• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

09.07.2021

Дни на пианото ще се проведат в Балчик от 15 до 18 юли. Домакин ще бъде откритата сцена до Туристическия и информационен център "Мелницата". Във всяка от четирите фестивални вечери ще  се изявят някои от най-добрите български и румънски пианисти. Сред тях са Галин Ганчев - студент от Кралската музикална академия в Лондон, Ивайло Василев - ученик от НМУ "Любомир Пипков" и носител на много награди от международни конкурси, Мария Атанасова - ученичка от същото училище и носител на редица награди, дует "Атмосфери" - Мила Михова и Александра Дичева, които учат в НМА "Проф. Панчо Владигеров". В програмата на фестивала ще участват и ученици от школата по пиано в Балчик и училището за изучаване на музика в Добрич. В Дните на пианото ще се включат и пианисти от майсторския клас на Аглика Генова и Любен Димитров, който ще се провежда по същото време във Варна.

Гости на пиано-феста ще бъдат студентите от Националния университет по музика от Букурещ Йонут Диакону, Карина Юта и Диана Негреану.

По време на фестивала по крайбрежната алея на Балчик ще бъдат ситуирани четири пиано-спирки, на които туристите ще могат да покажат своя музикален талант. 

Събитието е в рамките на проекта „Синергия на природата и културата – потенциал за развитие на трансграничния регион“ в партньорство с община Мангалия, Румъния. Финансира се по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Концерт “Нека бъдем добри! “НЕ” на домашното насилие на деца и насилието в училище” се проведе в залата на читалище “Паисий Хилендарски 1870” в Балчик.
5 133 са гласувалите за депутати в Народното събрание в община Балчик. Това е 29,49% от имащите право на глас. 4 866 души /29,05%/