• Размер на текста:
 • Намали размера на текста
 • Увеличи размера на текста

eNEET Rural Start-up competition

МЕЖДУНАРОДНО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА МЛАДЕЖКИ СТАРТЪПИ

АБЧО обявява официално началото на Националния етап от стартъп състезанието за предприемчиви младежи до 29 години с иновативни идеи и/или желаещи да стартират собствен бизнес в България.

Състезанието се организира в рамките на проект "eNEET Rura: Насърчаване на предприемачеството и подобряване уменията на незаети и неквалифицирани младежи от малките общини", финансиран от EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment (ЕИП и Норвежкият грант за младежка заетост). Всяка от партньорските организации по проекта от България, Румъния, Италия, Унгария, Испания и Словения организира състезанието на национално ниво и победителите от националното състезание ще се съревновават помежду си на Международно състезание, което ще се проведе в Будапеща (Унгария) през Март 2021г.


Как да кандидатствате?

 • Участниците трябва да попълнят и представят Бизнес план (образец на плана може да изтеглите оттук >>>>>>>) до 31 Декември 2020г. на емайл: coordinator@ubbsla.org

Етапи на конкурса:

 1. Предварителен подбор: до 31.12.2020г.
 2. Подкрепа от екипа на АБЧО при разработката на бизнес идеята: Януари 2021г.
 3. Обявяване на националния победител: Февруари 2021г.
 4. Официална защита на бизнес идеята от националните финалисти на всички партньорски страни - провеждане на конкурса на място в Будапеща, Унгария: Март 2021г.
 5. Обявяване на победители: края на Март 2021г.

Награда от националното състезание:

 • Паричен фонд в размер на 1000 лева, предоставен от фирма-спонсор (за класираните участника на първите три места, разпределение на фонда по следния начин: I-во място - 500 лв; II-ро място - 300 лв и III-то място - 200 лв)
 • Менторска програма за доразвиване на идеята
 • Обучителни посещения и бизнес пътувания, с включени самолетни билети, настаняване и изхранване в другите партньорски страни

Критерии за оценка:

критерии

определение

оценка

1. Разработване на иновативна и конкурентна идея

В основата на стартъп състезанието трябва да има силно новаторска идея. Тази идея трябва да бъде не само авангардна, но и конкурентна, за да бъде ефективно усвоена от пазара. По този начин оценката се фокусира не само върху оригиналността на идеята, но и върху практичността й.

0-15

2. Реалистичен и ефективен бизнес план

Участниците трябва да имат реалистичен план за следващите 6 до 12 месеца. Поставените цели трябва да бъдат постижими, реалистични и да водят бъдещото стартиращо предприятие до балансиран и последователен растеж.

0-10

3. Яснота на целевата група и ясни идеи по пътя към тях

Участниците трябва да са описали ясно каква е целевата група, към която да се обърнат, което е от основно значение, за да се фокусира бъдещото производство/услуга по ефективен начин. Това трябва да бъде придружено и от ясен план за това как да се достигне до целевата група (т.е. кои са правилните средства за комуникация, които те трябва да използват, за да увеличат максимално броя на потребителите?).

0-10

4. Възможност за решаване на бъдещи потребителски проблеми

Налице е ясно разбиране на проблема, който новаторската идея трябва да реши. Решението на проблема трябва да бъде ясно и практично за целевата група, на която бъдещото стартиращо предприятие ще достави своите продукти.

0-10

5. Ефективно и качествено „защитаване" на идеята

Силният капацитет за представяне на идеите, които конкурентите желаят да развият, е от основно значение за дългосрочния успех на стартиращото предприятие. По-конкретно, оценката ще вземе предвид и способността да убеди журито за ползите, които идеята ще донесе.

0-40

6. Компетентост, мотивираност и адекватност

Учасникът трябва да е компетентен в областта, която би искал да внесе иновации, качество, необходимо за адекватно управление на стартиращата компания. Трябва да има и високо ниво на ангажираност и мотивация към поставените цели.

0-15