• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста


„ЗРЕНИЕТО Е ВСИЧКО! ПРЕГЛЕДАЙ СЕ!"

Информационна кампания и безплатни очни прегледи за хора с диабет

Българска асоциация „Диабет" и Байер България инициират кампания за диагностика и превенция на очните заболявания за хора с диабет под надслов „ЗРЕНИЕТО Е ВСИЧКО! ПРЕГЛЕДАЙ СЕ!". Кампания има за цел да информира за най-разпространените очни заболявания свързани с диабета и ключовото значение на профилактиката, грижата за очите и ранната диагностика. Офлтамологичните проблеми при хора с диабет понякога се неглижират, а това може да доведе до усложнения и слепота. Колкото по-рано се диагностицират очните увреждания, толкова по-успешно е лечението им, поради което при пациенти с диабет е необходимо периодично да се извършва скрининг и очен преглед.

Хората с диагноза диабет от населени места ще имат възможност да направят профилактичен очен преглед от медицински специалисти (офталмолози) в оборудван мобилен кабинет в периода 19 -23 юни 2023 година. Прегледите ще са безплатни и ще бъдат проведени между 9.30 и 16.30 часа във всеки град, както следва: 

Населено място

Дата

Място/адрес

Добрич

19 юни (понеделник)


Нови Пазар

20 юни (вторник)


Шумен

21 юни (сряда)


Добрич

22 юни (четвъртък)


Балчик

23 юни (петък)

 пл. 21-ви септември


Прегледите ще бъдат извършвани без предварително записване, с изчакване на място, като възрастните хора ще са с предимство. Офталмолозите ще предоставят и информация за най-честите очни заболявания при хора с диабет, какви са симптомите им, колко често се препоръчва профилактика на очите.