 23.02.2023г., и точка 1 от Решение № 806 по Протокол №46 от 27.07.2023г.,за сключване на договор с Фонд „ФЛАГ" за изпълнение на одобрения по ТГС „2007-2013г." Договор за БФП РД-02-29-38/26.02.2019г., и №156725/28.12.2018г., за  проект„ Синергия на природата и културата - потенциал за развитие  на Трансграничния регион", финансиран от Оперативна програма (ОП) - програма за Трансгранично сътрудничество INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020г., в частта:

•       Условия за погасяване:

-  Срок на погасяване - до 25.09.2024г., с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване.

2.Задължавам кмета на Общината да предприеме последващи действия за изпълнение на решението.

Г-н Илиян Станоев - председателстващ на ОбС: Колеги продължаваме към четвърта точка от дневния ред- Отпускане на средства за изграждане на санитарни помещения, довършване на оградата и изграждане на декоративни пътеки в градината на джамията в гр. Балчик, давам думата на   г-жа Къймет Тургут - Секретар на Община Балчик:


По четвърта точка от дневния ред:

Г-жа Къймет Тургут - Секретар на Община Балчик: Уважаеми господин председател, уважаеми общински съветници, във връзка с постъпила молба от районния мюфтия Акиф Акифов с вх.№ 24-Бч-02159 от 09.02.2024 г., предлагам следния проект за:

Р Е Ш Е Н И Е

                                                 

На основание чл.21, ал.1, т.6 от ЗМСМА, в съответствие с чл.125 от ЗПФ и чл.27 от Наредбата за условията и реда  за съставянето на бюджетна прогноза за следващите три години и съставянето, изпълнението и отчитането на общинския бюджет:

1.Общински съвет Балчик дава съгласието си да бъдат отпуснати средства в размер на 25 000 лева от местния бюджет с които да се изградят санитарни помещения в джамията в гр. Балчик, както и за довършване на част от оградата и изграждане на декоративни пътеки в градината.

2.Средствата да бъдат отпуснати от заложения резерв за 2024 г. в местни дейности.

3.Задължава кмета на Общината да предприеме последващи действия за изпълнение на решението.


Г-н Илиян Станоев - председателстващ на ОбС:    Благодаря виколеги  имате ли въпроси към точката, моля ако няма други въпроси да преминем към  поименно гласуване на  проекта:


1. Атанас Илиев Атанасов                                 „Не гласува"

2. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

3. Велко Георгиев Михайлов                            „Отсъства"

4. Виктор Лучиянов Митраков                          „Отсъства"

5. Владимир Бориславов Лафазански               „Не гласува"

6. Галина Гаврилова Димитрова                       „За"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Джем Салим Акиф                                         „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „За"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Илиян Стефанов Станоев                            „За"

13. Кирил Йорданов Кирев                                „Отсъства"

14. д-р Маргарита Калинова Вичева                „Отсъства"

15. Мелих Мехмедов Хаджиев                          „За"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „За"

18. д-р Парсек Саркис Салбашян                      „Не гласува"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „Отсъства"

21.  Христо Петров  Христов                             „Отсъства"

Гласували със „За" - 12; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0; „Не гласували" - 3;

Точката е приета

РЕШЕНИЕ № 75 На основание чл.21, ал.1, т.6 от ЗМСМА, в съответствие с чл.125 от ЗПФ и чл.27 от Наредбата за условията и реда  за съставянето на бюджетна прогноза за следващите три години и съставянето, изпълнението и отчитането на общинския бюджет:

1.Общински съвет Балчик дава съгласието си да бъдат отпуснати средства в размер на 25 000 лева от местния бюджет с които да се изградят санитарни помещения в джамията в гр. Балчик, както и за довършване на част от оградата и изграждане на декоративни пътеки в градината.

2.Средствата да бъдат отпуснати от заложения резерв за 2024 г. в местни дейности.

3.Задължава кмета на Общината да предприеме последващи действия за изпълнение на решението.

Г-н Илиян Станоев - председателстващ на ОбС:  Колеги продължаваме към пета точка от дневния ред - Кандидатстване на Община Балчик по Проект "Красива България", мярка М01 „Подобряване на обществената среда в населените места" с обект „Траурен дом находящ се  в Поземлен имот 02508.542.229, област Добрич, Община Балчик, гр. Балчик, м. с. Момчил", давам думата на г-жа Къймет Тургут - Секретар на Община Балчик:


По пета точка от дневния ред:

 

Г-жа Къймет Тургут - Секретар на Община Балчик: Уважаеми господин председател, уважаеми общински съветници, Община Балчик подготвя проекто-предложение по проект "Красива България", който е част от програмата на Министерство на труда и социалната политика за намаляване на безработицата и стимулиране на заетостта в страната и ежегодно се финансира от програмния бюджет на Националния план за действие по заетостта.

