• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

с. Сенокос

Село Сенокос се намира в източната част на Дунавската равнина, в най-плодородния край на България - Добруджа.

Еднакво отдалечено от областния град Добрич и морската перла на североизточна част на нашето Черноморие - гр. Балчик.

Сенокос е основан още през времето, когато нашата страна е била под турско владичество, а по точно през 1573 г.

Първите заселници са били турски занаятчии, които са изградили чифлик, в който са работили основно български мъже и жени. Старото име на селото е било Черли Гьол. Нарекли са го така, защото цялата местност е била блатиста. Това е и причината, основният поминък на населението тогава да е грънчарството. С течение на времето и годините, чифликът се е разраснал и се е превърнал в едно средно голямо село.

Местността на Добруджа е равнина, а земята много плодородна и тогавашните заселници са я засели с първите декари зимни култури, и така през вековете до наши дни. Не напразно днес този край е известен като житницата на България.

На територията на с. Сенокос е изградено едно Основно училище - "Георги Раковски", в което се обучават 150 ученици. Гордостта на училището е новооткритата компютърна зала, която бе оборудвана с 10 нови компютри.

През 2020 г. в селото приключи изографисването на новопопстроения храм „Св. св. Константин и Елена“, спиран и подновяван неколкократно през изминалите 15 години.

Стенописите са завършени от художника Йордан Йорданов от Нови пазар, който работи в областта на живописта и иконописта. Преди него по изографисването на църквата работи колегата му Ясен Пенев.

Кметът припомни, че новата църква е направена на мястото на старата със същото име. Църквата е построена със средства на дарители.

Селото разполага с детска градина -  „Мир“; библиотека, в която се съхраняват над 10 000 произведения на наши и чужди писатели; църква; здравна служба с изградена жилищна част, която е предоставена за живеене на обслужващия медицински персонал; аптека; пощенски клон на БТК; зъболекарски кабинет; два кафе- бара; детски площадки; кланица - която осигурява 30% от месните продукти в този регион.

В селото са създадени три кооперации - ЗК "Вихър", ЗК "Дъга" и ЗК "Енигма", където работят 60% от населението.

Има два млекопункта, които изкупуват млякото на едрите животновъди.

Общата инфраструктура на селото е добра. Всички улици са осветени, има течаща вода, но няма изградена канализация.

Общата площ на Сенокос е 2120 дка. Общият брой къщи е 240, като шест от тях са продадени на чужденци.

Общият брой на живеещите с постоянен адрес е 670 жители.Кмет на селото: Красимир Иванов Георгиев

Телефон: 0572/ 7 23 20 ; 0895 554 166

e-mail: senokos@balchik