• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

11.06.2013

Читалище „Просвета-1900” с. Соколово спечели проект по грантова схема за финансиране на иновативни проекти на програма „Глоб@лни библиотеки - България”. То е едно от 95-те одобрени за финансиране библиотеки и читалища в страната по новата грантова схема на „Глоб@лни библиотеки” за 2013 година. Очаква се да се усвоят 5 000 лева за реализиране на проектно предложение на тема „Дигитализираното културно наследство на село Соколово – новата Е-услуга в библиотеката”. Предоставените средства ще се ползват за увеличаване броя на предлаганите в библиотеката на читалището електронни услуги за местната общност - независимо от възраст, етнически произход, национална принадлежност или вероизповедание.
В проекта са заложени седем дейности, чиято реализация ще подобри качествено потенциала на библиотеката за работа с потребителите и ще приобщава все повече хора към глобалното информационно общество чрез он-лайн представяне на културното наследство и добруджанските традиции.
В резултат от изпълнение на проекта библиотеката ще разполага с електронна база-данни с ценни архивни материали и снимки, обичаи и традиции, както и с електронен наръчник за предметите и трудовата дейност на преселниците от Северна Добруджа. Ще се популяризира фолклорното богатство на Соколово чрез разпространение на студийни записи и професионални видеоклипове на  народния хор и на танцовия състав.
Дейностите ще се осъществят в периода от юни до октомври 2013 година, а партньори на читалището са Община Балчик, ОУ „Васил Левски” Соколово и ЗКПУ „Сокол”.

Община Балчик ще се включи в кампанията на bTV "Да изчистим България заедно". Събитието ще се проведе на 14 септември, като през деня всеки, които иска да се включи,
През ДСК Директ можете да платите своя данък МПС и други местни данъци и такси към Община Балчик.