• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

11.02.2014

От 5-ти до 7-ми март в София ще се проведе изложението и форума „Интелигентни градове“ – мобилност, транспорт, информационно-комуникационни системи, интелигентна енергия и сгради.
Под натиска на демографския ръст, климатичните промени и нарастващото количество потребявани ресурси градовете се трансформират в по-устойчиви структури.
В контекста на световните тенденции обществото, бизнесът и институциите от Югоизточна Европа правят стъпки за изграждане на по-конкурентна и нисковъглеродна икономика чрез трансфер на знания и технологии от по-развитите държави. 
Smart Cities е една от най-значимите изяви в страната и дава възможност за запознаване с европейското законодателство и добрите практики, за представяне на продукти и услуги пред професионална целева аудитория от България и чужбина. Събитието ще събере на едно място инвеститори, мениджъри, експерти от различни сектори на икономиката.
В рамките на конференцията проф. Б.Рангелов ще направи презентация на тема „Умни градове – оптимизация на транспортната логистика в гр. Балчик - партньор в Европейския проект ENCLOSE”. Той ще запознае делегатите с извършената работа по проекта, чиято цел е намаляването на съдържанията на СО2 и другите вредни газове в малки и средни населени места.
Другите акценти в конференцията са: Интелигентна мобилност; Система за енергиен мениджмънт и система за мениджмънт на околната среда, приложими в общините; Европа и развитието на иновациите в областта на интелигентните градове и общности; Мениджмънт на умните градове; Зелени покривни градини и ролята им за устойчивото развитие на околната среда.
Сред лекторите са експерти от EК – ГД „Енергия”, Cofindustria България, Български съвет за устойчиво развитие, SWARCO България, ПВБ Пауър България АД, Австрийска енергийна агенция, Симачек Фасилити Сървисиз БГ и др.
В областта на интелигентната мобилност Регионалният Е–Клъстер ще промотира своята дейност за намаляване на енергопотреблението в транспорта чрез конверсия на превозни средства с бензинов двигател в електромобили и изграждане на зарядна инфраструктура за електрически превозни средства. SWARCO България предоставя пълната гама от интелигентни и екологични решения за транспортен мениджмънт. Изложителите ще покажат енергийноефективно осветление за различни обществени пространства, ИКТ за интелигентни сгради, решения за телеметрия и телематика.

Община Балчик ще се включи в кампанията на bTV "Да изчистим България заедно". Събитието ще се проведе на 14 септември, като през деня всеки, които иска да се включи,
През ДСК Директ можете да платите своя данък МПС и други местни данъци и такси към Община Балчик.