В проекта на Община Балчик, подготвян за кампания 2024 г. по Проект „Красива България" е предвидено да бъде изграден обект „Траурен дом находящ се  в Поземлен имот 02508.542.229, област Добрич, община Балчик, гр. Балчик, м. с. Момчил". Проектното решение предвижда изграждането на едноетажна сграда, разположена в източната част на ПИ с идентификатор 02508.542.229 по КК на гр. Балчик, обл. Добрич. Сградата е решена функционално като Траурен дом за поклонения. Има два входа -от север-за за достъп на посетители и от юг-за внасяне на покойници. В сградата са разположени обширно входно фоайе, ритуална зала с подиум, места за опечалените и пространство за присъстващи на ритуала, офис за служител по ритуала, склад, санитарен възел с две клетки, преддверие и хладилна камера за временен престой, решена в южния вход. Камерата се оборудва като комплексна доставка.

Фасадите са строги, решени с пестеливи изразни средства, съответстващи на функцията на сградата. Северозападната фасада, в частта на ритуалната зала е приложен ритъм от вертикални отвори -дограма, изработени от PVC. Другите плътни части на фасадата са третирани с бяла и имитация на бетон мазилка , върху изолация от ефективен топлоизолационен материал- с EPS с дебелина 12 см. Дограмата ще е с поет камерни PVC профили, остъклени с двоен стъклопакет. Предвидена е топлоизолация на пода XPS дебелина 4 см. Над покритието се полага топлоизолация от XPS дебелина 12 см след оформяне на наклона. Конструктивно сградата е проектирана с монолитен стоманобетонов скелет от колони, греди. Плоча и тухлени стени-ограждащи и преградни. Покривът е плосък, тип „топъл" с топло и хидроизолация. Отводняването е външно с водоприемни олуци и PVC тръби. Финансовата рамка на всяко проекто-предложение по мярка М01 на проект "Красива България" е следната: - обща стойност на бюджета за едно проекто-предложение е минимум 80 000 лв. с ДДС и максимум 500 000 лв. с ДДС,  съфинансираща вноска от кандидата - минимум 50% от общата стойност на бюджета, като финансирането от Проект „Красива България" /ПКБ/ - максимум 150 000 лв. с ДДС. Стойността проектното предложение за обект „Траурен дом находящ се  в Поземлен имот 02508.542.229, област Добрич, община Балчик, гр. Балчик, м. с. Момчил" с ДДС е 389 030,00 лв. (триста осемдесет и девет хиляди  и тридесет лева). Съгласно финансовата рамка на ПКБ съфинансирането от Община Балчик трябва да бъде  в размер на 239 253,00 лв. (двеста тридесет и девет хиляди двеста петдесет и три лева) с ДДС или 61.50 % от общата  стойност. Във връзка с гореизложеното и на основание чл. 87, ал.1 от ПОДОбСНКВОбА, предлагам на вашето внимание  следното

ПРОЕКТО-РЕШЕНИЕ:

 

На основание чл. 21, ал. 2, във връзка с ал. 1, т. 12 и т. 23 от ЗМСМА и във връзка с кандидатстването на Община Балчик по Проект "Красива България", мярка М01 „Подобряване на обществената среда в населените места" с обект „Траурен дом находящ се  в Поземлен имот 02508.542.229, област Добрич, Община Балчик, гр. Балчик, м. с. Момчил", Общински съвет - Балчик:

1.  Дава съгласие Община Балчик да кандидатства по Проект "Красива България" и да реализира обект „Траурен дом находящ се  в Поземлен имот 02508.542.229, област Добрич, община Балчик, гр. Балчик, м. с. Момчил" на стойност с ДДС 389 030,00 лв. (триста осемдесет и девет хиляди  и тридесет лева).

2. Дава съгласие за съфинансиране на проекта в размер на 239 253,00 лв. (двеста тридесет и девет хиляди двеста петдесет и три лева) с ДДС или 61.50 % от общата му стойност, от бюджета на Община Балчик.

3. Дава съгласие за извършване на предвидените по проекта дейности върху активите, собственост на Община Балчик.

4. Общински съвет Балчик упълномощава Кмета на Община Балчик да извърши всички последващи правни и фактически действия за изпълнение на решението.

Г-н Илиян Станоев - председателстващ на ОбС: Благодаря ви, колеги моля да преминем към поименно  гласуване на  предложението:

1. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

2. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

3. Велко Георгиев Михайлов                            „Отсъства"

4. Виктор Лучиянов Митраков                          „Отсъства"

5. Владимир Бориславов Лафазански               „Не гласува"

6. Галина Гаврилова Димитрова                       „За"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Джем Салим Акиф                                         „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „За"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Илиян Стефанов Станоев                            „За"

13. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

14. д-р Маргарита Калинова Вичева                „Отсъства"

15. Мелих Мехмедов Хаджиев                          „За"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „За"

18. д-р Парсек Саркис Салбашян                      „Не гласува"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „Отсъства"

21.  Христо Петров  Христов                             „Отсъства"

Гласували със „За" - 14; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0; „Не гласували" - 2;

Точката е приета

РЕШЕНИЕ № 76: На основание чл. 21, ал. 2, във връзка с ал. 1, т. 12 и т. 23 от ЗМСМА и във връзка с кандидатстването на Община Балчик по Проект "Красива България", мярка М01 „Подобряване на обществената среда в населените места" с обект „Траурен дом находящ се  в Поземлен имот 02508.542.229, област Добрич, Община Балчик, гр. Балчик, м. с. Момчил", Общински съвет - Балчик:

1.  Дава съгласие Община Балчик да кандидатства по Проект "Красива България" и да реализира обект „Траурен дом находящ се  в Поземлен имот 02508.542.229, област Добрич, община Балчик, гр. Балчик, м. с. Момчил" на стойност с ДДС 389 030,00 лв. (триста осемдесет и девет хиляди  и тридесет лева).

2. Дава съгласие за съфинансиране на проекта в размер на 239 253,00 лв. (двеста тридесет и девет хиляди двеста петдесет и три лева) с ДДС или 61.50 % от общата му стойност, от бюджета на Община Балчик.

3. Дава съгласие за извършване на предвидените по проекта дейности върху активите, собственост на Община Балчик.

4. Общински съвет Балчик упълномощава Кмета на Община Балчик да извърши всички последващи правни и фактически действия за изпълнение на решението.

Г-н Илиян Станоев - председателстващ на ОбС:   Колеги продължаваме към шеста точка от дневния ред Участие в редовно заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация в обособената територия, обслужвана от „ВиК Добрич" АД гр.Добрич на 22.03.2024г.;, давам думата на г-жа Къймет Тургут - Секретар на Община Балчик:


По шеста точка от дневния ред:

 

Г-жа Къймет Тургут - Секретар на Община Балчик: Уважаеми господин председател, уважаеми общински съветници, на 22.03.2024 г. от 10:00 часа в зала „Пресцентър" на Областна администрация Добрич ще се проведе редовно заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация в обособената територия, обслужвана от „ВиК Добрич" АД гр.Добрич, при следния дневен ред:

1 .Приемане на годишен отчет за дейността на Асоциацията по ВиК-Добрич за 2023 г. в изпълнение на чл. 198в, ал.4, т.4, т. 10 от Закона за водите и чл.9, ал.2 от ПОДАВиК.

Приемане на отчет за изпълнение на бюджета на Асоциацията по ВиК- Добрич за 2023 г. в съответствие с чл.9, ал.2 от ПОДАВиК.

Приемане на бюджета на Асоциацията по ВиК-Добрич за 2024 г.

4.Одобряване на подробна инвестиционна програма на ВиК оператора - „ВиК Добрич" АД гр.Добрич за текущата 2024г. на основание чл.ЗЗа от ПОДАВиК, както и приемане за сведение на планираните инвестиции по ПИП за 2025 и 2026г.

5. Други.

Актуалното разпределение на гласовете на членовете на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „ВиК Добрич" АД гр.Добрич, определено по реда на чл.198в, ал.8 от Закона за водите и чл.8, ал.2, 3 и 4 от Правилника за организацията и дейността на Асоциациите по водоснабдяване и канализация е както следва за община Балчик е 6,91%.

Във връзка с гореизложеното, на основание чл.45, ал.1 и чл.87, ал.1 от ПОДОбСНКВОбА, предлагам на вашето внимание следното:



ПРОЕКТО - РЕШЕНИЕ:

На основание чл.198е, ал.5 от Закона за водите и във връзка с чл.21, ал.1, т.23 и ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Общински съвет - Балчик.

РЕШИ:

Съгласува следната позиция на община Балчик по точките от дневния ред на редовното заседание на Асоциацията, както следва:

Дава мандат на упълномощения представител г-н Димитрин Димитров- заместник-кмет с ресор "Устройство на територията, туризъм, еврофондове, международно сътрудничество и екология" в община Балчик да гласува според настоящото решение.

При невъзможност за присъствие на основния упълномощен представител, определя за резервен член - инж.Пламен Сидеров Тодоров - старши специалист в отдел „Инвестиционна дейност и контрол" в община Балчик.

Съгласува следната позиция на община Балчик по предложените решения:

По т.1 от дневния ред: Изразява съгласие за Приемане на годишен отчет за дейността на Асоциацията по ВиК-Добрич за 2023 г. в изпълнение на чл. 198в, ал.4, т.4, т. 10 от Закона за водите и чл.9, ал.2 от ПОДАВиК.

По т.2 от дневния ред: Изразява съгласие за Приемане на отчет за изпълнение на бюджета на Асоциацията по ВиК-Добрич за 2023 г. в съответствие с чл.9, ал.2 от ПОДАВиК.

По т.З от дневния ред: Изразява съгласие за Приемане на бюджета на Асоциацията по ВиК-Добрич за 2024 г.

По т.4 от дневния ред: Изразява съгласие за Одобряване на подробна инвестиционна програма на ВиК оператора - „ВиК Добрич" АД гр.Добрич за текущата 2024г. на основание чл.ЗЗа от ПОДАВиК, както и приемане за сведение на планираните инвестиции по ПИП за 2025 и 2026г.

По т.5 от дневния ред: При поставяне на допълнителни въпроси на заседанието, упълномощеният представител да приема предложенията към същите за информация, като при необходимост да гласува, както намери за добре и с оглед запазване интереса на община Балчик.

Приложение: Писмо с вх.№23-БЧ-02460/19.02.2024 г.


Г-н Илиян Станоев - председателстващ на ОбС: Благодаря ви, колеги, моля ако няма  въпроси, да преминем към  поименно гласуване на  предложението:


1. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

2. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

3. Велко Георгиев Михайлов                            „Отсъства"

4. Виктор Лучиянов Митраков                          „Отсъства"

5. Владимир Бориславов Лафазански               „Не гласува"

6. Галина Гаврилова Димитрова                       „За"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Джем Салим Акиф                                         „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „Не гласува"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Илиян Стефанов Станоев                            „За"

13. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

14. д-р Маргарита Калинова Вичева                „Отсъства"

15. Мелих Мехмедов Хаджиев                          „За"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „За"

18. д-р Парсек Саркис Салбашян                      „Не гласува"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „Отсъства"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „Отсъства"

21.  Христо Петров  Христов                             „Отсъства"

Гласували със „За" - 12; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0; „Не гласували" - 3;

Точката е приет.

РЕШЕНИЕ № 77: На основание чл.198е, ал.5 от Закона за водите и във връзка с чл.21, ал.1, т.23 и ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Общински съвет - Балчик:

Съгласува следната позиция на Община Балчик по точките от дневния ред на редовното заседание на Асоциацията, както следва:

1.Дава мандат на упълномощения представител г-н Димитрин Димитров- заместник-кмет с ресор "Устройство на територията, туризъм, еврофондове, международно сътрудничество и екология" в община Балчик да гласува според настоящото решение.

 1.1.При невъзможност за присъствие на основния упълномощен представител,
определя за резервен член - инж. Пламен Сидеров Тодоров - старши специалист в
отдел „Инвестиционна дейност и контрол" в община Балчик.

2.Съгласува следната позиция на Община Балчик по предложените решения:

2.1.По т.1 от дневния ред: Изразява съгласие за Приемане на годишен отчет за дейността на Асоциацията по ВиК-Добрич за 2023 г. в изпълнение на чл.198в, ал.4, т.4, т.10 от Закона за водите и чл.9, ал.2 от ПОДАВиК.

2.2.По т.2 от дневния ред: Изразява съгласие за Приемане на отчет за изпълнение на бюджета на Асоциацията по ВиК-Добрич за 2023 г. в съответствие с чл.9, ал.2  от ПОДАВиК.

2.3.По т.3 от дневния ред: Изразява съгласие за Приемане на бюджета на Асоциацията по ВиК-Добрич за 2024 г.

2.4.По т.4 от дневния ред: Изразява съгласие за Одобряване на подробна инвестиционна програма на ВиК оператора - „ВиК Добрич" АД гр.Добрич за текущата 2024г. на основание чл.33а от ПОДАВиК, както и приемане за сведение на планираните инвестиции по ПИП за 2025 и 2026г.

2.5.По т.5 от дневния ред: При поставяне на допълнителни въпроси на заседанието, упълномощеният представител да приема предложенията към същите за информация, като при необходимост да гласува, както намери за добре и с оглед запазване интереса на Община Балчик.


Г-н Илиян Станоев - председателстващ на ОбС: Колеги продължаваме към седма точка от дневния ред - Разни.


По седма точка от дневния ред:

Г-н Илиян Станоев - председателстващ на ОбС: Благодаря ви колеги, имате ли въпроси към седма точка - Разни, ако няма закривам заседанието на Общински съвет. Благодаря Ви.


ИЛИЯН СТАНОЕВ,

Председателстващ на

ОбС - Балчик