• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

Село Рогачево е разположено на 28 км северно от гр. Варна, на 25 км от летище Варна и на 4 км от курорта Албена. В близост са разположени две професионални голф игрища и едно голф училище.

Сведенията за миналото на селото са оскъдни. В околностите му са намерени некрополи от І-ІІ в. преди Христа. Те свидетелстват, че живот по тези места е имало още по времето на траките. През вековете на турското робство селото се е наричало Гек чилер. Знае се, че селото е било черкезко. Българите идват тук основно от с. Вайсал в Одринска Тракия. Трудно е да се определи кога точно се заселват по тия места. След възвръщането на Южна Добруджа към България местното население настоява новото име на селото да е Еленово. Предложението обаче не се приема. През 1942 г. по идея на местния поп селото се преименува на Рогачево. Училище в селото е имало по време на румънската окупация. През 60-те или 70-те години на миналия век школото е закрито. 

Днес в Рогачево живеят около 300 души. Официално местните жители с адресна регистрация в балчишкото село са 200.  Над 20 са закупените от чужденци къщи. 


Кмет на селото: Илиана Димитрова Димитрова

Тел.:0579/6 87 78; 0895/554051
e-mail:rogachevo@balchik.bg