• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста


Проект: "Повишаване енергийната ефективност на СУ „Христо Смирненски", с. Оброчище, общ. Балчик"

Програма: Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

Цели:

Главната цел на проекта е да ускори социално-икономическото развитие на община Балчик, осигуряващо базови образователни услуги на населението както в градовете така и в селата и осигуряване на достъпа до тях.

Конкретни цели на проекта са, чрез подобрената образователна инфраструктура да се създаде оптимална образователна и жизнена среда в района; да се подобри енергийната ефективност на СУ „Христо Смирненски"- с. Оброчище, да се понижи разхода за енергия; да се подобри околната среда, чрез спестяване на вредни емисии в атмосферата; да се подобри качеството на образованието на учениците; да се подобри качеството на предоставяните обществени услуги.

            Основни дейности:

Проектът предвижда прилагане на четири мерки за енергийна ефективност върху сградите на СУ „Христо Смирненски", с. Оброчище, общ. Балчик - основна сграда и физкултурен салон.

Мярка 1: Топлоизолация на фасадни стени.

Предвижда се полагане на топлоизолация с дебелина от 12 см с коефициент на топлопреминаване 0,035 W/(m.K). Като енергиен резултат ще бъде спестявано 51082,2 kWh топлоенергия.

Мярка 2: Изграждане на термопомпена инсталация с КПД>420%.

Предлага се изграждането на нова отоплителна система. Тази инсталация ще работи на ел. енергия, която в по голямата и си част ще бъде доставяна от фотоволтаична централа монтирана на покрива на сградата. Като енергиен резултат ще бъде спестено 51082,2 kWh топлоенергия.

Мярка 3: Фотоволтаична инсталация и система за съхранение на енергия.

Системата се очаква да произвежда годишно 60000 kWh. Фотоволтаичната система се предлага да бъде разположена на покрива на сградата и да бъде свързана с вътрешната електрическа мрежа съгласно технически проект. Система за съхранение на енергия с разполагаем капацитет 30 kWh.

Мярка 4: Топлоизолация на покрива на физкултурният салон.

Очаквани резултати:

В резултат от инвестицията ще се подобри отопляемостта и учебната среда в сградите, ще се понижат отделяните в атмосферата вредни емисии, ще се спести енергия, ще се спестят финансови средства за отопление на сградата.

Проектът ще допринесе за подобряване на социалното включване и ще подобри качеството на живот на населението в с. Оброчище, околните села и общината посредством подобряване образователната инфраструктура на СУ „Христо Смирненски", с. Оброчище, общ. Балчик .

Начало на проекта: 23.01.2024 г.

Край на проекта: 15.09.2025 г.


Договор № BG06RDNP001-7.020-0108-C01/23.01.2024 г.

Бюджет на проекта: 890 533,67 лева без ДДС, 

 от които 756 953,62 лв. европейско и 133 580,05 лв. национално финансиране.

Финансиране: Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони.