• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

с. Рогачево

Село Рогачево е разположено на 28 км северно от гр. Варна, на 25 км от летище Варна и на 4 км от курорта Албена.

Сведенията за миналото на селото са оскъдни. В околностите му са намерени некрополи от І-ІІ в. преди Христа.

Те свидетелстват, че живот по тези места е имало още по времето на траките.

През вековете на турското робство, селото се е наричало Гек чилер (в превод от турски - "хора, които се занимават с елени").

Знае се, че селото е било черкезко. Българите идват тук основно от с. Вайсал в Одринска Тракия.

Трудно е да се определи кога точно се заселват по тези места.

Макар да няма много данни за древната история в района на селото, известно е, че мястото се обитава още от траките. В наши дни много иманяри претърсват нивите в землището на селото и понякога откриват старинни предмети и монети.

По времето, когато Южна Добруджа е била в пределите на Румъния, село Рогачево става една от най-южните точки на Румъния, редом със село Кранево. Границата между двете държави по онова време е минавала само на 1-2 км южно от селото.

По-старите жители още си спомнят годините и разказват истории от времето, когато са били ту в румънска територия, ту в българска.

След възвръщането на Южна Добруджа към България, местното население настоява новото име на селото да е Еленово. Предложението обаче не се приема.

През 1942 г. по идея на местния поп, селото се преименува на Рогачево.

Почти от всяка къща в селото се открива красива панорама към морето, към с. Кранево и скалите на Екрене, към курорта Албена и лонгозната гора на резерват „Балтата“ в долината на река Батова. Над последните къщи на селото пък започва сравнително стръмна смесена гора, през която минават много ловни пътеки и където се намира ловната хижа на селото.

Това невероятно съчетание от морски и горски въздух правят климата на Рогачево уникален и много здравословен. Преди години известният сърдечен хирург проф. Чирков е имал намерение да направи санаториум тук именно заради климата, какъвто, според него, на друго място у нас не се среща.

Селото е известно с това, че в него не малко чужденци притежават имоти и живеят в тях постоянно или само през почивките си. Над 20 са националностите на хората в Рогачево. Избралите това село за свой дом, макар и не всички да са там целогодишно, са събрани буквално от цял свят. Като се започне от традиционните за района руснаци и украинци, англичани и ирландци, мине се през швейцарци и словенци и се стигне до екзотични ямайци и кувейтци.

Точно до селото са построени няколко селища от затворен тип, няколко такива има и в пределите му. Изграден е и един почивен комплекс – Harmony Hills, който допринася допълнително за лятното оживление и огласянето от чужда реч на Рогачево.

Училище в селото е имало по време на румънската окупация. През 60-те или 70-те години на миналия век то е закрито.

На 28 април 2018 г., с благословението на Негово Високопресвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, бе положен основен камък за съграждането на православен храм, посветен на свети великомъченик Димитър Солунски в село Рогачево. Чинът на полагането бе отслужен от йеромонах Филип Кирилов, председател на храм "Успение Богородично" - село Оброчище и на новоизграждащия се храм, в съслужение със свещеник Петър Димитров и митрополитския дякон Любомир Георгиев. На богослужението присъстваха множество християни и официални лица, сред които бе и кметът на Община Балчик г-н Николай Ангелов.

Днес в Рогачево живеят около 300 души. Официално местните жители с адресна регистрация в балчишкото село са 200.

Съборът на селото се провежда всяка година на 6 септември.


Кмет на селото: Илиана Димитрова Димитрова

Тел: 0579/ 6 87 78 ; 0895 554 051

e-mail: rogachevo@balchik.bg