• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста


Разяснителна кампания на Централната избитателна комисия

Анимирани видеоклипове  Анимирани видеоклипове – със субтитри  Аудиоклипове

..............................................................................................................

ОН ЛАЙН СПРАВКИ И УСЛУГИ ЧРЕЗ САЙТА НА ГД "ГРАО" https://www.grao.bg/elections/

Чрез сайта на ГД „ГРАО" гражданите могат:

  • Да направят справка по ЕГН или адрес за номера на избирателната секция и мястото на гласуване.
  • Да подадат електронно заявление за гласуване по настоящ адрес, ако населеното място на настоящия им адрес е различно от населеното място на постоянния им адрес, чрез страницата https://regna.grao.bg/


Съгласно чл.36 от Изборния кодекс, срокът за подаване на искания за гласуване по настоящ адрес от гражданите изтича на 25.05.2024 г.

Гражданите могат да подадат електронно заявление за гласуване по настоящ адрес, ако населеното място на настоящия им адрес е различно от населеното място на постоянния им адрес, чрез страницата https://regna.grao.bg/

Гражданите, подали заявление за гласуване по настоящ адрес, могат да направят справка за адреса на избирателната секция в данните от окончателните избирателни списъци за гласуване след 28.05.2024 г.

ГД "ГРАО" се надява да спести времето и неудобството на българските граждани да се информират от разлепените на обществени места избирателни списъци - Възможности за Справка

..............................................................................................................

ЦИК > Избори за членове на Европейски Парламент и за Народно събрание - 9 юни 2024 > Въпроси и отговори:


Въпрос: Какво означава изискването за уседналост в изборите за членове на Европейски парламент от Република България?

Отгово: В Изборния кодекс е налице изискване за т.нар. уседналост като условие за упражняване на активното избирателно право - право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат гражданите, които са „живели най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз", което означава:


  • за български гражданин - да има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на Република България или постоянен адрес на територията на Република България и настоящ адрес в друга държава - членка на Европейския съюз към 09.03.2024 г.;

  • за гражданин на друга държава - членка на Европейския съюз - да има адрес на пребиваване на територията на Република България или на друга държава - членка на Европейския съюз към 09.03.2024 г.


..............................................................................................................

Избирател, чийто постоянен адрес и настоящ адрес са в различни населени места, може да подаде заявление не по-късно от 14 дни преди изборния ден до кмета на общината/кметството/кметския наместник (Приложение № 27-НС и Приложение № 26-ЕП) за гласуване по настоящ адрес, след което се включва в избирателния списък по настоящия му адрес. След като бъдете вписан в избирателния списък по настоящ адрес, автоматично ще бъдете заличен от списъка по постоянния адрес и няма да можете да упражните правото си на глас там.

Срокът е до 25.05.2024 год. (събота)

..............................................................................................................

Избирател с трайни увреждания, които не му позволяват да упражни избирателното си право в изборното помещение, но желае да гласува с подвижна избирателна кутия, заявява желанието си в писмена форма чрез заявление образец (Приложение № 31-НС и Приложение № 30-ЕП), подписано саморъчно и подадено от упълномощено лице или изпратено по пощата, по факс или електронно заявление със същото съдържание чрез интернет страницата на органите по чл. 23, ал. 1 от ИК по постоянен адрес.

Когато е подадено заявление за гласуване по настоящ адрес и лицето е вписано в избирателния списък по настоящият му адрес - настоящото заявление се подава пред органите по чл. 23, ал. 1 от ИК по настоящ адрес.

Срокът е до 25.05.2024 год. (събота)

..............................................................................................................

Всеки избирател може да поиска отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък или за които е отпаднало основание за заличаване, могат да подадат писмено заявление (Приложение № 17-НС и Приложение 16-ЕП) до кмета на общината/кметството/кметското наместничество най-късно седем дни преди изборния ден.

Срокът е до 01.06.2024 год.

.............................................................................................................

Избиратели, вписани в списъка на заличените лица, но които имат право да гласуват в съответния вид избор може да поискат да се запознаят с основанието за заличаване и да поискат да бъдат изключени от този списък с писмено заявление (Приложение № 20-НС  и Приложение №24-ЕП) до кмета на общината, чрез заявление, подписано с електронен подпис, web базирано приложение на интернет страницата на съответната община или сканирано копие на заявление, изпратено по електронната поща на общината.

Избиратели, които са пропуснати от избирателния списък, могат да подадат писмено заявление (Приложение № 22-ЕП и  Приложение № 23-НС) до кмета на общината/кметство/кметско наместничество до предизборния ден.

Срокът е до 07.06.2024 год.

........................................................................................................................

Заявление-декларация се подава от гражданин на друга държава-членка на Европейския съюз, който отговаря на условията по чл. 396, ал. 2 от ИК и желае да бъде вписан в избирателния списък - част ІІ. Заявлението-декларация (Приложение № 21-ЕПсе подава в общинската администрация по адреса на пребиваване на територията на съответното населено място не по-късно от 40 дни преди изборния ден.

Срокът е до 29.05.2024 год. (понеделник)