• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста



ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - БАЛЧИК

П Р О Т О К О Л

№ 48

от извънредно заседание на Общински съвет - Балчик,

проведено на 02 октомври 2023 година


На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от ЗМСМА, в залата на Общинска администрация, първи етаж се проведе извънредно заседание на Общински съвет - Балчик.

Г-н Николай Колев - председател на ОбС: Уважаеми господин Петров, уважаема госпожо главен секретар, уважаеми г-н Димитров,  уважаеми дами и господа общински съветници, уважаеми кметове на населени места и кметски наместници, в залата присъстват 14 Общински съветници, имаме необходимия кворум, откривам днешното извънредно заседание на ОбС. Обявеният дневен ред е от 6 точки. Постъпила е  една  допълнителна точки:

Предложение за безвъзмездно прехвърляне на движимо имущество частна общинска собственост - дълготрайни материални активи, поискани от РУ - Балчик и закупени по функция „Отбрана и сигурност" за финансиране на издръжка на Районни полицейски инспектори

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик


Имате думата за изменение и допълнение на Дневния ред. Моля колеги да гласуваме с вдигане на ръка за включване на една  допълнителни точки в Дневния ред:

„За" - 14„Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Предложението се приема.

Предлагам да гласуваме целия дневния ред, който е от 7 точки:

 „За" - 15; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0,

Дневният ред е приет.

.Д н е в е н  р е д:

1. Избор на временно изпълняващи длъжността кмет на община и кмет на кметство, във връзка с провеждането на предстоящите избори за общински съветници и за кметове, насрочени за 29 октомври 2023г.

Вносител: Николай Колев - Председател на ОбС Балчик

2. Участие в извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация в обособената територия, обслужвана от „ВиК Добрич" АД гр. Добрич на 12.10.2023 г.

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

3. Отпускане на временен безлихвен заем на НЧ "Христо Смирненски-1941г." с. Сенокос общ. Балчик за проект "Изкуство и риболов"

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

4. Издаване на запис на заповед от Община Балчик в полза на ДФ „Земеделие" - Разплащателна агенция, обезпечаваща финансиране на авансово плащане по Административен договор № МДР-ИП-09-84/14.09.2023 г. за проект "Подобряване средата на живот чрез изграждане на места за спорт в град Балчик"

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

5. Издаване на запис на заповед от Община Балчик в полза на ДФ „Земеделие" - Разплащателна агенция, обезпечаваща финансиране на авансово плащане на ДДС по Административен договор № МДР-ИП-09-84/14.09.2023 г. за проект "Подобряване средата на живот чрез изграждане на места за спорт в град Балчик"

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

6. Предложение за безвъзмездно прехвърляне на движимо имущество частна общинска собственост - дълготрайни материални активи, поискани от РУ - Балчик и закупени по функция „Отбрана и сигурност" за финансиране на издръжка на Районни полицейски инспектори

Вносител: Николай Ангелов - кмет на Община Балчик

7. Разни.

Г-н Николай Колев - председател на ОбС: По първа точка от дневния ред понеже аз съм вносител, ще помоля г-жа Фудулова да води заседанието,

 


Г-жа Сияна Фудулова - водещ заседанието на  ОбС: По първа точка от дневния ред - Избор на временно изпълняващи длъжността кмет на община и кмет на кметство, във връзка с провеждането на предстоящите избори за общински съветници и за кметове, насрочени за 29 октомври 2023г., давам думата на г-н Николай Колев - Председател на ОбС Балчик:

 

По първа точка от дневния ред:


Г-н Николай Колев - Председател на ОбС Балчик: Уважаеми господин Петров,  уважаеми общински съветници, с Указ № 146 на Президента на Република България са насрочени избори за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г.

Налице е и Решение № 2122-МИ/29.08.2023 г. на Централната избирателна комисия относно регистрацията на кандидатите в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. Същевременно в чл. 42, ал. 8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) е предвидено, че когато кмет на община, кмет на район или кмет на кметство са регистрирани като кандидати за общински съветници или кметове, в 7-дневен срок преди края на мандата, общинският съвет избира временно изпълняващ длъжността кмет на общината, кмет на района или кмет на кметството за срок до полагане на клетва от новоизбрания кмет. Временно изпълняващ длъжността кмет на общината се избира при условията на ал. 6, изречения второ и трето от същия член. Видно от горното, законодателят е предвидил, че в периода от обявяване на резултатите от изборите до полагането на клетва от страна на общинските съветници и новоизбраните кметове, кметовете с мандат 2019-2023 г. са загубили статута си на кметове, респективно нямат правомощия да определят свои заместници. За целите на вземане на информирано решение от Общински съвет- Балчик, освен разписаното в Изборния кодекс, са и дадените указания с  Писмо с изх. №МИ-06-341/12.09.2023г. /вх. за Община Балчик №23-БЧ-008986/12.09.2023г./ на Централната избирателна комисия.  Съгласно тях кметът на общината и кметовете на кметства, в случай че се кандидатират за предстоящите избори, трябва да ползват платен годишен отпуск/неплатен служебен отпуск за периода от регистрацията им като кандидати до края на мандата, като определят по реда на чл. 39 от ЗМСМА свои заместници. Същевременно е изискано от тях да предложат свои заместници, които да изпълняват временно длъжността кмет на община/кмет на кметство от датата на обявяване на резултатите от изборите до полагане на клетва на новоизбраните кметове.

