ПУБЛИКУВАНО 11.04.2024 г.

З А П О В Е Д

№ 426

гр. Балчик  09.04.2024 год.


На основание чл.44, ал.1 и ал.2 от Закона за местно самоуправление и местна администрация, чл.8, ал.1 от Закона за опазване на селскостопанското имущество, във връзка с чл.11 от Наредба №8121з-968/10.12.2014г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи, предписание с Вх.№24-БЧ-04019/01.04.2024г. на Директора на РИОСВ- Варна, Заповед №РД-195/15.03.2024г. на Министъра на околното среда и водите за определяне на пожароопасния сезон от 01.04.2024г. до 31.10.2024г. и мерките за осигуряване на пожарна безопасност в защитените територии- изключителна държавна собственост и Заповед №РкД-20-53/01.04.2024г. на Областен управител на област Добрич, във връзка с повишаване на опасността от възникване на пожари в селскостопански и горски територии, с цел подобряване на превантивната дейност и намаляване до минимум на вредните последствия и щетите от тях,

Н А Р Е Ж Д А М:

           

І. Юридическите и физическите лица, осъществяващи дейности в земеделските земи се задължават:

1. Да познават и спазват правилата за пожарна безопасност, както и задълженията си предвидени в Наредба № 8121з-968/10.12.2014год. издадена от МВР и Министерство на земеделието за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи.

2. Да организират опазването на посевите, фуражите и стърнищата в земеделските земи и растителността в горския фонд и защитените територии от пожари.

3. Да предоставят на кметствата и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" гр.Балчик необходимата селскостопанска техника за извършване на пожаропредпазни и пожарогасителни дейности.

4. До 30.04.2024г. да изготвят и представят в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" гр. Балчик схема с разположението на масивите засети със зърнено-житни култури, пожарозащитните ивици и пътищата за придвижване на пожарната техника.

5. Да отделят площите, засети с над 100 дка житни култури с пожарозащитни ивици, широки не по- малко от 6м от:

    - горски насаждения, сметища, пчелини, гробищни паркове и др.;

    - автомобилни пътища от републиканската и общинската пътна мрежа;

    - огради на газо-разпределителни и катодни станции, кранови възли и съоръжения на магистралните газопроводи, газостанции, бензиностанции и други обекти;

    - около съоръженията (стълбове, мачтови трафопостове и др.) на въздушните електропроводи, преминаващи над житни площи;

6. Да уведомяват писмено Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" гр. Балчик преди започване на жътвата в площи над 100 дка.


ІІ. Механизаторите, механиците, водачите на земеделска техника и МПС, участващи в жътвената кампания, туристите, ловците, пастирите и други физически и юридически лица, които преминават, престояват или извършват дейности в или в близост до посевите, стърнищата, зърно площадките, складовете и горските територии са длъжни:

 

1. Да не създават условия и предпоставки и с действията си да не предизвикват  възникването и разпространението на пожари.

2. Да познават и изпълняват установените правила и норми за пожарна безопасност.


ІІІ. Кметовете на населените места и кметските наместници се задължават:

1. Да запознаят населението с настоящата заповед и да организират изпълнението и. Да запознаят срещу подпис всички частни земеделски стопани, председатели на земеделски кооперации и частни сдружения за забраната за изгаряне на стърнища и растителни остатъци в земеделски земи, съгласно чл.6, т.2 от Закона за опазване на земеделските земи, и съгласно чл.40 и чл.41 от ЗООС, във връзка с §1, т.16 „в" от допълнителните разпоредби на ЗООС и административно-наказателната отговорност съгласно чл.162 от същия закон. Глобата за физически лица е от 200 до 20 000 лв., а за юридически лица, санкцията е от 5000 до 500 000 лв.

2. Да осигурят денонощно дежурство на телефонен пост с органите на Пожарна безопасност  и защита на населението, за своевременно информиране в случай на пожар.

3. Да поставят предупредителни и забранителни знаци край посевите за недопускане на превозни средства със животинска тяга и МПС, нямащи касателство по прибиране на реколтата.

4. Да извършват контрол по обезопасяване на сметищата, пчелините и гробищните паркове, намиращи се в близост до житни култури.

5. Да засилят контрола в земеделските територии за спазване на изискванията на чл.6, ал.1, т.2 от Закона за опазване на земеделските земи.


ІV. Ръководителите на поделенията на „Електроразпределение", „ВиК", „Пътно управление", обслужващи територията на Община Балчик и управителя на „ЗИВ" ЕООД- гр. Варна:

А  „Електроразпределение":

1. Да организира извършването на проверки на въздушните електропроводи за високо и средно напрежение за допустимия провес на проводниците, пресичащи посеви със зърнено-житни култури, като се осигурят разстояния за движение на земеделската техника. Резултатите от проверката да се удостоверяват с протокол, като екземпляр от същия се представи на РСПБЗН Балчик.

Б  „ВиК":

1. Да представи протокол на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" гр. Балчик за броя, местоположението и техническото състояние на противопожарните хидранти за всяко населено място.

