• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

Във връзка с намерение за кандидатстване на Община Балчик с проект пред ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда) в Сектор ''Управление на отпадъците'', администрацията извършва проучване за нагласите на населението за безвъзмездно предоставяне на домакинствата на компостери за зелени и други биоотпадъци на територията на общината.

От 22 ноември 2023 г. до 31 януари 2024 г. жителите на населени места и вилни зони могат да попълнят анкета и подадат заявление за получаването на компостер за домашно ползване.

Гражданите следва да са собственици на имота, върху който ще се разположи компостера, като допускаме в един имот да се предостави само един компостер.

Желаещите да се включат в анкетирането за безплатен компостер, следва да подадат заявление по образец с приложено към него копие от документ за собственост на имота.

Заявлението може да бъде получено в Информационния център на Община Балчик (пл. "21 септември" №6), в кметствата на населените места или да се изтегли от сайта на Община Балчик - линк към Анкетата

Документите се подават лично в деловодството на Община Балчик, в кметствата на населените места, както и на e-mail: eko@balchik.bg


Какво е компостиране?

Това е процес на разграждане на биоразградими отпадъци в присъствието на кислород, под действието на множество микро и макроорганизми – бактерии, гъби, червеи, охлюви, мравки при подходящи стойности на влага и температура. Компостирането е естественият начин на природата да преработва и рециклира органичните си отпадъци, крайният резултат от който е получаването на един изключително полезен продукт богат на органични съставки, естествен подобрител за почвата, изключително богат на хранителни вещества за нашите растения, подобряващ структурата, състава и задържането на влага в почвата. Всеки от нас може лесно да си направи компост; няма разход на електроенергия, няма разходи за поддръжка, полезен е както за нас, така и за околната среда.

Защо да компостираме?

Bъвeждaнeтo нa ĸoмпocтepитe имa пpяĸ eфeĸт, тъй ĸaтo ceмeйcтвaтa щe мoгaт дa cъбиpaт cвoитe зeлeни oтпaдъци и дa нe ги изxвъpлят в oбщитe cъдoвe или на нерегламентирани места. Oбщинa Балчик плaщa oтчиcлeния нa дъpжaвaтa зa oтпaдъцитe, ĸoитo дeпoниpaмe нa дeпoтo. C тeзи ĸoмпocтepи ce oпитвaмe дa пoĸaжeм нa xopaтa, чe ocтaвяйĸи зeлeнaтa мaca и другите биоразградими отпадъци в двopa зa ĸoмпocтиpaнe и използването им cлeд няĸoлĸo мeceцa като компост, щe пoмoгнaт нa вcичĸи за намаляване количеството на крайно депонираните отпадъци и намаляване зъмърсяването на населените места с растителни отпадъци.

Чрез правенето на собствен компост:

- спестяваме пари, като намаляваме необходимостта от закупуването на подобрители за почвата, изкуствени и органични торове;

- подпомагаме себе си и нашата околна среда;

- всеки от нас генерира около 500 кг. отпадъци годишно; приблизително 30-40% от това количество са органични отпадъци, които вместо да бъдат депонирани на депо, могат да бъдат компостирани и оползотворявани;

- ще изпълним изискванията и целите за ограничаване на количеството депонирани битови биоразградими отпадъци.