Регистрация на кладенци, водата от които се ползва за за собствени потребности на гражданите-битови цели, за поливане и отглеждане на животни за нуждите на домакинството в съответствие с чл. 43, ал.2 от ЗВ. Физическите лица - собственици или ползватели на недвижим имот, разположен в границите на населените места и селищните образувания, имат право на безвъзмездно водовземане до 10 куб.м на денонощие за собствени потребности от намиращите се в него повърхностни и подземни води.Ползването на вода до 10 куб. м на денонощие от регистрираните кладенци в населените места е безвъзмездно. Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се дължат никакви държавни такси или данъци. Регистрацията е необходима с цел защита интересите на гражданите при предоставяне права за черпене на вода в района на населено място и ограничаване опасността от пресъхване на кладенците.

Такса за регистрация на водовземни съоръжения, използвани за собствени потребности на гражданите НЕ СЕ ЗАПЛАЩА.

Водовземните съоръжения, които не са регистрирани в съответствие с § 41, ал.7 от ПЗР към ЗИД на ЗООС в срок до 28 ноември 2022 г., не могат да бъдат ползвани и подлежат на ликвидация за сметка на техния собственик, който носи и наказателна отговорност. 

Повече информация, вкл. и за съоръженията, използвани от фирми за стопански и нестопански цели ще намерите на: https://www.bsbd.bg/bg/formulqri.html   

Срокът за регистрация на съществуващи съоръжения за подземни води, в това число и на кладенци за задоволяване на собствените потребности на гражданите, които не са вписани в регистъра по чл. 118г, ал. 3 от Закона за водите е удължен с разпоредбата на §41, ал. 1 и ал. 7 от Преходни и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда (ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 27.11.2018 г., изм. и доп., бр. 102 от 2020 г., в сила от 27.11.2020 г.).

Прикачени файлове: