• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

АРХИТЕКТУРЕН ПАМЕТНИК "МЕЛНИЦАТА"

Старата мелница в Балчик е построена от Анонимно индустриално дружество от Германия през 1909 г.

Само за една година дружеството построява в Балчик най-голямата и модерна мелница на Балканите, където са поставени и първите стоманобетонни силози в България.

Мелницата е разполагала с високотехнологично за онова време оборудване, благодарение на което капацитетът й е бил 75 тона на денонощие при 15 човека работници на смяна.

Освен брашно, са се произвеждали грис и макаронени изделия. Taка за кратко време, благодарение на голямата и модерна мелница, складовете за зърно и пристанището в Балчик се утвърждават като важен търговски център в Южна Добруджа. 

Мелницата отваря врати през 1910 г. и работи успешно до 1916 г., когато попада под обстрела на руския военен флот, който отчита важността на складовете за жито и възможността й да изхранва Трета българска армия. Така мелницата понася значителни щети, поради което производството й не може да бъде възстановено.

През времето на румънската окупация (1913-1940г.), фасадата и покривът са възстановени. 

Около 1980г. сградата е реконструирана основно.

Освен като Младежки дом, е използвана и за производствени цели (кабелен и шивашки цех).

Особено ценен за индустриалната и строителна история е фактът, че силозите и обслужващото ги стълбище са запазени в напълно автентичен вид, непроменен от построяването си през 1909 г.

Днес Голямата Мелница е реновиран културен център по европейски проект.

   

Масивната многоетажна сграда, която се намира на брега на морето, поема ролята си на туристически и културно-информационен център в гр. Балчик.

На първия етаж се намира туристически информационен център, където посетителите на града могат да получат актуална информация и рекламни материали, като на същия етаж е разположена и ритуална зала,

в която гостите на сватбените тържества имат въз­мо­ж­ност да от­бе­ле­жат по­до­ба­ва­що пра­з­ни­ч­ния ден и да се насладят на морската панорама. 

            

Сградата разполага с две експозиционни зали, зала за концерти, представления и изложби, а на петия етаж са разположени обновените ателиета на артистите към СБХ, където се намира и един от основните експонати - макет в мащаб 1:500 на град Балчик. 

   

На открита сцена "Мелницата" се провеждат различни културни събития, като едно от утвърдилите се водещи в поредицата от летни артистични прояви е фестивалът "Дни на класиката в Балчик" ("Balchik Classic Days"). Международният фестивал се нарежда сред най-авторитетните събития в страната, привличайки престижни изпълнители от цял свят.

 

По време на събитието, край брега на морето, на откритата сцена свирят водещи музиканти от цяла Европа. 

През 2021 г. на сцена "Мелницата" се проведе също и първото издание на джаз фестивала - "Balchik Jazz Nights".

 

 

XI - ти Международен фолклорен фестивал „Море от ритми“ – гр. Балчик също изпъстри откритата сцена.

 

Тук се представят и много събития от културния и спортен живот на града. 


Услуги в туристически и културно-информационен център "Мелницата":

- Категоризиране на места за настаняване и прилежащи към тях заведения за хранене и развлечения, както и на самостоятелни заведения за хранене и развлечения;
- Регистриране за упражняване на дейност в стаи за гости и апартаменти за гости към Закона за Туризма;
- Предоставя безплатно актуална информация за настаняване, заведения за хранене и развлечение, транспортни връзки, културни обекти, забележителности, туристически агенти, туроператори и др.;
- Дава възможност на всички категоризирани туристически обекти и регистрирани туроператори и туристически агенти да оставят рекламни материали, които се разпространяват безплатно и коректно;
- Приема жалби, сигнали и предложения и предоставя информация за компетентността на различните институции по въпроси свързани с туризма;
- Информационно обслужване на туристите;
- Реклама и популяризиране на туризма в Община Балчик;
- Наем велосипеди;
- Наем зали в сградата на "Мелницата";
- Ритуална зала 

ЦЕНОРАЗПИС .pdf

Адрес: гр. Балчик 9600

пл. "кап. Георги Радков" № 1

Телефон: 0895/ 554 206

E-mail: melnitsata@gmail.com

Фейсбук-страница: https://www.facebook.com/millbalchik


Прикачени файлове: