• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

Разположено в центъра на китна долина, закътана от всички страни с възвишения - естествена преграда за характерните за Добруджанските равнинни степи тежки зимни вихрушки и опустошителни летни повеи. Именно за това тук климатът е сравнително по-мек и приятен - прохладно лято, продължителна топла есен, мека зима и ранна влажна пролет. Големите студове и снеговалежи са рядко явление. Тучни пасища опасват бреговете на реките Кантарджиевска и Осеновска. Те се събират в една река преди селото и се вливат в китния морски залив. Около селото е имало вековни гори богати на плодове и дивеч, но днес се е запазил само резерват "Балтата".

Населението в селото се прехранва с лесно препитание - дивеч, риба, плодове и птици още от древни времена.

При построяване на вила "Попеску" - 1926 г., а сега международен детски лагер, са изровени глинени съдове за храна с вместимост равна на 300 л. "Мазалък" преведено от турски значи складове за храни и стоки. От тук и досега местноста е "Мазалъка". Малко по на юг е местноста "Кьорлиман" - пристан за лодки и кораби. Днес още пристават рибарски лодки.

През 1950 г. при разкопки от Варненски археологически музей в района са открити основи на солидни постройки дебели 1,5 м - строени с дялан камък, римски тухли и статуи - това е прецизна зидария, доказваща връзката на селото със "Кьорлиман".

Пътят, който води за Златни пясаци се нарича "Канль йол" - в буквален превод кървав път. По него са минавали пътници от Добруджа и най-вече хазната към Варна и от там към Цариград, които са били нападани и ограбвани от хайдути, проливала се е кръв и от там носи името си.

Поминъкът на населението е бил чисто земеделски. През 1950 г. се учредява Трудово-кооперативно земеделско стопанство. През 1958 г. трудовите войски прокарват пътя от Балчик, Албена през Кранево за Златни Пясъци и Варна. Това спомага за интензивното развитие на курортното дело. Плажната ивица е дълга 1500 м и широка от 40 до 60 м, с много фин пясък.

Кранево се намира на 17 км от Балчик и на 45 км от областния център Добрич.

В селото има построена детска градина. Читалището носи името "Бачо Киро" и разполага с разнообразни книги за деца и възрастни. Към учредения Клуб на пенсионера е сформирана певческа група за стари градски песни. На разположение е и подходящо оборудван физкултурен салон. За здравното обслужване на населението са на разположение лекарски и стоматологичен кабинет. Пощата е в нова самостоятелна сграда. Функционира кабелна телевизия - М-САТ Варна.

Туризмът е основен поминък и приоритет на село Кранево. Изграден е Туристически информационен център, който е на подчинение на Община Балчик и спомага за развитието и доброто обслужване на туристите.

Селото е разположено върху площ от 140 дка, с 450 къщи и около 730 постоянно живеещи.

Има обособена вилна част с площ от 615 дка, около 300 вили, а 20 имота са закупени от чужденци.

Главен поминък - туризъм. В по-малка степен - зеленчукопроизводство и риболов.

Учредена е ЗК "Екрене - 96". Нивите се обработват от арендатор.


Кмет на селото: Румен Петков Николов

Тел.: 0579/6 64 68; 0895/554045
e-mail:kranevo@balchik.bg