• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста


ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - БАЛЧИК


ПРОТОКОЛ

№2

от заседание на Общински съвет - Балчик,

проведено на 10 ноември 2023 година от 9.00 часа


На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от ЗМСМА, в залата на общинска администрация - Балчик, първи етаж, се проведе заседание на общински съвет - Балчик.

Г-н Виктор Лучиянов ОбС: Уважаеми дами и господа общински съветници, уважаеми кметове на населени места и кметски наместници, в залата присъстват 20 общински съветници и откривам днешното заседание на ОбС. Дневният ред е от две точки:


-Избор на временна комисия за изготвяне на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет - Балчик, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация.

Вносител: Виктор Лучиянов - председател на ОбС Балчик


Който е съгласен с прочетения дневен ред, моля да гласува с вдигане на ръка.

 „За" - 20; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0

Приема се следния

Д н е в е н  р е д:

1. Избор на временна комисия за изготвяне на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет - Балчик, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация.

Вносител: Виктор Лучиянов - председател на ОбС Балчик

2. Разни.

Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбС: Уважаеми колеги, в залата присъства г-н Сребков, председателя на Общинска избирателна комисия, за да довършим процедурата за влизане в длъжност на колегите: Елена и Галина. Заповядайте думата е ваша колеги да положите клетва като цяло.

кворумът в залата е 17 общински съветници.

Г-н Красимир  Сребков - председател на Общинска избирателна комисия: Благодаря за поканата, искам да поканя новите общински съветници - Галина Гаврилова и Елена Каменова, заповядайте и честито. (връчване на удостоверенията)

(Аплаузи)

Г-н Красимир  Сребков - председател на Общинска избирателна комисия: Само с едно изречение искам да благодаря, приключихме и надявам се успешно този цикъл и нашата работа приключи - започва вашата работа. Надявам се ще я вършите съвестно и в полза на всички балчиклии и съответно останали населени места. Така, че ако има нужда от нашата помощ ... надявам се да сме приключили. Пожелавам ви ползотворна работа и сега да положат клетва.

Съгласно чл. 32, ал.1 от ЗМСМА, моля общинските  съветници да повтарят след мен:

"Заклевам се в името на Република България

да спазвам Конституцията и законите на страната

и във всичките си действия да се ръководя

от интересите на гражданите от Община Балчик

и да работя за тяхното благоденствие.

Заклех се!"

(аплаузи)

Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбС: Благодарим на Общинската избирателна комисия, сега продължаваме с Дневния ред  -Избор на временна комисия за изготвяне на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет - Балчик, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация.

Вносител: Виктор Лучиянов - председател на ОбС Балчик


Който е съгласен с прочетения дневен ред, моля да гласува с вдигане на ръка.

 „За" - 21; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0

Приема се следния

Д н е в е н  р е д:

1. Избор на временна комисия за изготвяне на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет - Балчик, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация.

Вносител: Виктор Лучиянов - председател на ОбС Балчик

2. Разни.


Г-н Виктор Лучиянов - председател на ОбС: По първа точка -  Избор на временна комисия за изготвяне на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет - Балчик, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация, понеже аз съм вносител,  ще помоля г-н Станоев да води заседанието.


По първа точка от дневния ред:

 

Г-н Илиян Станоев - водещ заседанието на ОбС: Уважаеми общински съветници, действащия Правилник за организацията и дейността на общински съвет - Балчик, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация е приет с решение 4 по Решение № 5, Протокол № 3 от 13.12.2019г. на заседание на Общински съвет Балчик. Считано от посочената дата са предприети законодателни промени в редица текстове в основополагащ нормативен документ - Закона за местното самоуправление и местната администрация. Промените засягат дори и текстове свързани с несъвместимост и/или предсрочно прекратяване на правомощия. Считам, че за приемане на промени свързани с актуализиране на Правилник за организацията и дейността на общински съвет - Балчик, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация е целесъобразно създаване на временна комисия и избор на членове на същата.

Предвид изложеното, предлагам Общински съвет гр. Балчик, да приеме следното:


РЕШЕНИЕ:

 

На основание чл. 21, ал. 1, т. 1 от ЗМСМА, и чл. 6, ал. 1 от  Правилника за организацията и дейността на общински съвет - Балчик, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация (ПОДОбСНКВОбА), Общински съвет - Балчик:

І. Създава временна комисия за изготвяне на проект за изменение на действащия Правилник за организацията и дейността на общински съвет Балчик, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация (ПОДОбСНКВОбА), с цел актуализация на същия, при съобразяване с промените в националното законодателство.

ІІ.  Избира за членове на временната комисия по т. 1 от настоящото решение следните лица:


1. Председател: Виктор Лучиянов Митраков

2.Членове:

2.1. Атанас Илиев Атанасов

2.2. Димитър Веселинов Николов

2.3. Николай Филипов Колев

2.4. Владимир Бориславов Лафазански

2.5. Илиян Стефанов Станоев

2.6. Гюнай Мюмюн Узун


ІІІ. Изготвеният проект за изменение на действащия Правилник за организацията и дейността на общински съвет Балчик, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация (ПОДОбСНКВОбА), да се предаде на Председателя на Общински съвет - Балчик за публикуване на интернет страницата на община Балчик в срок до 14.12.2023 г., заедно с мотивите за приемането му.

 

Г-н Илиян Станоев - водещ заседанието на ОбС: Имате думата за изменения, допълнения по точката или предложения, заповядайте г-н Лафазански:

Г-н Владимир Лафазански - общински съветник: Г-н Председател,  уважаеми г-да зам.кметове, колеги предлагам  за Временната комисия  за изготвяне на Правилника, да бъде избран по един член от всяка представена група в Общинския съвет.

Г-н Илиян Станоев - водещ заседанието на ОбС: Благодаря ви, постъпило е процедурно предложение от г-н Лафазански, което е във Временната комисия да бъде избран по един член от всяка представена  парламентарна група в местния парламентг, до колкото се сещам - само да допълня, предният път тъй като бяхме пак шест. Комисията беше от всяка една група по един и председателя за да станат седем. Такова ли ви е предложението г-н Лафазански?

Г-н Владимир Лафазански - общински съветник: Да, такова е.

Г-н Илиян Станоев - водещ заседанието на ОбС: Благодаря ви, ще подложа предложението на г-н Лафазански на гласуване, който е съгласен с това предложение , а именно - За изготвяне на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет - Балчик, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация, да има по един член от всяка представена  парламентарна група  в Общинския съвет плюс Председателя, да гласува с вдигане на ръка:

Гласували със „За" - 21; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Предложението се приема

Г-н Илиян Станоев - водещ заседанието на ОбС:Колеги, преминаваме към предложенията към всяка една група - моля за вашите предложения, г-н Кирев моля:

Г-н Кирил Кирев - общински съветник: От групата на ВМРО, предлагам г-н Атанас Атанасов.

Г-н Илиян Станоев - водещ заседанието на ОбС: Постъпило е предложение от ВМРО, г-н Атанас Атанасов посочен от г-н Кирев, г-н Началников заповядайте:

Г-н Галин Началников - общински съветник: Предлагам от групата на ГЕРБ - г-н Димитър Николов.

Г-н Илиян Станоев - водещ заседанието на ОбС: От групата на ГЕРБ - г-н Димитър Николов. Други предложения, г-жа Фудулова заповядайте:

Г-жа Сияна Фудулова - общински съветник: Предложението на групата на БСО за член на Комисията - г-н Николай Колев.

Г-н Илиян Станоев - водещ заседанието на ОбС: Благодаря ви, д-р Салбашян моля:

Д-р Парсек Салбашян - общински съветник: Предложението на групата на ПП-ДБ е г-н Лафазански.

Г-н Илиян Станоев - водещ заседанието на ОбС: Г-н Михайлов заповядайте:

Г-н Велко Михайлов - общински съветник: Предложението на местната коалиция е Г-н Илиян Станоев.

Г-н Илиян Станоев - водещ заседанието на ОбС: Благодаря ви, г-н  Расим моля:

Г-н Мехмед Расим - общински съветник: Предложението на групата на ДПС е Гюнай Узун.

Г-н Илиян Станоев - водещ заседанието на ОбС: Благодаря ви, постъпиха предложения от всички партии, благодаря ви, г-н началников заповядайте:

Г-н Галин Началников -- общински съветник: Ще направя да се гласува анблок за Комисията.

Г-н Илиян Станоев - водещ заседанието на ОбС: Благодаря, постъпило е  процедурно предложение от г-н Началников за анблок, моля който е съгласен посъпилите Предложения да се гласуват анблок, да гласува с вдигане на ръка:

Гласували със „За" - 21; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Предложението на г-н Началников се приема.

Преминаваме към гласуване на така постъпилите предложения с вдигане на ръка

Гласували със „За" - 21; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0

Предложението се приема. Избрана е Временна комисия, както бяха постъпили предложенията с Председател : Виктор Лучиянов Митраков

2.Членове:

2.1. Атанас Илиев Атанасов

2.2. Димитър Веселинов Николов

2.3. Николай Филипов Колев

2.4. Владимир Бориславов Лафазански

2.5. Илиян Стефанов Станоев

2.6. Гюнай Мюмюн Узун


РЕШЕНИЕ № 3: На основание чл. 21, ал. 1, т. 1 от ЗМСМА, и чл. 6, ал. 1 от  Правилника за организацията и дейността на общински съвет - Балчик, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация (ПОДОбСНКВОбА), Общински съвет - Балчик:

І. Създава временна комисия за изготвяне на проект за изменение на действащия Правилник за организацията и дейността на общински съвет Балчик, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация (ПОДОбСНКВОбА), с цел актуализация на същия, при съобразяване с промените в националното законодателство.

ІІ.  Избира за членове на временната комисия по т. 1 от настоящото решение следните лица:

1. Председател: Виктор Лучиянов Митраков

2.Членове:

2.1. Атанас Илиев Атанасов

2.2. Димитър Веселинов Николов

2.3. Николай Филипов Колев

2.4. Владимир Бориславов Лафазански

2.5. Илиян Стефанов Станоев

2.6. Гюнай Мюмюн Узун

ІІІ. Изготвеният проект за изменение на действащия Правилник за организацията и дейността на Общински съвет Балчик, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация (ПОДОбСНКВОбА), да се предаде на Председателя на Общински съвет - Балчик за публикуване на интернет страницата на община Балчик в срок до 14.12.2023г., заедно с мотивите за приемането му.


Илиян Станоев - водещ заседанието на ОбС: Благодаря ви, с това моята работа приключи, заповядайте г-н Лучиянов:

 

По втора точка от дневния ред:

 

Виктор Лучиянов - председател на ОбС: Колеги, преминаваме към втора точка - Разни, имате думата, г-н Лафазански заповядайте:

Г-н Владимир Лафазански - общински съветник: Уважаеми г-н Председател, имам два въпроса - първият е: В какъв най-кратък срок ще съберете Временната комисия, вторият е - кога ще бъдат помагалата за Общински съветници и нови и стари, които се издават от НСОРБ, които са много полезно четиво и там се следят много промени в законодателството свързано с местнаа власт. Това са ми въпросите, благодаря.

Виктор Лучиянов - председател на ОбС: Благодаря ви, заповядайте г-н Станоев:

Илиян Станоев - общински съветник: преди да отговорите аз имам едно процедурно предложение, временнната комисия, която избрахме да се събере веднага след преключване на Сесията. И да започне работа веднага, защото считам, че не е реднода отлагаме в дните и по моя информация ОбА има натрупани достатъчно преписки, които чакат разглеждане. Аз ви моля г-н Председател да съберете Комисията веднага след преключване на Сесията.

Виктор Лучиянов - председател на ОбС: Благодаря ви г-н Станоев вие отговорихте вместо мен в случая, точно това е и моето предложение - да се срещнем още сега веднага след закриването на заседанието. Да изговорим нещата , като предложения, да има възможност екипа на Общински  съвет да подготви предложенията и ще помоля - следващия понеделник т.е. първият работен ден да се съберем отново Комисията, да се гласуват всички тези Предложения, всички които са направени и да се обнародва и да не се губи никакво време да се предостави на нашите съграждани. Днес правим работна среща, ще уточним  в понеделник кога ще бъде следващото заседание, на което ще се гласуват окончателно промените, които ще бъдат в Правилника. За да може още в понеделник да се публикува на сайта на Общината. Ако не възразявате колеги, мосля че това е най бързото действие от наша страна и не би трябвало да забавяме по този начи и работата на ОбА. А по отношение на вторият въпрос е , че това, което знам е -  че до днес вървят тържествени Сесии за избиране на Председатели, Конституиране на всички Общински съвети. Предполагам, че ще получим известие от Националната камара на всички Общински съвети, където ще бъде пояснено точно кога ще получим помагалата и т.н. В тази връзка да кажа мисля,  че четирима са новите общински съветници и щ те ще получат възможно по най бързия начин лаптопи персонални за да могат да работят пълноценно в своята си работа. Старите общински съветници - предполагам, че лаптопита които имате  са в добро състояние, ако някой има повреда или е претърпял злополука последните три години да се обърне директно към мен и ще се погрижа да му бъде подменен персоналния компютър. Т.е това не означава, че на старите съветници ако не им работят устройствата няма да бъдат подменени, ще се постараем да има подмяна защото наистина може да има някой в случая да има повреда. Колеги някой друг  иска ли да вземе думата по точка разни? Така ще си позволя да взема думата аз в момента, имаме няколко новоизбрани кметове, старите кметопве на населени места ги познавате. И ако си спомняте имаме традиция - новите кметове да се представят и ако искат да кажат по нещо. В края на краищата с повечето се познаваме лично така, че ще помоля да се представите пред Общински съвет, защото не всеки от вас е познат. Някои от групата, която го избира е добре познат, но останалите не са запознати- под ред - кмета на с.Змеево:

Станка Станчева - кмет на с.Змеево: Добър ден, казвам се Станка Георгиева Станчева от село Змево, родена съм в град Балчик. Семейна съм с четири деца, кандидатирах се за Кмет и бях избрана от жителите на село Змеево, защото това е моето родно място. Смятам да работя и ще работя за благото на селото, за хората които живеят там. За мет преоритетите закоито смятам да работя аз са: На първо място ще започна с чистотата на селото, следващото нещо което мисля е здравеопазването. Другият преоритет е че искам да има изградени за децата подходящи места за игра, люлки и не на последно място- заетостта, защото има много млади хора, които точно по тази причина напускат селото ни понеже няка къде да работят. Има и други работи, но смятам да се съберем с хората в селото и да обсъдим и всеки да си каже болното място и какво можем да направим за селото, за да може заедно да решим следващите стъпки по които да преминем и да решаваме следващите проблеми. Благодаря ви много.

Виктор Лучиянов - председател на ОбС: Благодаря ви, само да кажа, че трябва да се внимава какво се обещава, защото камерите виждат, вашите съжители ви наблюдават и по умерено. Само да допълня- преди време имахме една не много благополучна сесия в вашето село и може да ни поканите ..най вероятно ще има такива сесии във всяко едно населено място, практиката, която беше наложена преди известно време - за мен лично е добра- правят сесии по селата, за да могат в края на краищата да могат да виждат хората, какво всъщонс се прави за тях. Благпдаря ви, успешен мандат от мен и всички съветници. Село Дъбрава нали-вие бяхте кметски наместник, не сте нова,  следва Преспа заповядайте:

 Асен Ивайлов Асенов- кмет на с. Преспа: Здравейте, казвам се Асен Ивайлов Асенов, роден съм в град Балчик и живея в село Преспа. Семеен съм с две деца, работил съм като магазинер на селото и пиколо съм бил, в общи линии това е. Израстнал съм в селото и ще продължавам за селото да работя.

Виктор Лучиянов - председател на ОбС: Благодаря, след като не обеща да правиш Преспа център на Добруджа, значи всичко е наред, Светле заповядай:

Светлана Данчева Димитрова - кмет на с.Църква: Добър ден, казвам се Светлана Данчева Димитрова семейна съм с едно дете. Избрана съм за кмет на село Църква и ще работя за неговото добро.

Виктор Лучиянов - председател на ОбС: И Долината - център на полето, благодарим ви колегис повечето от вас се познаваме и имайте един успешен мандат, надявам се с целия Общински съвет вашият мандат ще бъде наистина успешен. Колеги някой друг иска ли да вземе думата:

(а Кранево?)

Виктор Лучиянов - председател на ОбС: Ами от Кранево не виждам, тъй като Кранево е център на Вселената - доскоро така беше обявявано, най вероятно има някаква причина, г-н Станоев няма ли да вземете думата?

Г-н Илиян Станоев - общински съветник: Не, няма да взема- според мен трябваше да направите сесията в Кранево!

Виктор Лучиянов - председател на ОбС: Колеги днес ще я извиним и другия път ще й дадем думата, ако няма въпроси закривам днешното заседание на Общински съвет. Благодаря ви.













ВИКТОР ЛУЧИЯНОВ

Председател на

ОбС - Балчик