• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

с. Кранево

Разположено в центъра на китна долина, закътана от всички страни с възвишения - естествена преграда за характерните за Добруджанските равнинни степи - тежки зимни вихрушки и опустошителни летни повеи. Именно за това тук климатът е сравнително по-мек и приятен - прохладно лято, продължителна топла есен, мека зима и ранна влажна пролет.

Големите студове и снеговалежи са рядко явление.

Тучни пасища опасват бреговете на реките Кантарджиевска и Осеновска.

Те се събират в една река преди селото и се вливат в китния морски залив.

Около селото е имало вековни гори, богати на плодове и дивеч, но днес се е запазил само резерват "Балтата".

При построяване на вила "Попеску" - 1926 г., а сега международен детски лагер, са изровени глинени съдове за храна с вместимост равна на 300 л. "Мазалък", преведено от турски, значи - "складове за храни и стоки". От тук и досега местността е "Мазалъка". Малко по на юг е местността "Кьорлиман" - пристан за лодки и кораби. Днес още пристават рибарски лодки.

През 1950 г., при разкопки от Варненски археологически музей, в района са открити основи на солидни постройки, дебели 1,5 м - строени с дялан камък, римски тухли и статуи - това е прецизна зидария, доказваща връзката на селото с  "Кьорлиман".

Пътят, който води за Златни пясъци, се нарича "Канль йол" - в буквален превод - "кървав път".

По него са минавали пътници от Добруджа и най-вече хазната към Варна и от там към Цариград, които са били нападани и ограбвани от хайдути, проливала се е кръв и от там носи името си.

Поминъкът на населението е бил чисто земеделски. През 1950 г. се учредява Трудово-кооперативно земеделско стопанство.

През 1958 г. трудовите войски прокарват пътя от Балчик, Албена през Кранево за Златни Пясъци и Варна. Това спомага за интензивното развитие на курортното дело. Плажната ивица е дълга 1500 м и широка от 40 до 60 м, с много фин пясък.

Oбновеният резерват Балтата примамва природолюбителите със завършения туристически еко маршрут между Албена и Кранево и биоразнообразие, което се простира на над 205 хектара земя.

Резерватът обхваща най-северно разположената лонгозна гора в България, но и в Европа.

Лонгозните гори представляват крайречни гори с гъсто разположени дървета, а възникването им се свързва със специфични климатични, хидрологични, исторически и флорогеографски условия.

  

Балтата е поддържан резерват, което по смисъл означава, че представлява екосистема, включваща редки или застрашени диви растителни и животински видове и местообитанията им.

В националния парк се намират две еко пътеки до две кули за наблюдение на птици и животни.

 

Кранево се намира на 17 км от Балчик и на 45 км от областния център Добрич.

В селото има построена детска градина, а читалището носи името "Бачо Киро" и разполага с разнообразни книги за деца и възрастни.

Към учредения Клуб на пенсионера е сформирана певческа група за стари градски песни.

На разположение е и подходящо оборудван физкултурен салон. За здравното обслужване на населението са на разположение лекарски и стоматологичен кабинет. Пощата е в нова самостоятелна сграда.

Функционира кабелна телевизия.

През 2019 г. бе открит православен храм, носещ името "Света Богородица, Достойно есть".

Църквата разполага с уникален дървен, ръчно изработен иконостас от орех, струващ 60 000 лв и изработен с помощта на много дарители, а иконите са с 24-каратово златно покритие. Празникът по откриването на храма премина с официално освещаване. Той бе осветен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който вгради в светия престол частица от мощите на свети мъченик Трифон.

 

В богослужението взеха участие ставрофорен иконом Иван Дойчев, архиерейски наместник на Добричка духовна околия, йеромонах Филип – председател на храма, свещениците Стефан Николов, Тодор Тодоров, Марин Тодоров и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

 

Изграден е Туристически информационен център, който е на подчинение на Община Балчик и спомага за развитието и доброто обслужване на туристите.

Селото е разположено върху площ от 140 дка, с 450 къщи и около 730 постоянно живеещи жители.

Има обособена вилна част с площ от 615 дка, около 300 вили, а 20 имота са закупени от чужденци.

Туризмът е основен приоритет на село Кранево. В по-малка степен - зеленчукопроизводство и риболов.

Учредена е ЗК (земеделска кооперация) "Екрене - 96". Нивите се обработват от арендатор.


Кмет на селото: Атанаска Костадинова Иванова

Тел: 0579/ 6 64 68 ; 0895554069

e-mail: kranevo@balchik.bg