Следва да се отбележи, че от една страна в щатната численост на кметствата на територията на Община Балчик не са предвидени длъжности „зам.-кмет", а от друга разпоредбата на чл.42, ал. 8, предл. „второ", във връзка с ал. 6, не е уредила реда за назначаване на временно изпълняващи длъжността кметове на кметства, предвид което по аналогия, общинският съвет следва да определи заместници и за тях в хипотезата на чл. 42, ал. 6, предл. „трето" ЗМСМА. Изборният кодекс в чл. 397, ал. 1 и ЗМСМА в чл. 41 поставят определени изисквания за заемане на длъжността кмет и кмет на кметство. Оттук следва, че на тези условия трябва да отговарят и предложените за вр.и.д. лица. Предвид това Общинската администрация е извършила необходимата проверка за несъвместимост.

В приложение към настоящото представям списък с предложенията на кметовете на кметства.

ПРОЕКТО-РЕШЕНИЕ:

На основание чл. 42, ал. 8 вр. с ал. 6, изр. второ и трето и чл. 21, ал. 1, т. 23 вр. ал. 2, предл. „четвърто" от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл. 161, ал. 1 от Изборния кодекс, при съобразяване с т. XII от Решение № 2122-МИ от 29.08.2023 г. на Централната избирателна комисия вр. с предстоящите избори за общински съветници и за кметове, насрочени за 29 октомври 2023 г. с Указ № 146 на Президента на Република България, обн., ДВ, бр. 67/04.08.2023 г., при съобразяване с постъпилите предложения, Общински съвет- Балчик,

Р Е Ш И:

            I .Определя за временно изпълняващи длъжността „кмет на Община" и „кмет на кметство",  за срок от обявяване на резултатите от изборите за общински съветници и за кметове, насрочени за 29 октомври 2023 г. с Указ № 146 на Президента на Република България (обн., ДВ, бр. 67 от 04.08.2023 г.) до полагане на клетва на новоизбраните кметове, съобразно предложенията на кметовете (Приложение № 1), неразделна част от настоящото решение), както следва:

1. за вр. и.д. кмет на Община Балчик                    -           Митко Петров - зам.-кмет

2. за вр.и.д. кмет на кметство Безводица             -           Йордан Енев Йорданов

3. за вр.и.д. кмет на кметство Гурково                  -           Елисавета Йорданова Панайотова

4. За вр.и.д. кмет на кметство Кранево                 -           Майя Бориславова Маринова

5. За вр.и.д. кмет на кметство Ляхово                   -           Назъм Ибрямов Реджебов

6. За вр.и.д. кмет на кметство Оброчище              -           Димитричка Петрова Николова

7. За вр.и.д. кмет на кметство Сенокос                 -           Мартин Максимов Димитров

8. За вр.и.д. кмет на кметство Соколово               -           Елис Реджеб Сюлейман

9. За вр.и.д. кмет на кметство Стражица             -           Елисавета Илиева Бояджиева

II. За периода, през който заемат длъжността „Временно изпълняващ длъжността Кмет на община" и „Временно изпълняващ длъжността  Кмет на кметство" , лицата определени по Раздел I получават основно месечно възнаграждение за съответната длъжност.

ПРИЛОЖЕНИЕ: Списък на предложения за Вр.и.д. от кметовете на кметства

Г-жа Сияна Фудулова - водещ заседанието на  ОбС: Благодаря ви господин Колев, колеги моля имате думата  по точката, ако няма въпроси да преминем към  поименно гласуване на  проекта:


1. Атанас Жечев Георгиев                                 „Отсъства"

2. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

3. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

4. Велко Георгиев Михайлов                            „За"

5. Виктор Лучиянов Митраков                          „За"

6. Владимир Бориславов Лафазански               „Отсъства"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Даниел Гочев Димитров                                „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „Отсъства"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Ивелин Пейчев Ройдев                                „За"

13. Илиян Стефанов Станоев                            „За"

14. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

15. Маргарита Калинова Вичева                       „Отсъства"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „За"

18. Симеон Димитров Господинов                   „За"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „За"

21.  Христо Петров  Христов                             „За"

Гласували със „За" - 17; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Точката е приета.

РЕШЕНИЕ № 848: На основание чл. 42, ал. 8 вр. с ал. 6, изр. второ и трето и чл. 21, ал. 1, т. 23 вр. ал. 2, предл. „четвърто" от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл. 161, ал. 1 от Изборния кодекс, при съобразяване с т. XII от Решение № 2122-МИ от 29.08.2023 г. на Централната избирателна комисия вр. с предстоящите избори за общински съветници и за кметове, насрочени за 29 октомври 2023 г. с Указ № 146 на Президента на Република България, обн., ДВ, бр. 67/04.08.2023 г., при съобразяване с постъпилите предложения, Общински съвет- Балчик:

I .Определя за временно изпълняващи длъжността „кмет на Община" и „кмет на кметство",  за срок от обявяване на резултатите от изборите за общински съветници и за кметове, насрочени за 29 октомври 2023 г. с Указ № 146 на Президента на Република България (обн., ДВ, бр. 67 от 04.08.2023 г.), до полагане на клетва на новоизбраните кметове, съобразно предложенията на кметовете (Приложение № 1), неразделна част от настоящото решение), както следва:

1. за вр. и.д. кмет на Община Балчик                    -           Митко Петров - зам.-кмет

2. за вр.и.д. кмет на кметство Безводица             -           Йордан Енев Йорданов

3. за вр.и.д. кмет на кметство Гурково                  -           Елисавета Йорданова Панайотова

4. За вр.и.д. кмет на кметство Кранево                 -           Майя Бориславова Маринова

5. За вр.и.д. кмет на кметство Ляхово                   -           Назъм Ибрямов Реджебов

6. За вр.и.д. кмет на кметство Оброчище             -           Димитричка Петрова Николова

7. За вр.и.д. кмет на кметство Сенокос                 -           Мартин Максимов Димитров

8. За вр.и.д. кмет на кметство Соколово               -           Елис Реджеб Сюлейман

9. За вр.и.д. кмет на кметство Стражица             -           Елисавета Илиева Бояджиева

     II. За периода, през който заемат длъжността „Временно изпълняващ длъжността Кмет на община" и „Временно изпълняващ длъжността  Кмет на кметство" , лицата определени по Раздел I получават основно месечно възнаграждение за съответната длъжност.

Г-н Николай Колев - председател на ОбСБлагодаря ви г-жо Фудулова, колеги продължаваме към втора точка от дневния ред - Участие в извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация в обособената територия, обслужвана от „ВиК Добрич" АД гр. Добрич на 12.10.2023г.,  давам думата на г-н  Митко Петров - вр.и.д. кмет на Община Балчик:


По втора точка от дневния ред:


Г-н Митко Петров - вр.и.д. кмет на Община Балчик: Уважаеми господин председател, уважаеми общински съветници, на 12.10.2023 г. от 10:00 часа в зала „Пресцентър" на Областна администрация Добрич ще се проведе извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация в обособената територия, обслужвана от „ВиК Добрич" АД гр. Добрич, при следния дневен ред:

                      1.Приемане на решение за препоръчителния размер на вноската на държавата в бюджета на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „ВиК Добрич "АД  гр. Добрич за 2024 г. на основание чл.20, ал.3 от ПОДАВиК.

                      2.Одобряване на Подробна инвестиционна програма на ВиК оператора- „ВиК Добрич" АД за текущата 2023г. на основание чл.33а от ПОДАВиК.

                       3. Други.

 Актуалното разпределение на гласовете на членовете на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „ВиК Добрич" АД гр. Добрич, определено по реда на чл.1989в, ал.8 от Закона за водите и чл.8, ал.2 и,3 и 4 от Правилника за организацията и дейността на Асоциациите по водоснабдяване и канализация е както следва  за Община Балчик е 6,91%. Във връзка с гореизложеното, на основание чл.45, ал.1 и чл.87, ал.1 от ПОДОбСНКВОБА, предлагам на вашето внимание следното:


                                                                       ПРОЕКТО - РЕШЕНИЕ:

 

На основание чл.198е, ал.5 от Закона за водите и във връзка с чл.21, ал.1, т.23 и ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Общински съвет - Балчик:

                                                                                      РЕШИ:

    Съгласува следната позиция на Община Балчик по точките от дневния ред на извънредното заседание на Асоциацията, както следва:

1.Дава мандат на упълномощения представител г-н Димитрин Димитров- заместник-кмет с ресор "Устройство на територията, туризъм, еврофондове, международно сътрудничество и екология" в Община Балчик да гласува според настоящото решение.

1.1.При невъзможност за присъствие на основния упълномощен представител,
определя за резервен член - инж.Пламен Сидеров Тодоров - старши специалист в
отдел „Инвестиционна дейност и контрол" в Община Балчик.

 2.Съгласува следната позиция на община Балчик по предложените решения:

 2.1.По т.1 от дневния ред: Изразява съгласие за Приемане на решение за препоръчителния размер на вноската на държавата в бюджета на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „ВиК Добрич"АД гр.Добрич за 2024 г. на основание чл.20, ал.3 от ПОДАВиК.

2.2. По т.2 от дневния ред: Изразява съгласие за Одобряване на Подробна инвестиционна програма на ВиК оператора- „ВиК Добрич"АД за текущата 2023г. на основание чл.33а от ПОДАВиК.

2.3. По т.3 от дневния ред: При поставяне на допълнителни въпроси на заседанието, упълномощеният представител да приема предложенията към същите за информация, като при необходимост да гласува, както намери за добре и с оглед запазване интереса на Община Балчик.

Приложение: Писмо с вх.№23-БЧ-008964/12.09.2023 г.


Г-н Николай Колев - председател на ОбСБлагодаря ви господин Петров, колеги моля имате думата по точката, ако няма въпроси да преминем към  поименно гласуване на  проекта:


1. Атанас Жечев Георгиев                                 „Отсъства"

2. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

3. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

4. Велко Георгиев Михайлов                            „За"

5. Виктор Лучиянов Митраков                          „За"

6. Владимир Бориславов Лафазански               „Отсъства"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Даниел Гочев Димитров                                „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „Отсъства"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Ивелин Пейчев Ройдев                                „За"

13. Илиян Стефанов Станоев                            „За"

14. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

15. Маргарита Калинова Вичева                       „Отсъства"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „За"

18. Симеон Димитров Господинов                   „За"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „За"

21.  Христо Петров  Христов                             „За"

Гласували със „За" - 17; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Точката е приета.

РЕШЕНИЕ № 849: На основание чл.198е, ал.5 от Закона за водите и във връзка с чл.21, ал.1, т.23 и ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Общински съвет - Балчик. Съгласува следната позиция на община Балчик по точките от дневния ред на извънредното заседание на Асоциацията, както следва:

1.Дава мандат на упълномощения представител г-н Димитрин Димитров- заместник-кмет с ресор "Устройство на територията, туризъм, еврофондове, международно сътрудничество и екология" в община Балчик да гласува според настоящото решение.

 1.1.При невъзможност за присъствие на основния упълномощен представител,
определя за резервен член - инж. Пламен Сидеров Тодоров - старши специалист в
отдел „Инвестиционна дейност и контрол" в община Балчик.

 2.Съгласува следната позиция на община Балчик по предложените решения:

 2.1.По т.1 от дневния ред: Изразява съгласие за Приемане на решение за препоръчителния размер на вноската на държавата в бюджета на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „ВиК Добрич" АД гр. Добрич за 2024 г. на основание чл.20, ал.3 от ПОДАВиК.

2.2. По т.2 от дневния ред: Изразява съгласие за Одобряване на Подробна инвестиционна програма на ВиК оператора- „ВиК Добрич" АД за текущата 2023г. на основание чл.33а от ПОДАВиК.

2.3. По т.3 от дневния ред: При поставяне на допълнителни въпроси на заседанието, упълномощеният представител да приема предложенията към същите за информация, като при необходимост да гласува, както намери за добре и с оглед запазване интереса на община Балчик.

Г-н Николай Колев - председател на ОбСКолеги продължаваме към трета точка от дневния ред - Отпускане на временен безлихвен заем на НЧ "Христо Смирненски-1941г." с. Сенокос общ. Балчик за проект "Изкуство и риболов", давам думата на г-н  Митко Петров - вр.и.д. кмет на Община Балчик:

 

По трета точка от дневния ред:

 

Г-н Митко Петров - вр.и.д. кмет на Община Балчик: Уважаеми господин председател, уважаеми общински съветници, във връзка с разплащане през 2023 г. по проект "Изкуство и риболов", процедура за подбор на проекти BG14MFOP001-4.103, мярка МИРГ-ШКБ-2.1.1 „Инвестиции в многообразна публична инфраструктура свързана с рибарската общност и морския потенциал на територията" от Стратегия за ВОМР на МИРГ Шабла - Каварна - Балчик от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. на НЧ "Христо Смирненски-1941г." с. Сенокос по Административен договор № МДР-ИП-01-67 от 14.09.2023 г. на стойност 122 237,14 /сто двадесет и две хиляди двеста тридесет и седем лв. и 14 ст. / лв., на основание чл.87, ал.1 от ПОДОбСНКВОбА, предлагам на Вашето внимание следния проект на решение,

ПРОЕКТО-РЕШЕНИЕ

         На основание чл.21, ал.1, т. 10 от ЗМСМА, в съответствие с чл.28 от Наредбата за условията и реда за съставянето на бюджетна прогноза за следващите три години и съставянето, изпълнението и отчитането на общинския бюджет, във връзка с  разплащане през 2023 г. по проект "Изкуство и риболов", процедура за подбор на проекти BG14MFOP001-4.103, мярка МИРГ-ШКБ-2.1.1 „Инвестиции в многообразна публична инфраструктура, свързана с рибарската общност и морския потенциал на територията" от Стратегия за ВОМР на МИРГ Шабла - Каварна - Балчик от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. на НЧ "Христо Смирненски-1941г." с. Сенокос по Административен договор № МДР-ИП-01-67 от 14.09.2023 г., сключен между доц. д-р Деян Стратев - заместник-министър на земеделието и храните и Ръководител на УО на ПМДР и Сдружение МИГ Шабла - Каварна - Балчик и НЧ Христо Смирненски-1941г.", Общински съвет- гр. Балчик реши:

1. Дава съгласие да се отпусне временен безлихвен заем на НЧ "Христо Смирненски-1941г." с. Сенокос до размера на БФП, а именно 122 237,14 /сто двадесет и две хиляди двеста тридесет и седем лв. и 14 ст. / лв., за разплащане по проект "Изкуство и риболов".

2. Дава съгласие да се финансира за сметка на Община Балчик разхода за ДДС по т.1 от бюджета на Община Балчик.

3. Определя срок за възстановяване на временния безлихвен заем, до получаването на окончателно плащане от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

4. Временния безлихвен заем и разхода за ДДС да бъде отпуснат за сметка собствените приходи на Община Балчик през 2023 г.

5. Упълномощава кмета на Община Балчик да извърши последващите правни и фактически действия по изпълнение на приетото решение.

Г-н Николай Колев - председател на ОбСБлагодаря ви господин Петров, колеги моля имате думата по точката, ако нямате въпроси да преминем към  поименно гласуване на  проекта:


1. Атанас Жечев Георгиев                                 „Отсъства"

2. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

3. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

4. Велко Георгиев Михайлов                            „За"

5. Виктор Лучиянов Митраков                          „За"

6. Владимир Бориславов Лафазански               „Отсъства"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Даниел Гочев Димитров                                „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „Отсъства"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Ивелин Пейчев Ройдев                                „За"

13. Илиян Стефанов Станоев                            „За"

14. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

15. Маргарита Калинова Вичева                       „Отсъства"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „За"

18. Симеон Димитров Господинов                   „За"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „За"

21.  Христо Петров  Христов                             „За"

Гласували със „За" - 17; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Точката е приета.

