• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

21.07.2023

Община Балчик подписа договор за изпълнение на проект № BG-RRP-4.025-0029 „Енергийно ефективна модернизация на селищните системи за външно изкуствено осветление на гр. Балчик, с. Кранево, с.Оброчище и с. Рогачево“ по Национален план за възстановяване и устойчивост.

Предстои демонтаж на съществуващите осветители, проводници и кабели към тях. Старите осветители ще бъдат заменени с LED светлоизточници. Ще бъдат положени нови медни проводници, отговарящи на мощта на консуматора, както и изграждане на 2 бр. Фотоволтаични електроцентрали /PV общо 30 kWp/ за нуждите на уличното осветление с производствен капацитет 20000 kWh/год.

Инвестицията има за цел повишаване на енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление, собственост на Община Балчик в гр. Балчик, с. Кранево, с.Оброчище, с. Рогачево и да подобри условията на живот на населението.

При реализиране на предложението за изпълнение на инвестиция по настоящата процедура ще бъде постигнато не по-малко от 30% спестяване на първична енергия в системите за външно изкуствено осветление, обект на интервенцията.

Очакваните енергийни спестявания след реализацията на проекта са в размер на 81,1% спрямо реалното базово енергопотребление през 2022 година по отчет.

Срок за изпълнение на проекта 18 месеца

Бюджет на проекта: 895 706.06 лв. с ДДС

Община Балчик ще се включи в кампанията на bTV "Да изчистим България заедно". Събитието ще се проведе на 14 септември, като през деня всеки, които иска да се включи,
През ДСК Директ можете да платите своя данък МПС и други местни данъци и такси към Община Балчик.