• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

с. Преспа

Село Преспа се намира в равнинен район.

Разположено е на 3 километра на север от с. Сенокос и на 20 км от гр. Балчик.

Оригиналното название на селото е Карлъбейкьой (от тюркското прилагателно "карлъ" - снежно, "бей" - господар и "кьой" - село: в превод -  "Село на снежния господар").

За района е характерна типична за Добруджа описателна топонимия от тюркски произход. Налагането й в случая идва от гагаузкото население в района (гагаузите са наследници на тюркски племена, най-вероятно на куманите, които по тази причина говорят език от групата, в която попада турския).

Голяма снежна пряспа наистина е възможно да се образува през зимата поради факта, че селото е създадено около овраг (в случая геодезическа пукнатина с разлика между височината на двата бряга, като северният е по-нисък), висок между 2-4 метра на южния си склон и дълъг няколкостотин метра в посока изток - запад.

В резултат на това, северните ветрове през зимата навяват в подножието на оврага обикновено достатъчно сняг, който се задържа дълго време на това място и е източник на вода чак до пролетта, в иначе безводна Добруджа.

В близкото село Сенокос има основно училище, до което учениците от Преспа се извозват с училищни автобуси.

В с. Преспа функционира детска градина, хранителен магазин, има и детска площадка. Открито е и бистро.

От читалището е останал само салонът. Той се използва и като пенсионерски клуб.

Местните жители са заети предимно със земеделие, животновъдство и градинарство. Плодородната земя в землището на селото се обработва от частни арендатори.

Интересът към селото е голям, защото то се намира точно по средата между Балчик и Добрич и е на по-малко от 20 км от морето. Няколко имота вече са закупени от англичани и част от тях живеят целогодишно в селото.

В село Преспа живеят около 230 души.Кметски наместник: Асен Ивайлов Асенов

Тел: 0572/ 7 23 87 ; 0895554052

e-mail: pryaspa@balchik.bg