РЕШЕНИЕ № 850: На основание чл.21, ал.1, т. 10 от ЗМСМА, в съответствие с чл.28 от Наредбата за условията и реда за съставянето на бюджетна прогноза за следващите три години и съставянето, изпълнението и отчитането на общинския бюджет, във връзка с  разплащане през 2023 г. по проект "Изкуство и риболов", процедура за подбор на проекти BG14MFOP001-4.103, мярка МИРГ-ШКБ-2.1.1 „Инвестиции в многообразна публична инфраструктура, свързана с рибарската общност и морския потенциал на територията" от Стратегия за ВОМР на МИРГ Шабла - Каварна - Балчик от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. на НЧ "Христо Смирненски-1941г." с. Сенокос по Административен договор № МДР-ИП-01-67 от 14.09.2023 г., сключен между доц. д-р Деян Стратев - заместник-министър на земеделието и храните и Ръководител на УО на ПМДР и Сдружение МИГ Шабла - Каварна - Балчик и НЧ Христо Смирненски-1941г.", Общински съвет- гр. Балчик:

1. Дава съгласие да се отпусне временен безлихвен заем на НЧ "Христо Смирненски-1941г." с. Сенокос до размера на БФП, а именно 122 237,14 /сто двадесет и две хиляди двеста тридесет и седем лв. и 14 ст. / лв., за разплащане по проект "Изкуство и риболов".

2. Дава съгласие да се финансира за сметка на Община Балчик разхода за ДДС по т.1 от бюджета на Община Балчик.

3. Определя срок за възстановяване на временния безлихвен заем, до получаването на окончателно плащане от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

4. Временния безлихвен заем и разхода за ДДС да бъде отпуснат за сметка собствените приходи на Община Балчик през 2023 г.

5. Упълномощава кмета на Община Балчик да извърши последващите правни и фактически действия по изпълнение на приетото решение.


Г-н Николай Колев - председател на ОбСКолеги продължаваме към четвърта точка от дневния ред - Издаване на запис на заповед от Община Балчик в полза на ДФ „Земеделие" - Разплащателна агенция, обезпечаваща финансиране на авансово плащане по Административен договор № МДР-ИП-09-84/14.09.2023 г. за проект "Подобряване средата на живот чрез изграждане на места за спорт в град Балчик" , давам думата на г-н  Митко Петров - вр.и.д. кмет на Община Балчик:


По четвърта точка от дневния ред:

Г-н  Митко Петров - вр.и.д. кмет на Община Балчик: Уважаеми господин председател, уважаеми общински съветници, Община Балчик изпълнява проект "Подобряване средата на живот чрез изграждане на места за спорт в град Балчик" по Процедура за подбор на проекти BG14MFOP001-4.103, Мярка МИРГ-ШКБ-2.1.1 „Инвестиции в многообразна публична инфраструктура свързана с рибарската общност и морския потенциал на територията" от Стратегия за ВОМР на МИРГ Шабла - Каварна - Балчик. Съгласно т.10.2.1 от подписания Административен договор № МДР-ИП-09-84/14.09.2023 г. за проекта, Община Балчик следва да подаде искане за авансово плащане в размер на 40% от стойността на проекта, или 149 456,33 лв. Съгласно чл. 85, ал. 1 от Общите условия (Приложение № 9) към административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № МДР-ИП-09-84/14.09.2023, искането за авансово плащане трябва да е обезпечено от Запис на заповед, издадена по образец в полза на ДФЗ-РА в размер на 110% от стойността на заявеното авансово плащане. В тази връзка следва да бъде одобрено подписването на Запис на заповед, на стойност 164 401,96 лева, (сто шестдесет и четири хиляди четиристотин и един лева и деветдесет и шест стотинки).

Предвид гореизложеното и на основание чл.87, ал.1 от ПОДОбСНКВОбА, предлагам на Вашето внимание следния проект на решение:

 

ПРОЕКТО-РЕШЕНИЕ:

На основание: чл.21, ал.1, т.10 и т.24 и чл. 27, ал. 4 и ал.5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и Административен договор № МДР-ИП-09-84/14.09.2023 г. за изпълнение на проект "Подобряване средата на живот чрез изграждане на места за спорт в град Балчик" по Процедура за подбор на проекти BG14MFOP001-4.103, Мярка МИРГ-ШКБ-2.1.1 „Инвестиции в многообразна публична инфраструктура свързана с рибарската общност и морския потенциал на територията" от Стратегия за ВОМР на МИРГ Шабла - Каварна - Балчик, Общински съвет- гр. Балчик реши:

1. Упълномощава  кмета  на  община  Балчик  да  подпише  Запис  на заповед, без протест и без разноски, платима на предявяване в полза на ДФ „Земеделие"  в  размер  до 164 401,96 лева, (сто шестдесет и четири хиляди четиристотин и един лева и деветдесет и шест стотинки) за обезпечаване на 110% от стойността на заявения размер на авансово плащане по Административен договор № МДР-ИП-09-84/14.09.2023 г. за изпълнение на проект "Подобряване средата на живот чрез изграждане на места за спорт в град Балчик" по Процедура за подбор на проекти BG14MFOP001-4.103, Мярка МИРГ-ШКБ-2.1.1 „Инвестиции в многообразна публична инфраструктура свързана с рибарската общност и морския потенциал на територията" от Стратегия за ВОМР на МИРГ Шабла - Каварна - Балчик, сключен между УО на ПМДР 2014-2020, МИРГ Шабла - Каварна - Балчик и Община Балчик.

