• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

Село Сенокос се намира в източната част на Дунавската равнина, в най-плодородния край на България - Добруджа.

Еднакво отдалечено от областния град Добрич и морската перла на североизточна част на нашето Черноморие гр. Балчик.

Сенокос е основан още през времето, когато нашата страна е била под турско владичество, а по точно през 1573 г. Първите заселници са били турски занаятчии, които са изградили чифлик, в който са работили основно български мъже и жени. Старото име на селото е било Черли Гьол. Нарекли са го така, защото цялата местност е била блатиста. Тази е причината и основния поминък на населението тогава да е грънчарството. С течение на времето и годините чифлика се е разраснал и се е превърнал в едно средно голямо село. Местността на Добруджа е равнина, а земята много плодородна и тогавашните заселници са я засели с първите декари зимни култури, и така през вековете до наши дни. Не напразно днес този край е известен като житницата на България.

На територията на с. Сенокос са изградени едно Основно училище в което се обучават 150 ученици. Гордостта на училището е новооткритата компютърна зала, която бе оборудвана с 10 нови компютъра. Детска градина и Библиотека, в която се съхраняват над 10 000 произведения на наши и чужди писатели. 3дравна служба с изградена жилищна част, която е предоставена за живеене на обслужващия медицински персонал. Аптека и Пощенски клон на БТК. Кланница, която осигурява 30% от месните продукти в този регион.

В селото са създадени три кооперации ЗК "Вихър", ЗК "Дъга" и ЗК "Енигма", където работят 60% от населението. Има два млекопункта, които изкупуват млякото на едрите животновъди.

Общата инфраструктура на селото е добра. Всички улици са осветени, има течаща вода, но няма изградена канализация.

Общата площ на Сенокос е 2120 дка. Общият брой къщи е 240, като шест от тях са продадени на чужденци. Общият брой на живеещите с постоянен адрес е 670 жители.


Кмет на селото: Красимир Иванов Георгиев

Телефон: 05727/2320; 0895 55 41 66

e-mail:senokos@balchik.bg