• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е реализирала система за клетъчно излъчване и разпространение на съобщения за предупреждение на населението BG-ALERT. Разработен е и публичен информационен сайт www.bg-alert.bg, където ще се визуализират изпратените съобщения от системата BG-ALERT. На сайта се съдържа също допълнителна информация за BG-ALERT, настройки за мобилните телефони, често задавани въпроси и др. Това се казва в съобщение на Министерство на вътрешните работи до държавната и местна власти, мобилните оператори, изпратено на 31 октомври.

Преди въвеждането в редовна експлоатация на BG-ALERT е необходимо да бъдат проведени тестове за техническа годност на регионален принцип в различните дни за изпращане на съобщения до мобилните устройства на крайните потребители през мрежите и оборудването на мобилните оператори. След регионалните тестове ще бъде проведен и национален тест в цялата страна.

За областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен предстоящите тестове ще бъдат проведени по план-график на 16 ноември 12-12.30 ч.

Тестовото съобщение, което ще бъде разпространявано в посочените региона на съответните дати, се очаква да бъде получено на мобилни устройства, поддържащи технологията cell Broadcast Service и ще бъде съпроводено със специфичен звуков сигнал и вибрация, дори и при активиран тих (безшумен) режим на устройството.