2. Възлага на кмета на община Балчик да подготви необходимите документи за получаване на авансовото плащане по Административен договор № МДР-ИП-09-84/14.09.2023 г. и да ги представи пред Държавен фонд „Земеделие" - Разплащателна агенция.

Г-н Николай Колев - председател на ОбСБлагодаря ви господин Петров, колеги моля имате думата  по точката, моля ако няма въпроси да преминем към  поименно гласуване на  проекта:


1. Атанас Жечев Георгиев                                 „Отсъства"

2. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

3. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

4. Велко Георгиев Михайлов                            „За"

5. Виктор Лучиянов Митраков                          „За"

6. Владимир Бориславов Лафазански               „Отсъства"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Даниел Гочев Димитров                                „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „Отсъства"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Ивелин Пейчев Ройдев                                „За"

13. Илиян Стефанов Станоев                            „За"

14. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

15. Маргарита Калинова Вичева                       „Отсъства"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „За"

18. Симеон Димитров Господинов                   „За"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „За"

21.  Христо Петров  Христов                             „За"

Гласували със „За" - 17; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Точката е приета.

 РЕШЕНИЕ № 851: На основание: чл.21, ал.1, т.10 и т.24 и чл. 27, ал. 4 и ал.5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и Административен договор № МДР-ИП-09-84/14.09.2023 г. за изпълнение на проект "Подобряване средата на живот чрез изграждане на места за спорт в град Балчик" по Процедура за подбор на проекти BG14MFOP001-4.103, Мярка МИРГ-ШКБ-2.1.1 „Инвестиции в многообразна публична инфраструктура свързана с рибарската общност и морския потенциал на територията" от Стратегия за ВОМР на МИРГ Шабла - Каварна - Балчик, Общински съвет- гр. Балчик:

1. Упълномощава  кмета  на  Община  Балчик  да  подпише  Запис  на заповед, без протест и без разноски, платима на предявяване в полза на ДФ „Земеделие"  в  размер  до 164 401,96 лева, (сто шестдесет и четири хиляди четиристотин и един лева и деветдесет и шест стотинки) за обезпечаване на 110% от стойността на заявения размер на авансово плащане по Административен договор № МДР-ИП-09-84/14.09.2023 г. за изпълнение на проект "Подобряване средата на живот чрез изграждане на места за спорт в град Балчик" по Процедура за подбор на проекти BG14MFOP001-4.103, Мярка МИРГ-ШКБ-2.1.1 „Инвестиции в многообразна публична инфраструктура свързана с рибарската общност и морския потенциал на територията" от Стратегия за ВОМР на МИРГ Шабла - Каварна - Балчик, сключен между УО на ПМДР 2014-2020, МИРГ Шабла - Каварна - Балчик и Община Балчик.

2. Възлага на кмета на Община Балчик да подготви необходимите документи за получаване на авансовото плащане по Административен договор № МДР-ИП-09-84/14.09.2023 г. и да ги представи пред Държавен фонд „Земеделие" - Разплащателна агенция.


Г-н Николай Колев - председател на ОбС: Колеги продължаваме към пета точка от дневния ред- Издаване на запис на заповед от Община Балчик в полза на ДФ „Земеделие" - Разплащателна агенция, обезпечаваща финансиране на авансово плащане на ДДС по Административен договор № МДР-ИП-09-84/14.09.2023 г. за проект "Подобряване средата на живот чрез изграждане на места за спорт в град Балчик", давам думата на г-н  Митко Петров - вр.и.д. кмет на Община Балчик:

 

По пета точка от дневния ред:

 

Г-н Митко Петров - вр.и.д. кмет на Община Балчик: Уважаеми господин Ангелов, уважаеми общински съветници, Община Балчик изпълнява проект "Подобряване средата на живот чрез изграждане на места за спорт в град Балчик" по Процедура за подбор на проекти BG14MFOP001-4.103, Мярка МИРГ-ШКБ-2.1.1 „Инвестиции в многообразна публична инфраструктура свързана с рибарската общност и морския потенциал на територията" от Стратегия за ВОМР на МИРГ Шабла - Каварна - Балчик. Съгласно т.10.2.1 от подписания Административен договор № МДР-ИП-09-84/14.09.2023 г. за проекта, Община Балчик следва да подаде искане за авансово плащане на ДДС в размер на 29 891,27 лв. Съгласно чл. 85, ал. 1 от Общите условия (Приложение № 9) към административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № МДР-ИП-09-84/14.09.2023, искането за авансово плащане трябва да е обезпечено от Запис на заповед, издадена по образец в полза на ДФЗ-РА в размер на 110% от стойността на заявеното авансово плащане на ДДС. В тази връзка следва да бъде одобрено подписването на Запис на заповед, на стойност 32 880,39 лева, (тридесет и две хиляди осемстотин и осемдесет лева и тридесет и девет стотинки).

