• Размер на текста:
  • Намали размера на текста
  • Увеличи размера на текста

Царичино е едно от най-скоро възникналите села в Добруджа. Районът е заселен през 1916 г., когато тук се настаняват със семействата си ратаи, наети в трите богаташки чифлика, които се издигали в местността. Характерно за Царичино е, че първите български заселници идват от села в Добруджа, а не от Котелско, Еленско, Старозагорско или други краища на страната. През късната есен на 1941 г. цар Борис ІІІ посещава Двореца в Балчик и изявява желание да отиде в най-близкото село, където са настанени българи от Северна Добруджа. Отвеждат го в Идириз куюсу. Тази визита на монарха става причина през 1942 г. местните хора да поискат селото да бъде наречено Царичино. Освен изключително трудолюбиви, хората пристигнали от Северна Добруджа са и много религиозни. Още с пристигането си в Царичино те започнали да се подготвят да построят малък храм. С идването на комунистическия режим на власт през 1944 г. обаче осъществяването на идеята се оказало невъзможно. В началото на 50-те години селото е преименувано отново, защото името Царичино, а и поводът по който е дадено то на населеното място не се харесало на новите управници. През комунизма селото се казва Момчил. През 1990 г. с указ на президента Жельо Желев е възстановено старото название.През 1955 г. е построено читалище. То е функционирало в продължение на 20 години, но впоследствие запада и сега сградата е оставена на произвола на съдбата. Училище в Царичино е имало от 1924 г. до 80-те години на миналия век, когато селото започва да обезлюдява.
Землището на Царичино е 8 000 дка. В регулация са 577. Земята се обработва от арендатори и кооперации в Балчик. В Царичино живеят 162-ма души. Повечето от тях са в пенсионна възраст.
За разлика от други населени места, разположени в непосредствена близост до морския бряг /разстоянието по права линия е по-малко от 5 км./ в Царичино няма малки частни хотели, не се планира изграждането и на вилно селище. Но пък къщите за продан са свършили. Продължава търсенето на празни парцели. Четири английски и едно датско семейство живеят постоянно тук. Имоти са закупени още от белгийци и виетнамци.


Кмет на селото: Георги Илиев Генов

Тел.: 05726/2277; 0895/554053
e-mail:tsarichino@balchik.bg