• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

ГОЛФ КМЕТЪТ НА БЪЛГАРИЯ НИКОЛАЙ АНГЕЛОВ

списание "Фаворит", брой 22/февруари 2009г.

Станахте известен като голф кметът на България. Голфът се приема за игра, предпочитана от хора с по-сериозни финансови възможности. Това ли е призмата, през която трябва да гледаме на Община Балчик?

Това е още един прозорец, през който можем да погледнем към Община Балчик, защото голфът позволява районът да бъде посетен от най-различни хора. Нека не забравяме, че Балчик е град, създаден преди повече от 2600 години. Още през древността е наречен с поетичното име Белият град. Тук се намират едни от най-хубавите плажове по Черноморието - тези в Албена и Кранево. Албена е един от най-зелените курорти, а Кранево има изключителен потенциал за туризъм.

Яхтеното пристанище в Балчик е един от най-уредените портове по цялото черноморско крайбрежие. Не мога да пропусна дайвинг центъра в Балчик, предлагащ чудесни възможности за гмуркачите. Ловните полета в Община Балчик са отдавна известни в Европа. Спа туризмът води туристи през цялата година в курорта Албена.

Голфът би довел, а и вече води, хора с високи финансови възможности. Надяваме се с наличието на две напълно завършени, с по 18 дупки игрища, да са солидна предпоставка за привличане на високостатусни туристи. Тук бих добавил, че от началото на годината започна програма за обучение на деца от балчишките училища в тънкостите на спорта голф. Нищо чудно в следващите години България да има свой представител в световните голф турнири, който да е подготвян в Балчик.  

Вече 15 месеца сте начело на Общината - кое бе най-голямото предизвикателство през това време?

Най-голямото предизвикателство е да накарам хората да ми повярват. Да убедя балчиклии, че живеят в едно от най-прекрасните места в България и че това, което ни е дала природата, трябва да го развиваме и направим удобно място за живеене. Това означава, че ние трябва да създадем отлична инфраструктура и европейски облик на общината.

Друго предизвикателство е да се опитаме да управляваме инвеститорите. Това означава те да се съобразяват с облика на града, да съобразяват архитектурните си планове със стила на Балчик. Мисля, че вече имаме известни успехи в тази връзка.

Избирателите са чувствителни към командировките на управниците. Вие пътувате ли често?

Ако питате тези „чувствителни" избиратели, може би пътувам често. Според мен, с оглед на целите, които съм си поставил, трябва да имам много повече контакти, да обменям много повече опит. Ако имах време, бих пътувал по-често.

В близост до вас е Община Каварна. Притеснява ли Ви известността на колегата Ви Цонко Цонев?

Напротив - не ме притеснява. Радвам се на тази известност. Колегата ми направи чудесен PR на себе си и общината, която ръководи. Ще бъда възможно най-скромен в изказа си: хората, които отиват към Каварна, минават през Балчик ... и се връщат отново тук. Те виждат, че Белият град по никакъв начин не отстъпва на Каварна.

Наричат Балчик „културна столица на добруджанското крайбрежие".

Неслучайно нашият слоган е „Земя на седем цивилизации". Тук имаме наслояване на много култури и аз съм поел ангажимент пред моите съграждани да експонирам по подходящ начин това наследство. Балчик винаги е привличал хората на изкуството. Фондът на галерията ни е много богат. В „Двореца", който е най-посещавания туристически обект в страната, се провеждат редица културни форуми. Градът е домакин на множество международни фестивали и пленери.

Какви са очакванията Ви за новата 2009 година?

Искрено се надявам проблемите, които има с получаването на парите от европейските фондове, да бъдат решени и през тази година България да получи добра оценка за усилията, които полага за премахване на тези пречки. Искам парите да стигнат до крайните бенефициенти, а в случая това са българските общини. Това ще спомогне да се промени облика и на Община Балчик. Надявам се и искрено желая проблемите в глобалната икономика да не засегнат с пълна сила нашата община, да не се отразят на намеренията на инвеститорите, а по този начин и на местния бюджет. 

Вашата съпруга е управител на Медицински център, намирате ли време за семейството?

Рядко се случва да останем на вечеря в къщи. Съпругата ми също има много ангажименти, но пък може би това действа добре на семейния климат. Двете ни деца учат извън Балчик и за съжаление все по-рядко успяваме да бъдем заедно, но се възползваме при всяка възможност.

Имате ли предпочитано място за почивка?

