• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

18.01.2017

Общински съвет за намаляване на риска от бедствия в Община Балчик бе създаден днес. Той се ръководи от кмета Николай Ангелов и се регламентира от Закона за защита при бедствия. Съветът не е оперативен, а консултативен орган и основната му функция ще бъде планиране, стана ясно на срещата. В нея участваха представители на МВР, АПИ, ВиК, Енерго-Про, БКС, Спешна помощ.
Присъстващите приеха доклад за защитата на населението и предприетите действия през 2016 година и направиха кратък анализ на работата на различните институции.
Кметът Николай Ангелов благодари на всички за екипната работа през периода с усложнена зимна обстановка от началото на годината. По думите му Община Балчик се е справила най-добре в областта. Отчетено бе, че имаме добра техническа обезпеченост, но и това, че гражданите трябва да проявят повече дисциплина при тежки метеорологични условия и да се съобразяват с изискванията на властите. При почистването на улиците с приоритет ще остават основните пътни връзки.
Анализът на причините за пожари в последните месеци налага извода, че много от комините на жилищата, както и в блоковете, не се почистват, а това води до запалвания.
Кметовете на села трябва да отделят повече внимание на възрастните и самотноживеещи хора, а като добра практика се отчете превантивното транспортиране на родилките и хората на хемодиализа до най-близката болница. Липсва обаче отработен механизъм за настаняване в кризисна ситуация за бездомни хора.
Бобовец, Стражица и Рогачево са селата, в които водоподаването е проблемно и трябва да се предприемат действия от страна на ВиК-Добрич, за да се снабдяват нормално жителите им.
Представителят на Агенция "Пътна инфраструктура" заяви, че е запознат с проблемните участъци по пътищата, но към този момент няма възможност да се осигурят още защитни мрежи против снегонавяване.
Екипите на Енерго-Про работят при 24 часови дежурства, а в кризисната ситуация преди дни някои от служителите са проявили героизъм в борбата с авариите.
В заключение всички присъстващи се обединиха в мнението, че добрата екипна работа е в интерес на жителите на общината.

Честит 24 май, скъпи преподаватели и ученици, културни дейци и съграждани!
За мен е чест да ви поздравя
6496 домови табели ще бъдат предоставени за жителите на гр. Балчик и вилната зона. Те са изработени по проект: BG06RDN001-19.585-0001