• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

26.04.2012

Общинският съвет прие декларация до президента, премиера, министъра на културата и ректора на СУ "Св.Климент Охридски", с която се настоява за свободен достъп до ботаническата градина за жителите на Балчик. Съветниците се обединиха единодушно около предложената от кмета Николай Ангелов декларация, в която се настоява за незабавно допускане на гражданите на Балчик до парковия комплекс. В случай, че това не стане до 10 май 2012г., ще бъдат предприети всички разрешени от закона протестни действия.Д Е К Л А Р А Ц И Я

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА
Г-Н ВЕЖДИ РАШИДОВ

РЕКТОРА НА СУ „СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"
ПРОФ. ИВАН ИЛЧЕВ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Ръководството на СУ „Св.Климент Охридски" без никакво предупреждение наруши една традиция и прекъсна свободния достъп на жителите на Балчик до Ботаническата градина.

Това право нашите съграждани са имали откакто тук съществува  парков комплекс, независимо кой е бил негов стопанин,  включително по времето на румънската кралица Мария.
Припомняме, че този прекрасен парк е изграден с ангарийния труд, потта и кръвта на жителите на Балчик и те винаги са имали възможността да го използват като място за отдих.

Дълго време ръководството на Община Балчик е свидетел на боричканията между Софийския университет и Министерството на културата за това кой да управлява и да печели от публичната държавна собственост АПК „Двореца". Дори във времето, когато администрациите на двете институции събираха входни такси на две каси, балчиклии имаха безпрепятствен достъп.
Едноличният акт на ръководството на СУ за премахване на свободния вход преля чашата на нашето търпение и ние декларираме, че няма да търпим повече това нахалство, няма да позволим някой да печели на гърба на жителите на общината.

Така, както Софийският университет затвори своите врати, само и само да поеме управлението на Ботаническата градина, ние ще затворим „вратите" на нашия град и няма да позволим на служителите на университета и на техните гости да посещават Ботаническата градина.

С настоящата декларация настояваме да се застъпите за правото на нашите съграждани да продължат да влизат свободно в парковия комплекс. Ако това наше искане не бъде факт до 10 май 2012г., ние ще предприемем всички разрешени от закона протестни действия. ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - БАЛЧИК

26 април 2012г.На 17 юли /сряда/, при благоприятни метеорологични условия, ще бъдат извършени имагоцидни обработки срещу комари в гр. Балчик и в селата Оброчище, Кранево и Рогачево.
Националният отбор по ветроходство в клас "Оптимист" е в Балчик от днес и до 12 юли ще провежда своите тренировки в акваторията на залива.