• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

с. Стражица

Намира се на 8 км от гр. Балчик и на 30 км от гр. Добрич.

Селото е съществувало до 1938 г. с името Стражица. В него са живеели предимно мюсюлмани и са обработвали 3800 дка земя. Казвало се е с. Стражица поради това, че селото е било в началото на горски масив и там е била "Горската стража", а оттам - Стражица.

С указ на цар Борис от 1940 г. се изграждат конюшни и се започва отглеждането на коне, необходими за армията. От 1946 г. се основава ДЗС "Стефан Караджа", което съществува до 1970 г. Населеното място се е казвало ДЗС "Стефан Караджа",а от 1970 г. отново се нарича село Стражица.

Инфраструктурата на селото е следната: ЦДГ "Радост" ; Читалище "Стефан Караджа" с разгърната застроена площ 800 кв. м с 2 зали, като едната е с 400 седящи места и обширна сцена, а втората зала е със 100 седящи места. Има здравен кабинет и Пощенска станция, която обслужва 4 населени места - с. Стражица, с. Бобовец, с. Ляхово и с. Храброво.

Селото е известно с третия по големина в страната конезавод - „Стефан Караджа”, който днес е частно имение с хиподрумна писта и конюшни, разпростиращо се на обща площ 475 дка и предлагащо домакинство на състезания по надбягване с чистокръвни коне от породите Английска и Арабска, както и надпрепускане с двуколки с коне от Рисиста порода. Състезателната писта е с дължина 1450 м.

Хиподрумът разполага с тренировъчна писта – 1400 м и пясъчна тренировъчна писта – 800 м.

Действащите конюшни са 10, а боксовете - 94, като голяма част от тях се предлагат под наем с услуга - пълен пансион. Съоръжението предлага хотелска част за собственици на коне, жокеи, персонал и др.

Комплексът посреща 6 състезания и няколко породни изложения годишно. Тук се отглежда и основната част от популацията на асканийски овце (тънкорунна) у нас.

Стопанството е едно от малкото у нас, създадени специално за поддръжка на националния генофонд при конете и овцете. Конезаводът има 105- годишна история. В близкото минало са печелени много призови места в страната и в чужбина. Печелено е и първо място в Пардовице, бивша Чехословакия с ранг на европейско първенство.

Фермата обработва около 14 000 декара държавна земя, неин принципал е Министерството на земеделието.

В селото има парк с 50 дка иглолистни и широколистни дървесни видове. Той е създаден през 1952 г.

Жителите с постоянен адрес са 400, къщите са 111, поминъкът е животновъдство и растениевъдство.

Село Стражица се намира на 1 км от първокласния международен път Турция – Румъния. 


Кмет на селото: Шукри Али Шукри.

Телефон: 0579/ 7 41 62 ; 0895 554 047

e-mail: strazhitsa@balchik.bg

с.Стражица ул."Четвърта" №5