• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

с. Царичино

Намира се на 3 км северно от град Балчик.

Царичино е едно от най-скоро възникналите села в Добруджа.

Районът е заселен през 1916 г., когато тук се настаняват със семействата си ратаи, наети в трите богаташки чифлика, които се издигали в местността.

Характерно за Царичино е, че първите български заселници идват от села в Добруджа, а не от Котелско, Еленско, Старозагорско или други краища на страната.

През късната есен на 1941 г. цар Борис ІІІ посещава Двореца в Балчик и изявява желание да отиде в най-близкото село, където са настанени българи от Северна Добруджа. Отвеждат го в Идириз куюсу.

Тази визита на монарха става причина през 1942 г. местните хора да поискат селото да бъде наречено Царичино.

Освен изключително трудолюбиви, хората пристигнали от Северна Добруджа са и много религиозни.

Още с пристигането си в Царичино, те започнали да се подготвят да построят малък храм.

С идването на комунистическия режим на власт през 1944 г. обаче, осъществяването на идеята се оказало невъзможно. В началото на 50-те години селото е преименувано отново, защото името Царичино, а и поводът по който е дадено то на населеното място, не се харесало на новите управници.

През комунизма селото се казва Момчил, а през 1990 г. с указ на президента Жельо Желев е възстановено старото название.

През 1955 г. е построено читалище. То е функционирало в продължение на 20 години, но впоследствие запада. Училище в Царичино е имало от 1924 г. до 80-те години на миналия век, когато селото започва да обезлюдява.

Землището на Царичино е 8 000 дка. В регулация са 577 дка. Земята се обработва от арендатори и кооперации в Балчик.

В Царичино живеят около 160 души.

За разлика от други населени места, разположени в непосредствена близост до морския бряг, в Царичино няма малки частни хотели, не се планира изграждането и на вилно селище, но къщите за продан са се изчерпали. Продължава търсенето на празни парцели.

Четири английски и едно датско семейство живеят постоянно тук. Имоти са закупени още от белгийци и виетнамци.

В селото има кметство, хранителни магазини, бистро и вила за гости с всички удобства.

Най-близкият лекарски кабинет и най-близкото училище се намират в гр.Балчик.

Село Царичино е напълно електрифицирано и водоснабдено. Построен е втори трафопост, който обслужва новопостроените къщи.

Разположено само на 200 м. от главния път Албена – Балчик - Каварна, населеното място предлага отлични транспортни връзки с околните градове, села и курортни селища.

Има покритие на всички мобилни оператори, цифрова телефонна централа, сателитна телевизия и интернет.

На 22-ри юли 2018 г. с благословлението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ставрофорен иконом Иван Дойчев- архиерейски наместник на Добричка духовна околия, отслужи първата света Литургия в новопостроения храм в село Царичино, посветен на светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

Заедно с него съслужиха ставрофорен иконом Стратия Александров- епархийски съветник и предстоятел на храма домакин, свещеник Тодор Тодоров и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

Изграждането на храма е продължило близо 10 години и е дело на финансовата помощ на Община Балчик, на Българската православна църква и на частни дарители.


Кмет на селото: Георги Илиев Генов

Тел: 0572/ 6 22 77 ; 0895 554 053

e-mail: tsarichino@balchik.bg