Предвид гореизложеното и на основание чл.87, ал.1 от ПОДОбСНКВОбА, предлагам на Вашето внимание следния проект на решение,

ПРОЕКТО-РЕШЕНИЕ:

         На основание: чл.21, ал.1, т.10 и т.24 и чл. 27, ал. 4 и ал.5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и Административен договор № МДР-ИП-09-84/14.09.2023 г. за изпълнение на проект "Подобряване средата на живот чрез изграждане на места за спорт в град Балчик" по Процедура за подбор на проекти BG14MFOP001-4.103, Мярка МИРГ-ШКБ-2.1.1 „Инвестиции в многообразна публична инфраструктура свързана с рибарската общност и морския потенциал на територията" от Стратегия за ВОМР на МИРГ Шабла - Каварна - Балчик, Общински съвет- гр. Балчик реши:

1. Упълномощава  кмета  на  община  Балчик  да  подпише  Запис  на заповед, без протест и без разноски, платима на предявяване в полза на ДФ „Земеделие"  в  размер  до 32 880,39 лева, (тридесет и две хиляди осемстотин и осемдесет лева и тридесет и девет стотинки) за обезпечаване на 110% от стойността на заявения размер на авансово плащане на ДДС по Административен договор № МДР-ИП-09-84/14.09.2023 г. за изпълнение на проект "Подобряване средата на живот чрез изграждане на места за спорт в град Балчик" по Процедура за подбор на проекти BG14MFOP001-4.103, Мярка МИРГ-ШКБ-2.1.1 „Инвестиции в многообразна публична инфраструктура свързана с рибарската общност и морския потенциал на територията" от Стратегия за ВОМР на МИРГ Шабла - Каварна - Балчик, сключен между УО на ПМДР 2014-2020, МИРГ Шабла - Каварна - Балчик и Община Балчик.

2. Възлага на кмета на община Балчик да подготви необходимите документи за получаване на авансовото плащане на ДДС по Административен договор № МДР-ИП-09-84/14.09.2023 г. и да ги представи пред Държавен фонд „Земеделие" - Разплащателна агенция.

Г-н Николай Колев - председател на ОбС: Благодаря ви, г-н Петров, колеги моля имате думата  по точката,  ако няма въпроси да преминем към  поименно гласуване на  проекта:


1. Атанас Жечев Георгиев                                 „Отсъства"

2. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

3. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

4. Велко Георгиев Михайлов                            „За"

5. Виктор Лучиянов Митраков                          „За"

6. Владимир Бориславов Лафазански               „Отсъства"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Даниел Гочев Димитров                                „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „Отсъства"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Ивелин Пейчев Ройдев                                „За"

13. Илиян Стефанов Станоев                            „За"

14. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

15. Маргарита Калинова Вичева                       „Отсъства"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „За"

18. Симеон Димитров Господинов                   „За"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „За"

21.  Христо Петров  Христов                             „За"

Гласували със „За" - 17; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Точката е приета.

РЕШЕНИЕ 852: На основание: чл.21, ал.1, т.10 и т.24 и чл. 27, ал. 4 и ал.5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и Административен договор № МДР-ИП-09-84/14.09.2023 г. за изпълнение на проект "Подобряване средата на живот чрез изграждане на места за спорт в град Балчик" по Процедура за подбор на проекти BG14MFOP001-4.103, Мярка МИРГ-ШКБ-2.1.1 „Инвестиции в многообразна публична инфраструктура свързана с рибарската общност и морския потенциал на територията" от Стратегия за ВОМР на МИРГ Шабла - Каварна - Балчик, Общински съвет- гр. Балчик:

1. Упълномощава  кмета  на Община  Балчик да  подпише Запис  на заповед, без протест и без разноски, платима на предявяване в полза на ДФ „Земеделие" в  размер до 32 880,39 лева, (тридесет и две хиляди осемстотин и осемдесет лева и тридесет и девет стотинки) за обезпечаване на 110% от стойността на заявения размер на авансово плащане на ДДС по Административен договор № МДР-ИП-09-84/14.09.2023 г. за изпълнение на проект "Подобряване средата на живот чрез изграждане на места за спорт в град Балчик" по Процедура за подбор на проекти BG14MFOP001-4.103, Мярка МИРГ-ШКБ-2.1.1 „Инвестиции в многообразна публична инфраструктура свързана с рибарската общност и морския потенциал на територията" от Стратегия за ВОМР на МИРГ Шабла - Каварна - Балчик, сключен между УО на ПМДР 2014-2020, МИРГ Шабла - Каварна - Балчик и Община Балчик.

2. Възлага на кмета на Община Балчик да подготви необходимите документи за получаване на авансовото плащане на ДДС по Административен договор № МДР-ИП-09-84/14.09.2023 г. и да ги представи пред Държавен фонд „Земеделие" - Разплащателна агенция.

Г-н Николай Колев - председател на ОбС:  Благодаря колеги, продължаваме към шеста точка от дневния ред - Предложение за безвъзмездно прехвърляне на движимо имущество частна общинска собственост - дълготрайни материални активи, поискани от РУ - Балчик и закупени по функция „Отбрана и сигурност" за финансиране на издръжка на Районни полицейски инспектори., давам думата на г-н  Митко Петров - вр.и.д. кмет на Община Балчик

 

По шеста точка от дневния ред:

 

Г-н Митко Петров - вр.и.д. кмет на Община Балчик Уважаеми господин председател, уважаеми общински съветници, предвид одобрените за 2023 година средства по функция "Отбрана и сигурност" за финансиране издръжката на районни полицейски инспектори - делегирани от държавата дейности за Община Балчик, са закупени сървърно и мрежово оборудване за видеонаблюдение.

В тази връзка предлагам същите активи да се отпишат от баланса на Община Балчик и прехвърлят на Областна дирекция на МВР-Добрич, Районно управление гр. Балчик, за безвъзмездно ползване, както следва:

- Сметка 2049 /Други машини, съоръжения и оборудване/ - е отчетна стойност 4 376,94 лева.

РЕШЕНИЕ:

На основание чл.21 ал.1 т.8 от ЗМСМА, чл.34 ал.4 от ЗОС в съответствие е чл.64 от Наредбата определяща реда за придобиване, управление и разпореждане е общинско имущество:

1.Общински съвет Балчик дава съгласие да се отпишат от баланса на Община Балчик, следните дълготрайни материални активи-сървърно и мрежово оборудване за видеонаблюдение и прехвърлят на Областна дирекция на МВР-Добрич, Районно управление гр. Балчик, за безвъзмездно ползване, както следва:

 - Сметка 2049/Други машини, съоръжения и оборудване/- с отчетна стойност 4 376,94 лева.

2. Задължава кмета на Общината да издаде заповед за предаването им и отписване на активите от баланса на Община Балчик.


Г-н Николай Колев - председател на ОбС: Благодаря ви г-н Петров, колеги имате думата по точката, ако няма въпроси, моля да преминем към  поименно гласуване на  проекта:


1. Атанас Жечев Георгиев                                 „Отсъства"

2. Атанас Илиев Атанасов                                 „За"

3. Бисер Алтънчев Демиров                              „За"

4. Велко Георгиев Михайлов                            „За"

5. Виктор Лучиянов Митраков                          „За"

6. Владимир Бориславов Лафазански               „Отсъства"

7. Галин Петров Началников                            „За"

8. Гюнай Мюмюн Узун                                      „За"

9. Даниел Гочев Димитров                                „За"

10. Димитър Веселинов Николов                     „Отсъства"

11. Елена Кирилова Каменова - Стелиянова   „За"

12. Ивелин Пейчев Ройдев                                „За"

13. Илиян Стефанов Станоев                            „За"

14. Кирил Йорданов Кирев                                „За"

15. Маргарита Калинова Вичева                       „Отсъства"

16. Мехмед Хасан Расим                                    „За"

17. Николай Филипов Колев                             „За"

18. Симеон Димитров Господинов                   „За"

19. Симеон Димитров Симеонов                      „За"

20. Сияна Атанасова Фудулова                         „За"

21.  Христо Петров  Христов                             „За"

Гласували със „За" - 17; „Против" - 0; „Въздържали се" - 0;

Точката е приета.

РЕШЕНИЕ № 853: На основание чл.21 ал.1 т.8 от ЗМСМА, чл.34 ал.4 от ЗОС в съответствие е чл.64 от Наредбата определяща реда за придобиване, управление и разпореждане е общинско имущество:

1.Общински съвет Балчик дава съгласие да се отпишат от баланса на Община Балчик, следните дълготрайни материални активи-сървърно и мрежово оборудване за видеонаблюдение и прехвърлят на Областна дирекция на МВР-Добрич, Районно управление гр. Балчик, за безвъзмездно ползване, както следва:

 - Сметка 2049/Други машини, съоръжения и оборудване/- с отчетна стойност 4 376,94 лева.

2. Задължава кмета на Общината да издаде заповед за предаването им и отписване на активите от баланса на Община Балчик.


Г-н Николай Колев - председател на ОбСКолеги продължаваме към седма точка от дневния ред Разни.


По седма точка от дневния ред:

 

Г-н Николай Колев - председател на ОбСКолеги имате думата по седма точка от дневния ред - Разни, заповядайте г-н Лучиянов:

Г-н Виктор Лучиянов - общински съветник: Колеги, ако всички очаквате, че ще ви кажа, че с някои ще се видим след един месец, а с други няма да се видим - това е така. Аз обаче искам да кажа нещо, за един човек, който  в момента отсъства. Поглеждайки листите на кандидатите за Общински съветници виждам, че г-н Атанас Жечев - не участва в листите. За тези, които не знаят, че г-н Атанас Жечев е избиран пет пъти за Общински съветник, много често сме спорили с другаря Жечев, много пъти сме били на едно мнение и сега ходим двамата да ловим риба. Атанас Жечев - би трябвяло други хора да вземат думата, аз мога само да приканя всички вас да му  благодарим, че е бил шестнадесет години Общински съветник и той получава моите аплодисменти:

(следват аплаузи за г-н Атанас Жечев  от всички общински съветници и кметове, присъстващи от ОбА)

Г-н Николай Колев - председател на ОбС: Благодаря ви г-н Лучиянов, ако нямате други въпроси аз искам да благодаря на всички вас за ползотворната и тихата работа, за спокойствието което ми давахте и на мен като Председател, за да работим съвместно с Общинска администрация. Смятам, че успяхме заедно това да го постигнем и аз, с изключение на Атанас Жечев, който достойно се отказва от бъдеща политическа кариера, Симеон Господинов, който също няма да бъде кандидат - всички други сме кандидати. Да си пожелаем успех и толерантност, мирна и спокойна Кампания. Така, че благодаря Ви колеги, с това закривам днешната последна   Сесия на този на Общински съвет.

(следват аплаузи)


НИКОЛАЙ КОЛЕВ,

Председател на

ОбС - Балчик