Предпочитаме т.нар. уикендови почивки, когато за кратко време имаме възможност да ходим на различни места. Няколко поредни години посещаваме Халкидики в Гърция и успяваме да намерим търсеното спокойствие, но като кмет не мога да си позволя да си изключа телефона дори по време на почивка.Николай Ангелов: През 2010 г. община Балчик ще заложи на рекламата в Интернет

TouristMedia

от 22.10.2009 11:44       Автор - Жечка Трифонова

Сътрудничат ли си успешно община Балчик, концесионерите на плажовете и хотелиерите?
Отношенията на община Балчик с хотелиерите и концесионерите трудно може да се нарече „сътрудничество". По-скоро общината изпълнява контролна функция и има ангажимент да помага в изграждането на инфраструктура, водеща до обектите.
Хотелиерите са реални инвеститори, които трябва да са в благоприятни взаимоотношения с общината. Що се отнася до концесионерите, никой не ни пита и уведомява.

Какви проблеми срещна община Балчик през изминалия туристически сезон?
Както навсякъде, това е световната икономическа криза. В резултат е намалял броят на туристите.
Друг проблем през този сезон е работата по проект за канализация и полагането на нов водопровод в Балчик - един проект, реализиран по програма ИСПА. Ние направихме всичко възможно строителните работи в крайбрежната зона, където са съсредоточени туристическите обекти, да приключи преди края на месец май.

Огромен проблем са процедурите за отдаване под наем на плажове от страна на министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Най-често те се провеждат, когато вече летният сезон е започнал. Конкретно това лято се наложи общината да чисти със собствени средства централния плаж в Балчик.

Развива ли община Балчик алтернативни туристически забавления и атракции?
Община, която нарича себе си туристическа, не може да развива туризъм без алтернативните му форми. На територията на общината са двата най-големи, завършени голф-комплекси у нас, където вече повече от година се провеждат международни турнири и се привличат все повече платежоспособни туристи.

На наша територия са се утвърдили спа туризмът, ловният и еко туризъм, имаме традиции в културния и лечебен туризъм. Има сериозни заявки за разработване на маршрути, свързани с поклонническия туризъм.

Нека не отминаваме факта, че на територията на Балчик са Двореца и Ботаническата градина, които са най-посещаван туристически обект в страната ни. Множеството фестивали и събития, финансирани от бюджета на общината, определят Балчик като културна столица на добруджанското крайбрежие.

Какви маркетингови механизми ще използва Вашата община за рекламирането на различни забележителности през следващия туристически сезон?
Разбира се, ще продължим да участваме в международни туристически изложения, както и да работим за медийната ни реклама. През 2010 г. ще заложим и на рекламата в интернет. Вече споменах за културната ни програма - инвестирайки в културни събития, ние влагаме средства в рекламата на Балчик и региона.

Какви са постъпилите приходи в общината от туризъм през летен сезон 2009 и как сравнявате числата с тези от 2008 г.?
Туризмът е един от основните поминъци в региона. Ако трябва да говорим за конкретни числа, данните към края на месец септември сочат, че в местната хазна са постъпили 675 254 лева от туристическа такса. Трябва да отбележа, че през тази година децата до 12г. не се облагат с такъв налог. Реализираните нощувки от българи са 174 031, а от чужденци - 542 930. Статистиката ни сочи, че събраната курортна такса е с 212 107 лева повече 2008 година, но броят на туристите е намалял. Община Балчик получава и приходи концесионни договори и от наем на плажове, но косвените приходи са неизмерими.

Какви инфраструктурни нововъведения ще бъдат направени за сезон 2010?
До началото на следващото лято трябва да бъде завършен проектът за водоснабдяване и канализация на територията на целия град. Трябва да бъде пусната в експлоатация и новата пречиствателна станция за отпадни води. Трябва да осигурим и нормален достъп до крайбрежната алея, свързваща Балчик с курортния комплекс „Албена". Това е най-дългата велоалея в региона. Предстои подмяна на част от ВиК мрежата в село Кранево и асфалтиране на някои улици в Балчик.

Как оценявате изминалия туристически сезон и какви са очакванията Ви от сезон 2010?
Сезонът беше по-слаб от предишния, причина за това е глобалната икономическа криза. Спадът обаче не оправда мрачните очаквания на хотелиерите и хората от туристическия бранш.
Надявам се през 2010 година да имаме ръст в броя на туристите, а за да стане това общината ще направи всичко, което е по силите й.