• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

                                   Международен Форум- „Българско наследство“


На форума, посветен на българското културно наследство, се представят автентичен фолклор, литература, занаяти, трудове на учени и краеведи за съхраненото национално наследство – език, традиции, култура. Дава се трибуна и за художници, които рисуват съхранения бит и обичаи на българите по света.

През 2021 г. гр. Балчик бе домакин на 7-мото издание на МФ „Българско наследство“.

То премина като Събор на преселението „Съхранена българщина“.

 “За етнологията на българите” е темата на ежегодната конференция по история.

Основни събития в рамките на форума бяха фолклорен певчески и танцов конкурс и конференция „За етнологията на българите: 80 години от възвръщането на Южна Добруджа и съхранената българщина”. Една от темите на конференциите бе посветена на Христо Ботев и 145 години от гибелта му.

Участниците са основно от България, но и от Румъния, Молдова и Украйна.

 

Директор на международния форум "Българско наследство" е Маруся Костова, която е и главен редактор на вестник „Балчишки телеграф”, започнал да излиза след промените през 1989 г. и оцелял близо 30 години като национален флагман на българската журналистика.

http://www.balchiktelegraph.com/ 

     

Годишно се издава списание „Форум“ с материали от проведените конференции по история, литературни дискусии, интервюта с участвалите учени и краеведи. Списание „Форум“ е първото и единствено списание в историческата хронология на град Балчик.

Хартиеното издание ще се разпространява в цяла България за ценители, колекционери и автори на статии. „Форум” има анотация и на руски и английски език. Издател е Сдружение „Българско наследство” – Балчик.

През 2021 г. бе издадено и първото издание на „Събор на преселението“ по проект за развитие на селските райони 2014-2020 г. със съдействието на НЧ „Дора Габе-1940“- с. Дъбовик, община Генерал Тошево и сдружение „Българско наследство“ - гр. Балчик.

Сдружение “Българско наследство”- гр. Балчик издаде и филателна марка, посветена на 80-годишнината от преселването на северодобруджанци в България през 1940 г.


 9600 България, гр. Балчик

 Пл. „21-ви септември“ № 5

 Тел: +359 579/7 28 62 ;

 +359 899 655 249

 e-mail: bgnasledstvo@abv.bg

 web-site: www.bgnasledstvo.com