2. При въвеждане на режим за водопотребление и спиране на водоподаването, поради аварии, незабавно да уведомят по съответния ред дежурния диспечер в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" гр. Балчик на тел: 0579/ 7 22 29

В „Пътно управление":

1. Да осигурят механичното отстраняване на сухите треви и храсти, горими предмети и материали в сервитута на пътищата, минаващи през или покрай житни посеви.

2. Да организира извършването на противопожарен инструктаж на работещите покрай пътните артерии.

Г  „ЗИВ" ЕООД- гр. Варна:

1.  Съвместно със собствениците или ползвателите на земеделските земи, да извършат проверки и представят протокол за техническото състояние на крановите възли и газопроводите преминаващи през житните посеви.


V. Началник ОЗ „Сигурност":

1. Чрез Оперативен дежурен при Общински съвет за сигурност да организира непрекъснато събиране на информация за обстановката в общината.


VІ. Изисквания към фирмите, изграждащи или експлоатиращи ветроенергийни генератори и паркове:

Във връзка с осигуряване на пожарната безопасност, през периода на жътвената кампания, всички фирми имащи отношение към изграждането и експлоатацията на ветрогенератори и соларни паркове, хората и техниката, преминаващи и или извършващи дейности в или в близост до зърнено-житните култури и горски територии, да се съобразяват със специфичните правила и норми за недопускане на пожари през този период на годината.


VІІ. Общи изисквания:

1. Физическите и юридическите лица, преминаващи или пребиваващи в горските територии и покрай неожънати площи и извършващи дейности в стърнища( в това число и царевични) са длъжни да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникването на пожари.

2. Забранявам изгарянето на стърнища, слама и суха трева по слоговете, крайпътните ивици, земеделски земи и горски масиви на територията на Община Балчик.

3. Забранявам пушенето, паленето на огън и извършване на огневи работи на разстояние най-малко на 50м. от посеви, по-малко от 100м. от границите на горски територии, пожароопасни обекти и леснозапалими материали.

4. Изхвърлянето на горими отпадъци да става само на определените за целта места (контейнери за смет и сметища).

5. Прибирането на реколтата да се преустанови незабавно при силен вятър или други условия и предпоставки за възникване и разпространение на пожар.

6. Териториалните поделения Държавни горски стопанства и Държавни ловни стопанства  при Североизточно държавно предприятие- Шумен, кметове на кметства, собственици и ползватели на горски територии, както и лицата, извършващи дейности в тях, да създадат необходимата организация за осигуряване на пожарната безопасност в горските територии.

7. Териториалните поделения Държавни горски стопанства и Държавни ловни стопанства  при Североизточно държавно предприятие- Шумен, кметове на кметства, собственици и ползватели на горски територии, ръководители на обекти, разположени в тях, да проверят състоянието на наличните в тези територии противопожарни хидранти, водоеми и противопожарни депа, като предприемат мерки за възстановяване на неизправните.

8. Ръководители на земеделски кооперации, арендатори и ползватели на селскостопански земи в близост до горски територии да поддържат в техническа изправност и готовност пожарогасителните устройства и в случай на пожар да се включат в гасенето му.

9. Собствениците на линейни обекти, както и на съоръжения, преминаващи или попадащи в горски територии, са длъжни за собствена сметка:

- да ги поддържат целогодишно в пожаробезопасно състояние, като ги почистват периодично от дървета, клони, храсти, сухи треви и други горими материали;

- да кастрят клоните на дърветата в непосредствена близост до обекта или съоръжението;

- да определят особено опасните в пожарно отношение места и да ги обезопасят.

10. Ръководителите на сдружения на ловците, риболовците и туристите да инструктират членовете си за правилата за пожарна безопасност в горските територии преди всяко пребиваване в тях.

11. Началниците на военните поделения и части при провеждане на полеви занятия и учения да осигурят спазването на правилата за пожарна безопасност и да предприемат действия за недопускане на пожари или за своевременното им потушаване.

12. Органите по пожарна безопасност и защита на населението и Териториалните структури на Изпълнителната агенция по горите да спират дейности или експлоатацията на машини и съоръжения в горските територии, които не отговарят на изискванията за пожарна безопасност или създават опасност за възникване на пожари.

13. При възникване на пожари в защитени територии незабавно да се уведоми РИОСВ- гр. Варна на телефони: 052/678 848 /от 09.00ч. до 17.30ч./ и 0884 290634 /след 17.30ч. и почивните дни/.

14. При възникване на пожари в земеделски и горски територии незабавно да се уведоми Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" гр. Балчик - тел: 112, 0579/7 22 29 и оперативен дежурен Община Балчик 0579/7 25 23 и 0895 554 112


Настоящата заповед да се сведе до знанието на посочените длъжностни лица, частните земеделски стопани, председатели на земеделски кооперации и населението на Община Балчик, чрез публикуване в местния вестник и на интернет страницата на общината.

Препис от настоящата заповед да се връчи на кметове и кметски наместници, на Началника на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" гр. Балчик за сведение и изпълнение.

Контрол по изпълнение на настоящата заповед възлагам на Димитрин Димитров - зам.

кмет на Община Балчик.


НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ

Кмет на Община Балчик